Ochelarii de soare: Ieri moft, azi necesitate

În sezonul răcoros, razele soarelui sunt încă și mai periculoase pentru ochii tăi decât pe timpul verii, așa că venirea toamnei e un motiv în plus să-ți păstrezi ochelarii fumurii, nicidecum să-i așezi în cutie, până vara următoare. Știu că așa ți-au spus probabil părinții tăi că e de bon-ton, însă de data asta ai motive temeinice să fii băiat neascultător. Verdictul specialiștilor este categoric: ochelarii de soare sunt obligatorii tot anul, pentru cei care țin la privirea lor ca la ochii din cap. Unde mai pui că purtatul ochelarilor te face să arăți cool și să pari mai deștept cu zece puncte de IQ.

N-AI TU FAȚĂ DE OCHELARII ĂIA…

Din punct de vedere estetic, la ochelari, tonul îl va da rama, care trebuie să se armonizeze cu trăsăturile feței tale. Sigur ai probat măcar o dată niște perechi care pe amicul tău arătau trăsnet, dar care pe tine te făceau să pari un cioban cu mască de sudură. Ca principiu – și îți spun asta eu, în calitate de designer cu patalama – trebuie să alegi ochelari cu formă diferită de cea a chipului tău. Pe românește, dacă ai fața pătrată, trebuie să eviți ramele pătrate sau dreptunghiulare. Ai fața rotundă? Ține-te departe de ochelarii John Lennon și de ramele rotunde, în general. În cazul ăsta, alege ochelarii cu forme pătrățoase, iar dacă natura te-a binecuvântat cu o față mai lată decât lungă, alege modelele cu forme rotunjite.

Ca să arăt cât mai chic, am ales să port ochelarii model aviator cu lentile în degradeuri de gri și de maro. Când e vorba de stricta necesitate de a citi sau de a vedea mai departe de cinci metri, folosesc ochelarii rotunzi, de vedere. Rareș, distinsul meu coleg, a ales ochelarii cu fome dreptunghiulare, cu același tip de lentile în degradeuri.

001

Ochelari C&A

004

Ochelari de soare Boss Orange

006

Ochelari de soare Lacoste

007

 Ochelari de soare C&A

 

face-shape-guide-main-faces-glasses

 

Important e să mai ții minte că fiecare sezon trebuie să aibă propria pereche de ochelari. Vara, de exemplu, eu aș opta pentru lentila neagră, mată sau oglindă. Toamna și primăvara, în schimb, aș merge pe lentile maro, gri sau în degradeuri. Asemenea „sticle” deschise la culoare protejează ochii de ultraviolete și oferă suficientă vizibilitate. Iarna e din nou momentul să aduci a libelulă, cu niște lentile de tip oglindă, ce blochează ultravioletele de tip A și B în proporție de 78%-93%. Singurele amendamente ar fi că „lunetele” nu trebuie să distorsioneze culorile iar cele de iarnă să nu fie polarizate. În fine, dacă ai ochi albaștri e bine să cumperi ochelari cu un factor de protecție mai ridicat, pentru că irisul în culorile cerului senin e semn că ochii sunt încă și mai sensibili la agresiuni fotonice.

VREMURI GRELE PENTRU OCHII TĂI

Și acum, iată motivele medicale pentru care e o decizie bună să porți ochelarii de soare și în sezonul rece. Toamna, vremea se răcește pentru că poziția aparentă a soarelui pe cer se modifică, iar lumina cade într-un unghi tot mai ascuțit pe suprafața planetei unde stai tu acum și ne citești. Terra se răcește, pentru că încasează direct tot mai puțin fotoni, dar sursa păcătoaselor alea de raze coboară tot mai mult spre ochii tăi, precum o lampă kaghebistă către fața unui dușman al poporului aflat sub anchetă. Nu e tocmai momentul să-ți lași retina în fundul gol, așa că ia și-o protejează!

Toamna, iarna și primăvara, soarele răsare și apune la ore când fie conducem mașina, fie pedalăm pe biclă în drum spre muncă ori spre casă. Razele lovesc aproape perpendicular în retină și dau naștere fenomenului de orbire temporară. O pereche de ochelari cu lentile închise la culoare înseamnă scăparea din multe necazuri în trafic.

Chiar și fără să fii la volan, ultravioletele reflectate de betoane, de nisip sau de zăpadă îți pot aduce arsuri la straturile superficiale ale ochiului, adică la cornee sau la conjunctivă, dar pot face ravagii asupra retinei. Poți ști că a dat necazul peste tine dacă ai ajuns la etapa în care nu mai suporți lumina, adică ai fotofobie, când lăcrimezi mai abundent decât vecina de palier la telenovele sud-coreene, când ai permanent impresia că ți-a intrat ceva în ochi sau, și mai cumplit, când ai vrea să te scarpini direct pe globii oculari, care te mănâncă de parcă au râie. Dacă nu iei măsuri, te paște o cataractă.

În zilele fără ploaie, aerul uscat și rece îți face pielea iască, iar pleoapele și pielea din jurul ochilor se bucură de tratament preferențial. În sensul că au parte de extra-uscare, chestie care nu are cum să-ți facă bine. Ultravioletele alea care dau năvală pot face pielea să-și piardă elasticitatea, adică să-ți cadorisească un set nou de riduri timpurii. Și, în caz că ai tras necâștigător, te așteaptă însuși melanomul, adică temutul cancer de piele.

Intră aici și vezi ce ochelari mi-au plăcut mie cel mai mult vara asta.

 

razele_soarelui_vara_toamna_comparativ

Sfaturile medicale din acest articol ne-au fost furnizate de dr. Mădălina Badea, medic oftalmolog.