Cum să integrezi stilul Retro în locuinţa ta

Atunci când zărim cuvântul “retro” sau menţiuni la adresa acestui stil, mintea merge automat către mai multe decade şi, implicit, mai multe stiluri amestecate. Totuşi, stilul retro se referă la interioarele colorate şi pline de viaţă ale anilor ’50, ’60, până prin anii ’70, elementele de dinainte de acestei decade fiind mai degrabă “vintage”. De fapt, cele mai bune exemple de amenajări retro în adevăratul sens al cuvântului şi pure din punct de vedere stilistic sunt cele pe care le putem zări prin primele filme din legendara serie James Bond.

Culori şi printuri îndrăzneţe

Cel mai uşor recunoşti un interior cu influenţe retro după culorile şi printurile folosite, care în general sunt vii, curajoase şi da, uşor excentrice. Includerea unor culori de inspiraţie retro, cum ar fi verde avocado sau galben muştar, sau combinaţii retro, în tonuri de maro, roşu în relaţie cu negru şi alb, este cea mai uşoară metodă de a aduce puţin din vibeul retro în locuinţa ta. Alege un tapet cu print geometric, în culori puternice, şi deja ai transformat încăperea. Totuşi, alege câteva culori şi un model de print de la care nu te abaţi pentru a obţine o amenajare coerentă şi plăcută. Prea multe culori, combinaţii sau forme pot crea o atmosferă sufocantă şi neplăcută.

Texturi specifice

stilul Retro

Aspectul unei amenajări Retro de succes vine şi din combinarea inteligentă a texturilor ce predominau în acele decenii. Când ne gândim la anii ’60 sau ’70, mocheta şi covoarele cu fire scurte şi printuri geometrice în culori puternice sunt nelipsite. În perioada respectivă, plasticul şi vinilinul reprezentau simboluri ale eleganţei şi spiritului liber al clasei de mijloc, care începuse să aibă acces la toate noutăţile apărute pe piaţă. Nici piesele de mobilier tapiţate cu catifea în nuanţe de maro sau galben muştar nu lipseau, iar detalii ca mânerele sau picioarele diverselor mobile erau mai mereu cromate. Toate aceste texturi ieşite din comun joacă un rol important în definirea unui interior cu aer retro.

Mobilier Retro

stilul Retro

Nu trebuie să dai iama în locuinţa părinţilor sau bunicilor pentru a găsi piese retro veritabile, dar o poţi face dacă simţi că ceva are potenţial. Mobilierul original sau cel cu influenţe retro iese uşor în evidenţă prin linii curbe, colţurile rotunjite, forme geometrice dinamice, tapiţerii colorate şi elemente cromate. Vei da şi peste multe piese de mobilier din plastic turnat în forme interesante, canapele tapiţate cu catifea sau pânză topită colorată şi lemn acoperit cu un film de plastic colorat. Dacă ai găsit o piesă originală epocii, înlocuieşte tapiţeria degradată cu un material vesel şi colorat. Din fericire, în magazine au apărut şi piese de inspiraţie retro interesante care doar prin simpla prezenţă îți pot înveseli locuinţa.

Cum aduci puţin Retro în locuinţa ta contemporană

stilul Retro

Dacă vrei să dai puţin farmec şi mai multă culoare locuinţei tale, poţi oricând prelua din spiritul stilului Retro prin accesorii bine alese sau cu ajutorul unei piese de mobilier care să aparţină acestui stil. Nu e nevoie să îţi schimbi întreaga amenajare, ci trebuie doar să incluzi în mod armonios câteva elemente tipice acelor decade. Poţi începe prin a adăuga câteva perne decorative cu printuri geometrice de influenţă retro şi culori puternice, draperii în combinaţii de maro cu galben muştar sau verde avocado şi galben și de ce nu carpete cu modele interesante. Poţi expune câteva obiecte decorative din perioada respectivă, cum ar fi o lava lamp, un telefon sau o statuetă cromată.

De ce ne place încă stilul Retro? Ei bine, acest stil vesel şi colorat ne aminteşte de o perioadă în care tinerii schimbau modul în care era văzută lumea, regulile conservatoare ale deceniilor anterioare deveniseră mai perimisive iar viaţa era văzută ca o plăcere şi o petrecere. Adu puţin din aceste energii pozitive în locuinţa ta cu ajutorul câtorva elemente de influenţă retro, care să adauge o pată creativă de culoare, și astfel vei avea parte de ceva diferit și inedit.