Hyundai Bayon – Cel mai mic SUV din tot Universul!

Hyundai Bayon este cel mai mic SUV a celor de la Hyundai. Are o lungime de 4,20m și o lățime de 1,5m. Practic, este fratele mai mare al lui i20 și fratele mai mic al lui Kona. Cu o gardă la sol de doar 18,1cm, clar nu vei putea merge cu ea pe munți, dar te vei putea urca foarte bine pe trotuarele din București, știm toți cât de util este acest lucru, mai ales într-un oraș unde parcările sunt una dintre cele mai mari probleme. Chiar dacă este o mașină compactă, interiorul este destul de spațios iar portbagajul are o capacitate de 411 litri, ceea ce este destul de impresionant.

Bayon are un aspect futurist, iar cei de la Hyundai au integrat noua direcție stilistică în această mașină și anume Sensuous Sportiness, care face ca modelul să aibă acest aspect pe care nu îl întâlnești la foarte multe mașini. Luminile de rulare pe timp de zi se află la nivelul liniei capotei și deasupra farurilor LED. Am mai văzut acest lucru și la alte mașini, precum Hyundai Kona. Prizele de aer sunt funcționale, au scopul de a răci frânele și servesc aerodinamica, iar stopurile sunt unite printr-o bandă de culoare roșie, care din păcate nu luminează.

Există 3 motorizari disponibile în România: aspirat, cu motor de 1.2 de 84cp, care vine doar cu o cutie de viteze manuală și două versiuni de 1.0 turbo, 3 cilindri, una cu o cutie de viteză automată și una cu transmisie manuală inteligentă, schimbi vitezele manual, dar fără să ai nevoie de ambreiaj. Eu am avut plăcerea de a conduce modelul de top al mașinii, cea mild-hybrid care are o baterie de 48V, cu motor de 1l turbo, și cu o cutie de viteze automată.

La interior, materialele sunt dure și sunt bine finisate, dar găsim si o imitație de piele pe alocuri. Sistemul de infotainment rulează pe un ecran de 8 inci care se mișcă surprinzător de bine. Din păcate clima nu este pe două zone și în spate nu există guri de ventilație. Luminile ambientale chiar atrag privirile pe timp de noapte, mai ales că poți selecta ce culoare preferi.

Odată ce te pui în mișcare cu Hyundai Bayon, îți vei da seama că este o mașina destul de confortabilă și vei realiza cât de ușor poți parca un mini SUV într-un oraș aglomerat. Direcția nu este cea mai bună, volanul are un joc destul de mare și asta face ca la viteze puțin mai mari să nu poți vira foarte bine. Suspensiile își fac treaba foarte bine, vei fi plăcut surprins când vei trece peste denivelări și nu le vei simți – dar mai bine, te invit să vezi clipul de mai jos, să îți poți face o părere.