2022 rewind – ce an am avut!

O luăm cronologic, da? Să ne aducem aminte de unele din cele mai de impact momente ale anului. Și după aceea să privim spre viitor cu încredere și speranță pentru ani mai buni. 

Ianuarie, pe lângă că a fost frig și nu a nins în București, a fost o lună tensionată: Statele Unite ale Americii au ajuns la un milion de cazuri noi de Omicron pe zi. Era o perioadă în care vorbeam de doza 3, în unele țări despre doza 4 a vaccinului, aveam certificat covid pe care cu toții l-am printat și l-am pierdut, l-am descărcat de prea multe ori în telefon.

A venit februarie și pe data de 6 a fost ziua de naștere a Reginei Elisabeta a 2-a devenind primul monarh britanic care ajunge la jubileul de platină, adică 70 de ani pe tron. Ultima aniversare a reginei. 

Pe 1 martie a avut loc premiera celui mai bun film al anului, conform topurilor specialiștilor – The Batman. Pe 3 martie trupele rusești cuceresc centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa. 

Pe șapte martie, numărul morților cauzate de Covid-19 depășește 6 milioane, cu peste 57% din populație fiind vaccinată complet.  Un studiu al universității din Washington anunță că numărul real al deceselor cauzate de Covid-19 ar fi de fapt peste 18 milioane. 

Pe 6 aprilie, nu știu dacă ați auzit la momentul respectiv, au fost găsite rămășițele unui dinozaur despre care oamenii de știință au spus că ar fi murit exact în ziua în care un asteroid a lovit Pământul, în urmă cu 66 de milioane de ani, atunci când a început extincția. 

Pe 9 mai, portretul lui Marilyn Monroe realizat de Andy Warhol este vândut la o licitație cu suma de 195 de milioane de dolari – cea mai mare sumă plătită vreodată pentru o lucrare de artă americană.

2 iunie – în timp milioane de Ucraineni trăiesc în beznă și în spaima bombardamentelor rusești, toată planeta privește procesul civil dintre Johnny Depp și Amber Heard. Cine a ieșit în câștig de cauză nici nu contează, fiindcă e o mizerie oricum.

Pe 7 iulie Boris Johnson își anunță demisia din funcția de prim-ministru al Marii Britanii, după ce miniștrii cabinetului său au pus presiune masiv.

O zi mai târziu, Shinzo Abe, fostul prim-ministru Japonez, este asasinat în timpul unui discurs.

Pe 5 august Volkswagen lansează prototipul unei mașini zburătoare numită Tigrul Zburător.

La jumătatea lunii, FBI îi caută prin casa din Florida fostsului președinte american, Donald Trump și găsesc documente secrete.

Pe 3 septembrie, Serena Williams joacă ultimul meci oficial de tenis, în cadrul US Open. Pe 5, Liz Truss e numită Premierul Marii Britanii, într-un mandat ce se va dovedi scurt.

Pe 20, Liz Truss își anunță decizia de demisie din poziția de prim ministr, după doar 44 de zile de ceea ce a devenit cel mai scurt mandat din istoria jobului respectiv.

Pe 4 noiembrie astronomii anunță descoperirea celei mai apropiate găuri negre față de Terra, la doar 1600 de ani-lumină, de zece ori mai mare decât Soarele.

În decembrie Americanii au făcut un schimb de prizonieri cu Rusia. L-au dat pe unul din cei mai mari traficanți de arme pe o baschetbalistă.

Ce an, nu? Un război care nu s-a sfârșit, inflație, frică, presiune, plus explozia recentă a inteligenței artificiale. Cum am zis, privim cu încredere și speranță pentru ani mai buni. La cum a fost ăsta, nici nu e greu.

Sunt mai multe evenimente în clipul de mai jos: