Influenţe vintage în locuinţă contemporană

Cuvântul “vintage” şi-a făcut apariţia mai în ultimele două decade, însă noţiunea de obiect vechi cu valoare estetică, sentimentală sau cine ştie de care, este de când lumea. Cele mai influente şi educate personaje din istorie îşi doreau mereu o bucăţică din trecut în locuinţă, unde să devină un simbol de statut şi o piesă decorativă cu poveste. Povestea interesantă pe care un obiect vechi o poate avea, poveste care să genereze şi nişte discuţii deosebite, acest accesoriu cu etate poate fi un element fermecător în amenajarea ta, aducând un plus de culoare, un design deosebit sau impresionând pur şi simplu prin patina pe care a căpătat-o în timp. Dar cum includem cu succes aceste bucăţele dintr-o eră stinsă într-o locuinţă contemporană?

Echilibrul între vechi şi nou

Influenţe vintage

Înainte de a da iama în toate magazinele cu vechituri, gândeşte-te bine la ce vrei să obţii sau să corectezi în amenajarea ta. Cu ajutorul obiectelor vintage poţi oferi mai multă personalitate unui spaţiu, îl poţi anima dacă ţi se pare prea steril sau îl poţi completa, în funcţie de nevoi şi dorinţe. Cheia succesului aici este contrastul dintre piesele sau piesa vintage şi elementele moderne prezente, ele complimentându-se reciproc în cadrul ansamblului. Atunci când introduci un obiect vintage într-un spaţiu asigură-te că el va ieşi în evidenţă într-un mod plăcut pe fundalul contemporan creat deja. Dacă vrei să incluzi o masă veche cu picioare din lemn sculptat în diverse forme şi împletiri, încearcă să incluzi în restul amenajării piese de mobilier cu design simplu şi linii drepte tocmai pentru a evidenţia prezenţa şi valoarea mesei.

Obiecte vechi împrospătate

Influenţe vintage

Dacă anumite accesorii ca suporturile pentru lumânări sau statuetele pot fi şterse şi puse direct pe raft, în cazul multor altor obiecte vintage lucrurile stau diferit. Poate ai norocul să dai peste o piesă de mobilier în stare excepţională, dar sunt şanse mari ca tapiţeria canapelei găsite să fie deteriorată sau ca bufetul din lemn sculptat să nu fie chiar în cea mai bună stare. Obiectele cu adevărat valoroase trebuie restaurate şi, pe cât posibil, conservate, însă dacă ai de-a face cu piese valoroase doar din punct de vedere estetic ai putea să le dai o viaţă nouă cu câteva elemente moderne. Vopseşte bufetul bunicii într-o nuanţă excentrică de turcoaz, înlocuieşte blatul crăpat al mesei cu unul din marmură cu irizaţii sau cu unul pictat şi accesorizează canapeaua vintage cu pernuţe cu printuri geometrice.

Crează accente

Influenţe vintage

Îţi place stilul minimalist şi vrei ca lucrurile să rămână aşa, însă ai vrea o pată de culoare sau un accent. Nu vrei să îţi încarci etajerele şi mesele cu tot felul de accesorii, dar simţi că totuşi lipseşte ceva. Pentru a da mai mult farmec şi mai multă căldură spaţiului te poţi folosi de obiecte de mobilier vintage care să devină centrul vizual al încăperii. Găseşte un bufet cu un design interesant sau cu patină deosebită şi oferă-i o poziţie privilegiată în living, alături de mobilierul chic cu design minimalist. Poţi accesoriza orice încăpere cu o pendulă veche, cu un trecut interesant, sau cu o măsuţă de cafea descoperită în vânătoarea după antichităţi. Piesele mari pot fi mai greu de găsit şi poate că au nevoie de puţină recondiţionare dar îţi vor transforma complet camera.

Cele mai frumoase şi speciale obiecte din locuinţă sunt cele care au un trecut colorat şi care stârnesc discuţii. Dacă ai avut norocul să moşteneşti câteva astfel de bijuterii, fă-le loc în locuinţa ta modernă şi vei vedea că atmosfera va avea doar de câştigat. Poţi căuta astfel de obiecte şi în magazinele speciale pentru antichităţi şi le poţi alege pe cele care ţi se potrivesc şi care crezi că s-ar încadra perfect în ambientul tău.