Ce poți să faci pe o insulă mică – Malta

Da, titlul este corect! Astăzi nu îți povestesc despre tehnologie ci despre călătorii. Mă mai și plimb din când în când, să știți! Unul dintre locurile care mi-a oferit cele mai multe experiențe interesante, în ultima perioadă a fost Malta. Insula aia mică de la marginea Europei, care, acum vreo 17.000 de ani a decis că nu vrea să facă parte din continent și că nu îi plac italienii.

Este și singurul loc unde am făcut insolație. Nu mă așteptam să fie atât de cald la început de vară și de aceea crema cu protecție solară mi-a lipsit cu desăvârșire. Dar Malta este mișto cu cele 300 de zile pe an în care are soare. Și nici nu este scump. Mergi cu avionul, biletele sunt în general ieftine dacă le iei din timp.

Vei folosi euro pentru orice vrei să cumperi și se conduce pe partea stângă. Se vorbește engleza, iar oamenii sunt foarte primitori. E destul de normal având în vedere că sunt peste 400.000 de locuitori iar țara este vizitată de 1.6 milioane de turiști anual. Apropo de asta, suprafața este de puțin peste 300 km pătrați și este a patra țară din Europa ca și densitate a populației. Plus turiștii. Deci da, va fi puțin aglomerat atât la restaurante și terase dar și la buticul din colț.

Sunt trei insule, Malta, Gozo și Comino. Pe Comino, oficial locuiesc patru oameni, dar sunt câteva mii de turiști în mod constant.

Ce mănânci?

Acum, aș vrea să îți recomand un loc anume însă peste tot se mănâncă bine. Și mult, foarte mult. Și ieftin. Porțiile sunt atât de mari încât îți recomand să iei o porție pentru două persoane. Vezi după aceea dacă îți mai este foame, deși dacă prinzi o zi cu 42 de grade vei vrea să bei doar apă.

Unde te distrezi?

Dacă îți plac cluburile atunci St. Julian’s Swieqi sau Pembroke sunt zonele unde găsești cluburi de noapte sau de seară. Localnicii merg repede la somn în Malta și se trezesc foarte devreme. Excepție sunt desigur turiștii. Cum te deplasezi? Păi, Taxify și Bounce sunt cele două aplicații populare. O cursă de la aeroport până în centrul capitalei, Valetta, este vreo 15-20 de euro. Mai există autobuze care traversează insula și mai ai opțiunea de a închiria mașină. Deși, dacă te învârți doar prin jurul hotelului mai bine o iei la pas. Cum spuneam mai sus, este aglomerat, trei din patru maltezi au mașină proprie iar străduțele sunt foarte înguste și în pantă. Pleacă din timp și pentru aeroport.

Dacă vrei să te plimbi între insule există feribot. Vine la timp, pleacă la timp și nu așteaptă pe nimeni. Cam o dată pe oră.

Unde stai în Malta?

Hotel, airbnb, booking.com îți vor oferi o mulțime de soluții. Noi am fost o gașcă de patru persoane într-un apartament cu două dormitoare. A costat vreo 600 de euro per total, pentru cinci nopți. Adică vreo 25 de euro de persoană, pe zi. Ieftin. La hotel însă “scorurile” sunt ceva mai mari și atenție la diverse taxe locale. Sunt mici dar se adună mai ales la un grup mare de oameni.

Ce mai e de făcut în Malta?

Păi, un mic dejun englezesc, o cafea bună, plimbare, somn sau plajă. Ori ambele în același timp. Apoi mâncare și din nou plimbare. Glumesc. Dar dacă vii să te odihnești cam ăsta este programul, să știi. Locul este ideal. Poți însă să vizitezi, de exemplu, plaja retrasă din sud, cu apă extrem de curată și servicii bune. Cam ca la Loft în Mamaia dar la jumătate de preț. Poți să vizitezi satul lui Popeye, cel unde s-a filmat seria completă de musicaluri și filme, acum vreo 40 de ani. Mai pune pe listă teatrul Manoel și grădinile Barakka. Priveliștea este fabuloasă, am stat vreo patru ore acolo.

Cam acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre Malta. Mergi, distrează-te, merită! Și nu uita crema de protecție solară, nu e de glumă, se lasă cu frisoane.