Ghid de maturizare: de la puștan la domn

Ai ajuns la vârsta când familia nu se mai îngrijeşte de educația ta, dar nici nu poţi spune că ai deprins pe deplin vreun ghid de maturizare. Ai terminat liceul, apoi facultatea, iar acum crezi că ai scăpat. Ei bine, nu e deloc aşa. Greul abia începe! În curând vei afla că învățătura nu se termină după facultate și că abia după ce ai patalamaua la mână intri la şcoala care te învaţă să fii om, bărbat în toată firea. Domn, adică. Această perioadă de tranziție nu o să ți se pară deloc ușoară, ba chiar o să te sperie, pentru că implică o serie de schimbări cu care, în mod ideal, o să te obișnuiești şi pe care o să le accepţi. Sau nu, dar ţine minte că tu răspunzi de consecinţe. Am să-ți servesc azi câteva reguli elementare care să te ajute să faci trecerea cu succes de la adolescentul întreținut de părinți la statutul demn de bărbat cu aspirații înalte.

Părăsește casa parintească!

E un pas imens, dar acum a venit momentul să rupi cordonul ombilical și să îți iei viața în propriile mâini. Găseşte-ţi serviciu, lansează-te în afaceri, fă-ţi un PFA şi ia o locuinţă în chirie. Adică întreține-te singur și despovărează-i pe ai tăi, cei care te-au hrănit si te-au îmbrăcat timp de peste două decenii. De exemplu, prețul unei garsoniere decente într-o zonă cât de cât bună a Bucureștului pornește de la 150 euro pe lună și poate ajunge la 200, cu tot cu utilități. Nu e puțin, dar, dacă muncești, o să îţi permiţi chiar şi ceva mai de fiţe. Gândeşte-te că nici o femeie nu o să se combine cu un tip aflat încă în ograda părinţilor, iar intimitatea ta devine din ce în ce mai preţioasă. În plus, vei trăi din plin satisfacția că la finalul zilei poţi spune din toată inima ”merg acasă”, iar asta o să compenseze toată sudoarea depusă. Că doar unul e șef la tine pe tarla!

Mergi la serviciu!

Cu riscul să mă repet, ca să te poți întreține singur, ca să îți poți plăti singur chiria sau rata la casă, ai nevoie de un job. La care să te şi duci cu toată responsabilitatea. Cel mai recomandabil ar fi să îți cauți ceva în domeniul unde te-ai specializat. Dacă un asemenea loc de muncă nu apare cu una, cu două, apucă-te de ceva cât de cât apropiat. Dacă eşti inginer fără şantier, poţi oricând să te ocupi de instalaţii. Sau dacă eşti profesor de literatură fără catedră, ia-ţi repede un atestat de traducător. Oportunitățile nu apar de la sine, ci numai dacă ieși din zona ta de confort și îţi pui talentul în valoare. Munca şi răspunderile o să te facă mai chibzuit şi mai atent cu banii pe care i-ai trudit cu mâinile tale. Iar asta nu e rău deloc, ba chiar contribuie la maturizarea ta.

Adio, ticuri verbale!

Nimeni nu îți mai e ”frate” sau “boss” și nimic nu mai e ”gen” sau “frumi”, nici o conversaţie nu mai începe cu “cf”. Spală-te cu săpun pe limbă, dacă altfel nu îţi poţi curăţa lexicul de gunoiul adolescenţei. Citește, dacă până acum ai evitat biblioteca, și diversifică-ți vocabularul! Un utilizator al limbii române are nevoie de circa 5.000 de cuvinte pentru a putea întreține o conversație decentă. Ca să impresionezi prin erudiţie, aş îndrăzni să cred că măcar o mie de vorbe în plus nu au cum să strice. Asigură-te, aşadar, că ştii corect măcar limba maternă, eventual şi una străină, dar nu le amesteca! Mai mult, învață sa scrii corect și leapădă-te de ”tz” în locul lui “ț”, de blestematul ”k” în loc de “ca” sau chiar de banalul “c”, respectiv de ”sh” în loc de “ș”. Dacă vreodată ai scris aşa, încearcă să ştergi urmele compromiţătoare, măcar până la alea rămase din clasa a cincea. Şi tot aşa trebuie să abandonezi un alt obicei care te descalifică în relaţiile sociale: cuvintele şi expresiile vulgare, a căror folosire în locuri publice este, pentru adulţi, contravenţie la Legea 61/1991, deci se lasă cu amendă. Nu impresionezi pe nimeni dacă împroşti obscenități un sfert de ceas fără să te repeţi. Cizelează-te în tainele vorbitului și învață să te exprimi coerent, să îţi argumentezi o expunere şi să clădeşti o demonstraţie pe baza ideilor din capul tău. Habar n-ai cât o să te ajute!

Îngrijește-te!

Mâinile curate, părul tuns și aranjat, hainele îngrijite şi călcate, respectiv duşul făcut cel puţin de două ori pe zi pot face sau desface reputaţia ta de om. Oricât de lung decizi să îți lași părul, păstrează-l îngrijit și mergi la frizer înainte ca pletele să o ia razna şi să îşi piardă forma. Mâinile sunt cartea de vizită a oricărui bărbat. Păstrează-ți unghiile curate şi tăiate. Nu roase, că nu mai eşti într-a treia! Cu un minim de efort, poţi lăsa o impresie bună încă de la primul contact. Când vine vorba de îngrijire personală, investește ceva mai mulți bani și evită produsele ieftine. Făcăturile şi chilipirurile nu ajută la mai nimic. Îngrijește-ți barba, dacă o ai. Ia-ți o mașină de ras, un trimmer de calitate şi, oricum ai purta părul facial, evită să te tai cu lama de bărbierit. Altfel, o să fii confundat cu un consumator de stupefiante din categoria de mare risc.

Bărbatul adevărat are nevoie de cel puțin o femeie

Ghid de maturizare

Poate nu anul ăsta, poate nu peste doi sau trei ani, dar tot o să te însori la un moment dat. Sau o să ai o relaţie pe teremen lung, neconsfinţită şi la Sfatul Popular. În orice variantă, nu cred că vrei să intri în aşa combinaţie cu prima femeie ieşită în cale. Prea mulţi fraieri bine intenţionaţi s-au ars la modul ăsta. Deci trebuie să te vaccinezi la trucurile femeieşti, să alergi din floare în floare şi să calci în străchini cât mai mult posibil. Adică e momentul să pleci în lume și să cunoști gagici, să înveţi cum să le seduci, să înveţi cu care te potriveşti şi cu care nu. Ieși cu ele, fă-le curte și cel mai important, învață să le asculţi şi să le cumperi flori. Din când în când, lasă ieșirile cu tovarășii în favoarea serilor romantice cu sexul frumos. Așa capeți experiență și afli ce vrei cu adevărat de la viitoarea ta parteneră. Și încă ceva. Niciodată, dar niciodată, să nu o scoţi în oraş pentru prima întâlnire la un fast-food, la bâlci sau la film. Fii mai creativ sau rişti ca prima ta ieșeală să sfârşească penibil, într-un fiasco total.

Învață să te descurci singur!

Ghid de maturizare

Se apropie vertiginos momentele când o să fii nevoit să îți faci singur ceva de mâncare, să îți calci singur o cămașă, să îți instalezi singur Windows sau să meșterești ceva la mașină. Toate astea fac parte dintr-un ghid de maturizare menit să separe băieţeii de bărbaţi. La 18 ani, ai vrut ca ai tăi să-ţi cumpere maşină. Dacă ai şi căpătat-o, încearcă măcar să identifici chestiile elementare, precum clapeta care deschide capota sau lăcaşul unde stă roata de rezervă. Pe care ar trebui să o poţi schimba fără ajutor. În general, trebuie să stăpâneşti tehnici simple de depanare a maşinii, care te poate lăsa când îți e lumea mai dragă. Cât despre mâncare, e momentul să înţelegi că munţii ăia de cartofi prăjiți cu care te-ai îndopat la facultate nu sunt o delicatesă. Au fost meniul de avarie în anii fără parale de studenție, iar corect e ca acolo să şi rămână. Învață, deci, să gătești chestii care nu-s doar comestibile, ci şi delicioase, elegante, poate chiar un pic scumpe. Cu talentul de bucătar se pot cuceri femei, nu uita…

Ghid de maturizare, corolar: cizelează-te permanent!

Ghid de maturizare

Ridică-ţi puțin standardele în ceea ce te priveşte și fă lucruri care să îţi dezvolte personalitatea şi cultura. Calătorește, vizitează-ţi țara și apoi părăsește-i granițele măcar pentru un city-break. Schimbă melodia aia penibilă de la ringtone cu una mai demnă de un bărbat. Poţi alege chiar sunetul standard  de telefon clasic, care are cinci stele la testul de seriozitate. Abandonează scobitul în nas, mai ales de faţă cu oamenii! Învaţă că oglinda din baie a fost creată special pentru asemenea operaţiuni intime. Spune-le adio șosetelor albe, care mai merg cel mult la ţinutele sportive. Învață să porți  cămașă în locul tricourilor cu monştri, cu minioni sau cu Immortal, măcar la întâlnirile de afaceri. Nu în ultimul rând, nimic nu marchează mai bine trecerea de la băiat la bărbat decât puterea de a asculta părerile altora, de a le accepta și, la nevoie, de a le combate cu argumente solide, plauzibile.

Fără îndoială, dincolo de acest ghid de maturizare vei mai găsi mereu câte o povaţă, câte un sfat care să te împingă în direcţia corectă. Consideră ce-am scris eu mai sus drept un kit minimal de indicaţii, iar tot ce reuşeşti să faci în plus e un bonus şi un avantaj pentru tine.