Cum să îţi impresionezi musafirii de la prima vizită

Ți-am tot repetat că trebuie să-ţi mobilezi şi să-ți amenajezi locuinţa fix aşa cum simţi că e bine şi să te ghidezi doar după gusturile personale. Însă realitatea este că o să-ți calce pragul și alți oameni, pentru care prima impresie contează. Suntem fiinţe sociale, deci e rezonabil să ne așteptăm la musafiri precum rudele, prietenii, posibilele iubite, tipul de la cablu și administratorul care vrea fondul de rulment. Pe unii vrei să-i impresionezi, de la alții singura ta așteptare realistă este să nu-ți scoată vorbe că ai casa nu mai știu cum. La capitolul gusturi, e greu să mulţumeşti pe toată lumea, dar există câteva trucuri general valabile ca să te scoată din impas. Trucuri care-ți vor îmbunătăţi aspectul locuinţei şi care îţi vor surprinde plăcut musafirii.

Cercetatorii au stabilit ce observă de fapt oamenii atunci când intră pentru prima dată în casa altcuiva. Cum era de așteptat, mobilierul, stilul şi compoziţia în sine contează enorm, însă aparent, oaspeții se bazează mai întâi pe ceea ce simt şi abia apoi pe ceea ce văd.

Lumina şi efectele ei

Vestibulul de la intrare este primul şi ultimul spaţiu cu care musafirii tăi vor avea contact, iar asta înseamnă că holul nu trebuie neglijat atunci când îţi amenajezi locuinţa. Contează enorm câtă lumină le dai oamenilor la sosire și la despărțire. Din perspectivă strict tehnică, lumina este un fascicul de fotoni care te ajută să vezi chestii, ca să nu dai cu capul de pereți. La vizitatorii tăi, însă, va conta mai mult sentimentul pe care absenţa sau abundenţa fotonilor îl creează. Un spaţiu bine iluminat, preferabil cu lumină naturală, îi va face pe musafiri să se simtă în siguranţă, bineveniţi şi plini de energie. Dacă lumina naturală e deficitară, o poți suplini prin corpuri de iluminat bine plasate şi, preferabil, cu lumină caldă sau neutră, pentru un ambient prietenos. Pentru o seară romantică, însă, lumina abundentă poate strica tot farmecul, deci dă cu mai puțini lucși, ca să nu-ți sabotezi propriile planuri.

Arome şi sentimente

În mod ciudat, înainte de a înţelege ceea ce văd, oamenii vor simţi încă de la uşă aroma care predomină în casa ta. Un miros plăcut îi va face să se simtă confortabil şi să îşi dorească să exploreze spaţiul. Cred că ştii şi de prin filme că agenţii imobiliari pulverizează miros de prăjituri sau aromă de vanilie, ca șiretlic pentru a-și prinde clienţii. Printre cele mai apreciate arome se numără vanilia de care-am mai zis, lavanda, citricele, parfumurile care amintesc de mare și în general aromele cu tentă de prospețime. În antiteză, un miros neplăcut, de închis, de praf sau de murdar, îți va alunga musafirii repede dincolo de pragul pe care, probabil, n-o să mai vrea să-l treacă multă vreme.

Ordine şi dezordine

idei deco musafirii

Dezordinea, precum educația sau erecția, se vede imediat. Nimeni nu va fi plăcut impresionat dacă în mijlocul holului zace un munte de încălțări sau dacă pe fotoliu ai trântit o grămadă de haine, de-a valma. Harababura din hol se rezovă rapid cu ajutorul unui pantofar, asortat cu un dulapior şi un cuier generos. O soluție alternativă este o piesă de mobilier care să le conţină pe toate trei. Pentru restul locuinţei, caută câteva organizatoare şi cutii în care să depozitezi lucrurile care stau aruncate prin casă. Însă cel mai important ingredient este să scapi de lene, să te ridici de pe canapeaua aia și să faci ordine. Scapă de orice nu mai foloseşti! Iar un obiect luat de la locul lui trebuie returnat imediat după întrebuințare – altfel, o să trezeşti cu vraiște prin toată casa.

O baie curată şi aerisită

musafirii

Din aceleaşi studii citate mai sus am aflat că vizitatorii consideră foarte importantă curățenia băii. Toaleta, în mod ideal, este curată-lună, aprovizionată de parcă o folosește Regina Elizabeta şi aerisită până miroase ca briza de mai, când liliacul înflorește. Jegul, mizeria, prosoapele înnegrite și Dumnezeu știe ce alte orori insalubre mai poți ascunde prin budă când ești singur trebuie să dispară fără urmă înainte de sosirea oaspeților. Ai grijă ca obiectele sanitare din baie să fie mereu curate, ca oglinda şi robinetele să nu prezinte pete de apă şi ca musafirii tăi să aibă totul la îndemână, inclusiv prosoape curate și un deodorant. Dacă ai şi prosoape într-o culoare elegantă şi de calitate, ai marcat puncte în plus ca gazdă. Şi, în caz că ai uitat, lumina din baie este la fel este importantă. Doar nu vrei să-ți confunde musafirii chiuveta cu buda și invers! Fir-ar, cred că trebuia să încep cu asta…

Plante prietenoase

Nostalgici după Grădina Edenului sau pur și simplu atașați iremediabil de florile care creșteau pe prispa bunicilor, oamenii se simt mai în largul lor într-un spaţiu cu plante. Poate că ghivecele par cel mult decor secundar, dar te asigur că un colţ verde va spori calitatea ambientului. Mai mult, un aranjament cu plante în ghiveci sau în glastre te va face să pari mai responsabil şi mai prietenos în ochii musafirilor. Tot ce trebuie să faci este să alegi câteva plante care nu cer prea multă atenţie şi câteva ghivece interesante care să se potrivească cu restul camerei.

Locuinţa este o altă extensie a personalităţii tale şi le poate oferi vizitatorilor tăi ocazia de a te cunoaşte mai bine şi mai intim. Spaţiile tale vor reflecta diverse laturi ale personalităţii tale şi, bineînţeles, cu toţii vrem să facem impresie bună şi să îi facem pe invitaţii noştrii să se simtă bineveniţi şi fericiţi.