Moda anilor ’80

În mileniul trei stilul s-a democratizat. Orice tendinţă poate ajunge la putere doar vremelnic, iar apoi se retrage în opoziţie. Ciclul de viaţă al unei mode trece de la apariție, ascensiune, decădere până la uitare, transformare și revenire. Altfel spus, moda se schimbă și revine o dată la ceva timp, în funcție de mai mulți factori. De fapt, moda reprezintă exprimarea prin culori, texturi și forme a unor curente sociale, nevoi și dorințe ale societăţii. Când populația dintr-o anumită zonă se simte cu precădere asuprită și îngrădită, acolo încep să încolţească repede dorințele de răzvrătire, de exprimare liberă. Așa au apărut curente cultural-sociale revoluţionare, dintre care putem enumera dintr-o suflare rockul, punkul, metalul sau rebelul stil grunge. Și tot așa, după o perioadă lungă de război sau conflicte armate, au apărut tendințe pacifiste şi tolerante, precum mişcarea Flower Power.

Prin veșmânt, fiecare dintre noi își exprimă trăile în raport cu sine, cu societatea, dar și cu nevoile sale. Analizând moda și curentele ei, putem deduce foarte ușor cum se simte o anumită pătură socială, dintr-o anumită zonă de pe glob. De asemenea, instituțiile care se ocupă de predicția viitoarelor trenduri se folosesc tocmai de modul în care se comportă și reacționează societatea la anumite evenimente. Astfel, pot fi intuite unele viitoare tendințe în artă și în societate.

Ce vreau eu să înțelegi este că tot ce purtăm astăzi și modul cum purtăm reprezintă doar moştenirea unor vechi trenduri, ale unor idei și ale unor curente sociale consacrate, clasice. Este adevărat că, față de secolul al XIV-lea, nu poți face conexiuni atât de ușor. În fond, acum trăim în altă lume. În mod incontestabil, e nevoie de o perioadă mare pentru ca schimbările să fie radicale. Evul Mediu, Renașterea, Revoluția Industrială, toate au reprezentat momente-cheie în istoria noastră, care ne-au schimbat mult percepțiile despre artă, cultură și nu numai. În această idee, vreau să-ți vorbesc despre trenduri și curente din moda trecută care au lăsat adânci urme în stilul de astăzi. Pentru că nu vreau să te simți ca la ora de istorie, începem cu anii ’80 și vom continua în mod aleatoriu cu alte perioade.

Așadar, dacă stilul anilor ’70 a fost caracterizat prin libertate de exprimare, creativitate și nonconformism și a fost momentul în care au luat naștere stiluri precum boho sau hippie, zece ani mai târziu lucrurile au luat-o razna. De la pasteluri, floricele, codițe împletite și rochii lungi, am trecut cât ai clipi la culori puternice neon, blugi prespălați, lac, piele, păr tapat și muzică dată tare. După o lungă perioadă în care dorința de libertate și de comuniune cu natura au dominat, iată că anii ’80 au reuşit sa dea peste cap paleta cromatică a modei. Femeile și bărbații au fost tot mai dornici să-și exprime personalitatea prin haine cât mai colorate.

Dar cum arăta de fapt moda acum aproape 40 de ani? Ei bine, era dominată de jeans prespălați, jachete din denim supradimensionate, haine în culori neon, multe gablonzuri și haine de inspirație sport. A fost perioada de glorie a muzicii hip-hop, dar și a stilului rock și punk, iar băieții cool de bani gata abordau stilul Preppy.

Inspirație Hip Hop

Stilul hip-hop a jucat rolul de catalizator muzical al unei mișcări culturale urbane, începând cu jumătatea anilor ’70. În anii ’80, găsim acest stil pe culmile gloriei. Cele mai cunoscute zone în care băieții răi se aflau la mare căutare erau cartierele precum Bronxul, Brooklyn și Manhattan, cele mai sărace regiuni ale New York-ului din acele timpuri. Din arsenalul vestimentar nu puteau lipsi jachetele supradimensionate, pantalonii largi, pantofii sneakers, lanțurile de aur mari, cu multe pietre prețioase, pălăriile și șepcile, treningurile și jeanșii cât mai lăsați. Culmea însă, acum stilul hip-hop a rupt-o cu originile sale modeste. Hainele au devenit tot mai scumpe, au ajuns chiar să coste cât o ţinută business făcută la comandă. Încă o dovadă că moda se întoarce, evoluează și poate să prindă noi valențe stilistice.

Stilul Preppy

Dacă bărbații și băieții din zonele sărace preferau hainele largi, cu multe accesorii, stilul Preppy era la mare căutare pe partea cealaltă, în zonele rezidențiale unde trăiau bogații și cei din upper-class. Dacă nu știi despre ce vorbesc, gândește-te la ținutele alea perfecte, mereu la dungă, cu tricouri polo în nuanțe pastelate, alături de pantaloni chinos și boat shoes. Elementele cheie pentru moda Preppy includeau puloverele, pe care domnii le purtau adesea în jurul umerilor, precum și pantalonii, cămășile, tricourile de polo. Toate veneau în culori pastelate, cu modele discrete.

Inspirație sport

Moda anilor ’80

Printre pantaloni beggy, lanțuri de aur și ținute la dungă, echipamentele sport au avut și ele un rol destul de însemnat. Dacă adepții mișcării hip-hop purtau doar unele elemente, cum ar fi hanoracele și jachetele sport, printre unii bărbați din vremea lui Gorbaciov şi a lui Reagan exista moda ținutelor complet sport. De la pantofi de alergare, pantaloni și bluze, până la celebrele jachete supradimensionate cu trei dungi albe, sau logo supradimensionat pe piept. Tot atunci a apărut și moda aceea de tristă amintire a pantalonilor sport scurți. Foarte scurți. Aşa de scurţi, încât semănau cu shortul de baie și care doar pe femei arată bine.

Stilul Rock și stilul Punk

Moda anilor ’80

Jachete și pantaloni din piele, lanțuri și ținte, cămăși în carouri și pantaloni cargo. Acestea sunt elementele definitorii pentru stilul rock al anilor 80. Principalul său aliat şi concurent, în acelaşi timp, a fost stilul punk, un alt trend influențat pe filieră muzicală, din aceeaşi perioadă. Şi rockul, şi punkul, au reprezentat mișcarea de rezistență împotriva limitărilor de orice natură. Deși sunt două stiluri oarecum asemănătoare și cu puncte comune, stilul vestimentar punk este o îmbinare între nonconformism și romantic, un stil unic, complex și îndrăzneț. Rockerii, mai romantici, se mai accesorizau şi cu elemente vestimentare până atunci considerate strict feminine. Iar aici putem include chiar şi vopsitul părului, unghiile date cu lac, pantalonii mulaţi din piele şi multe alte asemenea.