În trecere prin Budapesta, Piața Centrală

Atunci când ești în trecere printr-un oraș, încerci să profiți la maximum de cele câteva ore de pauză și să vizitezi ceva, rapid, pe fugă. De cele mai multe ori mergi la Mall, e aproape, e comod, găsești de mâncare și pierzi vremea până trebuie să mergi mai departe. Sau hai, bine, un parc dacă îți place mai mult natura. Eu cel puțin așa fac. Mă bate gândul să îmi iau o mașină electrică și ceva îmi spune că dac facă acest pas acum, voi avea de făcut destul de multe pauze până se pune la punct rețeaua de încărcare.

Așa, Budapesta, Piața Centrală este locul în care m-am oprit de această dată. E drept, îmi era foame și mi-am încălcat regula de a nu merge la cumpărături cu burta goală dar știam că voi găsi cu siguranță ceva de mâncare. O mențiune, dacă nu îți place carnea de porc, sau carnea în general, Mall-ul sau parcul sunt o idee mult mai bună decât Piața Centrală. Suntem totuși în Ungaria, carnea este un element esențial al vieții și discuțiilor de aici.

La prima vedere, de la exterior, Piața Centrală arată ca o clădire obișnuită. La interior zici că ești într-o Gară de Nord mult mai curată și mai animată. E mare, ia-ți timp dacă o vizitezi și vrei să te bucuri de ce găsești acolo. Fiindcă suntem în Ungaria, porcul este la loc de cinste. Majoritatea tarabelor din centru au pornc și produse de porc. Cârnați în special, și da, din aceia buni de care ai mai mâncat doar când ai ajuns la Sfântu Gheorghe. Apoi vin legumele, fructele, așa de asezonare pe lângă carne.

Găsești de toate și aici, deși nu par a fi locale, e ca la piață. Poți să guști marfa înainte să o cumperi și nu, nu îți recomand să te târguiești cu vânzătorii. Doar dacă nu locuiești acolo și cumperi de la ei de multă vreme.

Mirodenii nu am văzut prea multe deși știu că ungurii sunt celebri pentru sosurile lor de ardei iute. Personal, mănânc Sriracha aproape cu orice în ultima vreme. Merge de minune cu carnea de porc, atât gătită cât și afumată și uscată. Sosul de la ei se numește Marha Eros. Nu, nu am gustat, însă la întoarcere mă opresc să cumpăr. Știu că unii din colegii mei sunt mai pofticioși decât mine.

Cred că lucrul care m-a surprins cel mai mult este curățenia. Știu, ar trebui să fie un lucru normal, însă este cea mai curată piață pe care am văzut-o, deși este totuși o piață. Cel puțin dimineața și seara se transportă și așează multă mâncare pe acolo și totuși nările tale sunt plăcut gâdilate doar de mirosul de carne proaspătă, fructe sau mâncare gătită.

Apropo, despre mâncare, dacă ești ”fan gulaș” trebuie să te oprești la Fakanal. Una dintre cele mai bune porții de ciorbă Gulaș pe care am mâncat-o. Da, nu este un restaurant de cinci stele însă amabilitatea tânărului patron și gustul mâncării sunt tot ceea ce contează.