Jocurile video gratis din luna ianuarie

Anul 2018 debutează cu pedala în blană pe domeniul jocurilor video gratis, cam pe toate consolele de marcă. Uită de sarmale, lasă în urmă salatele boeuf şi piftiile, e timpul să iei controllerul şi să te apuci de explorat, de împuşcat şi de hăcuit. Ai intuit, urmează lista cu jocurile gratis din luna ianuarie 2018.

Xbox One

Pentru abonații Games with Gold, de pe 1 Ianuarie avem The Incredible Adventures of Van Helsing III. Deja la a III-a ediţie, seria și-a adunat o oarecare bază de fani. Jocul se prezintă ca o clonă a legendarului Diablo, dar încearcă să aducă un aer proaspăt scenariilor unde eroul tău principal nimicește mii de creaturi cu puterile sale fantastice. Opiniile criticilor sunt variate, dar un lucru e cert, şi anume că te aşteaptă nenumărate ore de distracție. Dacă tot e gratis, ce ai de pierdut? Gamerii care au un Xbox One X se vor bucura mai ales de îmbunătățirile vizuale aduse cu acest prilej, cum ar fi rezoluția 4K și opțiunile grafice superioare.

De pe 16 ianuarie, va intra în arenă şi Zombi, un titlu pe care conştiinţa mă împiedică să-l recomand. Jocul încearcă să ne bântuie încă din era răposatului Wii U, dar nici atunci, în 2012 nu a reușit să producă mare senzaţie. I-au sabotat şansele la glorie grafica învechită și mecanicile slab implementate, aşa că, din păcate, acest joc a fost și va rămâne mereu doar o dezamăgire. Pentru jucătorii care au avut un Xbox 360, mai există două jocuri care îmi stârnesc o anumită nostalgie. Mare atenție la acest factor sentimental! Cândva, poate credeai că acela este apogeul creaţiei din domeniu, că titlurile arată bine. Acum, după ce te-ai scăldat în apele strălucitoare ale generației noi de console, vizitele inoportunate în trecut te lasă deseori dezamăgit. Nu vreau să mă înțelegi greșit! Nu încerc să te descurajez, ci doar să îți spun să nu ai speranțe prea mari, pentru că vei avea parte numai de aceleași experiențe, minunate, e drept, dar din trecut.

 

Tomb Raider: Underworld și Army of Two vin prin programul de compatibilitate inversă, care înseamnă pur și simplu că poți juca pe Xbox One anumite titluri de pe vechea ta consolă. În primul titlu, Lara Croft este eroina acțiunii. În stilul specific care a inspirat jocurile Uncharted, tu va trebui să explorezi situri arheologice secrete, să rezolvi puzzle-uri și, inevitabil, să împuști „răufăcătorii” care încearcă să te împiedice. Cel din urmă este un shooter cooperativ plin de acțiune, care, deși îmi stârnește amintiri plăcute, nu mă face să-mi schimb în bine părerea mea inițială.

Playstation 4

Pentru abonații PS Plus, luna decembrie 2017 nu a venit tocmai cu cele mai râvnite jocuri din industrie. Dar, după cum spuneam, creatorii de la Sony sigur se vor revanșa cândva. Cât mai curând. Încă din 2 ianuarie 2018, primul titlu de care  avem parte este Deus Ex: Mankind Divided. Este un shooter RPG în perspectiva persoanei I, în care îți poți personaliza stilul de joc după cum poftești. Adică poți să abordezi o misiune în mod direct și să spulberi tot ce îți iese în cale, poți sparge mai orice ușă, geam sau trapă care îți blochează avansul sau te poți furișa pe rute alternative ca să îți elimini inamicii înainte ca ei să se prindă că exişti. Jocul este foarte bine cotat în industrie și îl recomand călduros. Mai ales că aduce o perspectivă nouă, spre deosebire de alte shootere generice, în care doar împuști și treci mai departe.

Al doilea titlu de care ne bucurăm gratis este Batman: The Telltale Series. Această versiune din universul DC prezintă o latură mai puțin explorată a eroului întunecat și aduce mai mult decât pumni înfipți în maxilarele inamicilor. Jocul pune accent pe omul din spatele măștii, Bruce Wayne, și pe modul în care deciziile luate în rolul său influențează orașul Gotham. În stilul obișnuit a celor de la Telltale, narațiunea se află în lumina reflectoarelor. Ai de ales între linii de dialog multiple, unde ai şi opţiunea la tăcere, ca-n Codul Penal, însă orice opţiune a ta va decide evenimentele ce vor urma. Dacă ideea unui serial interactiv cu Batman îți surâde, eu ți-l recomand cu mare căldură, deoarece pentru mine a meritat să intru în pielea digitală a cavalerului întunecat.

Încă o surpriză binevenită de la Sony este Starblood Arena în realitate virtuală. Dacă deții un PSVR, vei fi transportat la bordul unei nave spațiale de luptă, unde scopul tău este să îți elimini rivalii. Pe lângă campania single player, mai ai opțiunea de a te duela online cu alți jucători în regimul multiplayer. Așa că ia-ți ochelarii de pilot și spor la vânătoare! Este disponibil până pe 6 martie 2018.

Acestea fiind spuse, sper că vei găsi măcar un titlu care să te țină ocupat o vreme, indiferent pe ce platformă joci. Te aștept și data viitoare cu jocurile gratis ale lunii februarie 2018. Până atunci, spor la gaming!