Cum să ai grijă de tine pe timp de vară

Dacă în urmă cu câțiva ani îngrijirea tenului și produsele cosmetice erau considerate de către bărbați preocupări exclusiv femine, iar nevoile lor se limitau doar la spuma de ras și after shave, în ultima perioadă, aceștia au început să înțeleagă importanța îngrijirii tenului. Așa cum sportul sau alimentația sănătoasă au devenit o necesitate, așa îngrijirea tenului a început să capete atenție și prioritate în viața bărbaților. Fie că au încercat din propria inițiativă, fie că s-au lăsat convinși de partenerele de viață să adauge și alte produse cosmetice în îngrijirea zilnică, bărbații au început să le descopere beneficiile. 

În primul rând, este cunoscut faptul că bărbații au o piele diferită de cea a femeilor, în special când vine vorba de ten. Acesta este cu 16-20% mai puternic, deci în consecință mai rezistent la factorii externi, de aceea necesită o îngrijire diferită. Un alt avantaj pe care bărbații îl au în comparație cu femeile este acela că pielea îmbătrânește mai lent, iar ridurile devin ceva mai vizibile după vârsta de 35 de ani. Reversul medaliei este acela că, tenul bărbaților, odată îmbătrânit nu mai are capacitatea de a reține hidratarea și astfel apar riduri greu de corectat. 

În plus, pielea masculină produce mai mult sebum decât cea feminină, iar asta se traduce printr-un ten gras cu nevoi speciale. Ăsta este unul dintre motivele pentru care produsele de îngrijire pentru femei nu se potrivesc și bărbaților. Unde mai pui că, produsele cosmetice pentru femei au mirosuri florale dulci deloc potrivite pentru bărbați.

Dacă faci parte dintre aceia care se limitează la săpun, gel de duș, deodeorant și spumă de ras, cu siguranță nu va fi ușor să adaugi alte trei-patru produse în rutină. Așa că, începem ușor, metodic, cu produse de bază pe care trebuie să le adaugi în rutina ta zilnică. Asta dacă nu vrei ca la 30 de ani să arăți de 40. 

CURĂȚAREA

îngrijirea tenului

Fără doar și poate cea mai importantă este curățarea. Majoritatea problemelor pielii sunt provocate de impuritățile ce sunt depozitate în porii deschiși, bacteriile care întrețin anumite probleme și sebumul care oferă tenului un aspect uleios. Pentru a avea un ten curat și sănătos este nevoie de o curățare de cel puțin două ori pe zi. Cea mai intensă îți recomand să fie seara, pentru că tenul este încărcat de impurități de pe timpul zilei și una ceva mai blândă să fie dimineața, când tenul are nevoie doar de un refresh.

Este important să alegi un produs de curățare potrivit pentru tenul tău. Găsești produse pentru ten gras, uscat și mixt. Încearcă mai multe produse și folosește-l pe cel care ți se potrivește. S-ar putea ca tenul tău să răspundă bine la primul produs folosit. În funcție de cum simți tenul după curățare, schimbă produsul. Este important ca după utilizare să-ți simți tenul curat și proaspăt, fără efect de piele întinsă. Dacă simți orice fel de disconfort este clar că acel produs nu este pentru tine. Gelurile de curățare trebuie folosite în fiecare dimineață și seara. În nici un caz nu folosi săpunul de corp sau gelul de duș. Tenul are nevoie de îngrijire specială, diferită de restul pielii. 

Pentru că vara transpiri mai mult, în atmosferă este mult mai mult praf și poluare, de aceea îți recomand să folosești un gel de curățare cu scrub. Adică un gel care conține microparticule de curățare pentru a elibera porii de posibile impurități. Dacă nu te confrunți cu puncte negre multe și mari, iar tenul tău este în mare parte curat, folosește un gel cu scrub ușor. Poți opta pentru ele ca produse diferite: curățare, scrub și mască. Este mult mai bine.

În perioada în care mă confruntam cu acnee, eu am folosit mult timp gelul de curățare PureActive de la Garnier. Tenul meu reacționa foarte bine, nu aveam senzație de piele uscată, iar punctele negre dispăreau treptat după fiecare utilizare. Oricât de reticent ai fi, atunci când vine vorba de produsele cosmetice, nu poți face rabat la curățare. Este foarte important să faci asta zilnic, mai ales dacă vrei să nu te confrunți mai târziu cu probleme mai grave. Un ten curat înseamnă un ten sănătos. 

HIDRATARE

îngrijirea tenului

Un sfat general valabil este legat de hidratare. Tenul are nevoie de cremă pe tot timpul anului, cu atât mai mult vara când riscul de deshidratare este mult mai ridicat, nu mai zic de razele solare puternice. De aceea este important să folosești o cremă hidratantă. La fel ca în cazul produselor de curățare găsește-ți o cremă pe care o poți folosi atât pentru față cât și pentru mâini. La acest capitol îți recomand o cremă despre care am auzit numai de bine așa că sunt decis să încep să o folosesc. Este vorba despre Age Defender de la Kiehl’s, gama bărbați.  

Zona ochilor este una dintre cele mai sensibile părți ale tenului. Aici pielea este subțire și sensibilă, iar riscul de deshidratare și senzație neplăcută este chiar mai mare. În plus, aici apar primele riduri. Există creme speciale pentru această zonă, dar poți folosi aceeași cremă și pentru zona ochilor. Dacă te confrunți cu piele uscată în jurul ochilor și ți-au apărut deja primele riduri poți încerca astfel de produse. 

PROTECȚIA SOLARĂ

Dacă întrebi un dermatolog despre protecție solară îți va spune că ai nevoie de protecție solară tot timpul anului. Pentru că, dincolo de preconcepția legată de faptul că doar vara trebuie să ne protejăm de soare, razele UV acționează pe tot timpul anului. În plus, acestea sunt responsabile pentru îmbătrănirea tenului. Deși te bucuri de bronz și nu iei în seamă arsurile solare, acestea sunt extrem de dăunătoare pielii tale. În plus, pielea se confruntă cu razele UV chiar și atunci când nu ești la plajă, iar brațele, picioarele și tenul sunt expuse zilnic acțiunii de îmbătrânire. Astfel, este important să alegi o cremă hidratantă cu factor de protecție UV, cât mai mare dacă se poate.

De asemenea, o alegere foarte bună este apa termală. Aceasta are multiple beneficii și este foarte simplu de utilizat. Aceasta decongestionează tenul alergic sau iritat, curăță impuritățile, calmează arsurile solare, înțepături și alte iritații și poate fi folosită pe post de after shave. Cel mai mare avantaj? Este foarte simplu de folosit. Nu trebuie decât să pulverizezi o cantitate generoasă de apă termală pe ten ori pe porțiunea de peiele afectată, iar la nevoie să cureți excesul. Pe lângă proprietățile calmate și de curățare, apa termală este foarte bună și pentru a te răcorii. Există de asemenea variante compacte de câțiva mililitri pe care le poți lua cu tine oriunde.