Cum te poate ajuta dormitorul să ai parte de un somn liniștit

De multe ori uităm sau neglijăm importanţa pe care o poate avea atmosfera din propria locuinţă asupra vieţii noastre. Ne concentrăm prea tare pe latura estetică şi ne dorim doar să avem camere ca desprinse din reviste, însă atunci când ajungem să locuim în aceste spaţii realizăm că nu ni se potriveşte, că ne agită sau că totul pare neprimitor.

Somnul este extrem de important pentru starea ta de bine, dar şi pentru nivelul tău de productivitate, iar de aici rezultă şi importanţa amenajării dormitorului. Această încăpere trebuie să te încurajeze să te odihneşti şi să devină un spaţiu sigur şi comfortabil în care să te retragi la finalul zilelor agitate.

Schema de culori

După cum am mai discutat, culorile sunt extrem de importante pentru orice spaţiu, ele având puterea să creeze sau să exagereze anumite stări. Nuanţele reci de gri, cele de albastru sau lila sunt perfecte pentru a contura o atmosferă liniştitoare şi perfectă pentru somn. Pe de altă parte, culorile calde au tendinţa de a da energie, fiind nepotrivite pentru odihnă. Pentru a obţine şi o atmosferă plăcută din punct de vedere estetic, lasă nuanţele mai reci să domine amenajarea, însă include şi nuanţe mai calde prin intermediul accesoriilor ca draperiile, carpetele sau feţele de pernă.

Elimină dezordinea

Este timpul să scapi de hainele aruncate pe podea sau pe scaun, să îţi strângi lucrurile împrăştiate pe noptieră şi să pui cărţile la loc. Numeroase studii au demonstrat că dezordinea amplifică starea de agitaţie şi stresul, aşa că trebuie să o excluzi categoric din dormitor. Investeşte în câteva cutii şi coşuri cu un design interesant şi depozitează diversele nimicuri acolo, dacă nu vrei încă să le arunci. Pune hainele în dulap sau cumpară-ţi un suport elegant pentru umeraşe şi aşează-le ca şi cum le-ai expune.

Alege simplitatea

Printurile complicate, culorile stridente şi modelele mult prea sculpturale vor încărca şi agita atmosfera din dormitor, iar scopul tău este să creezi un spaţiul cald şi liniştit. Evită mobilierul mult prea decorat şi cu un design prea complex şi optează pentru linii drepte şi modele sofisticate. Renunţă la accesoriil textile cu printuri agitate şi culori stridente şi optează pentru unele în nuanţe pastelate, iar pentru un plus de originalitate, alege materiale satinate sau luxoase.

Atunci când îţi doreşti să creezi un ambient plăcut şi liniştitor destinat relaxării şi odihnei trebuie să alegi elemente care să se coreleze perfect pentru a crea o atmosferă coerentă. Investeşte în piese de calitate, cu design simplu, alege o schemă de culori care să ţi se potrivească şi adaugă personalitate cu ajutorul accesoriilor.