La capitolul frizuri, avem câte bordeie, atâtea obiceiuri, însă dacă eşti om cu minte-n cap, ia şi tunde-te după cum ţi-e chipul, nu după cum spune moda. Forma feţei tale decide care stil e optim ca să-ţi scoată în valoare trăsăturile. Puțini sunt bărbații care dau atenţie la frizură și la modul în care trebuie aranjat părul, însă impresia pe care o produci în lume de la cap se-mpute. Adică tunsoarea îl face pe om cu mult înaintea hainelor. Mulţi tipi îşi pun problema părului abia atunci când încep să-l piardă, iar asta e cea mai mare problemă. De asemenea, destui sunt şi bărbații care poartă părul după mila Domnului şi după capriciile vântului din uscător. Poate că-n Evul Mediu era cool să te afişezi cu părul rămas aşa cum era când ai picat din aşternut. Vremurile s-au schimbat, în caz că n-ai observat, iar acum domnii care pun ceva preț pe frizură fie îşi lasă părul lung, fie se luptă mereu cu o podoabă capilară dificil de aranjat.

Însă trebuie să înţelegi că părul tău poate fi ideal pentru unele frizuri, dar se poate dovedi o catastrofă pentru altele, aşa că tunde-te cum ţi-e chipul şi ascultă de experţi. Înainte să te apuci de dat indicaţii aiurea stilistului şi să exasperezi bietul om cu opiniile tale într-o materie unde n-ai pregătire, notează că decisive sunt următoarele: tipul de păr, forma feței și stilul tău vestimentar.

Tipuri de păr în funcție de textură:

 • Păr normal și sănătos — tipul pe care și-l dorește aproape oricine: este elastic, se modelează ușor și, în consecinţă, se aranjează foarte bine. Prezintă elasticitate și luciu, astfel că se pretează oricărei frizuri.
 • Păr uscat —  are de obicei de culoare închisă sau roșcată, firele conțin fibre puternice de keratină, substanţă naturală care se opune oricărui efort de modelare. Părul uscat mai este și lipsit de luciu.
 • Păr uleios sau gras — este lipicios, umed, se adună în șuvițe, își pierde repede volumul și forma. Excesul de sebum secretat de glandele sebacee este vinovat pentru aspectul de păr murdar, de aceea el trebuie spălat mai des și numai cu produse dedicate.
 • Păr creț — frumos, dar și dificil de îngrijit, deoarece este încăpăţânat să nu-şi schimbe forma, oricât ai încerca. Elasticitatea care-l face atât de apreciat în ochii doamnelor vine, deci, cu un preţ: trebuie să-l cam laşi aşa cum vrea el să crească.
 • Păr subțire și rar —  lipsit de rezistență și volum, acest tip de păr se pretează tunsorilor scurte, recomandabil cu o cantitate minimă de produse pentru styling.
 • Păr drept, dar ciufulit — acest tip paradoxal de păr neted prezintă pe alocuri unele vârtejuri rebele, care se opun oricărei tentative de aranjare. Acest tip de păr creează nişte “țepi” naturali, care-ţi pot da alură de băiat rău.

Forma feţei şi frizurile care se potrivesc:

 • Fața ovală — Dacă ai chipul oval, eşti un norocos, pentru că poţi să te tunzi aproape oricum vrei.

 • Fața pătrată — Fruntea înaltă şi maxilarul accentuat îţi restrâng opţiunile pentru păr scurt și mediu la frizuri în general rotunde, cu volum. Acestea pot să atenueze formele pătrăţoase ale chipului şi se dovedesc numai bune pentru a diminua efectul de cap pătrat.

 • Fața alungită — Fizionomia asta necesită o frizură care să creeze impresia de faţă mai scurtă şi mai lată decât e ea în realitate. Tunde-te după cum ţi-e chipul, altfel, rişti să semeni cu Marty, zebra din filmul Madagascar. Alege, deci, o frizură care să îți acopere fruntea şi fugi ca Ucigă-l Toaca de tâmâie dacă auzi de tunsoarea zero sau de părul lung.

 • Fața diamant — Bărbia îngustă și obrajii conturați caracterizează acest tip de față. Ești un norocos dacă ai chipul în forma asta, deoarece ți se potrivesc multe frizuri. Totuși, evită-le pe cele care îţi pot da efectul de cap în formă de romb.

 • Fața rotundă — Opus feței pătrate, acestei tipologii i se rocomandă frizurile drepte, ascuțite, care să diminueze efectul de cap rotunjit și care să creeze un echilibru. De asemenea, încearcă să eviți părul lung, chiar dacă eşti metalist.

Odată ce te-ai lămurit care e forma chipului tău şi care e tipul tău de păr, trebuie să te gândești bine la timpul pe care ești dispus să-l pierzi în faţa oglinzii dimineaţa. Mai ales că uneori s-ar putea să nu ţi-l permiţi. Dacă ești genul pentru care diminețile se rezumă la trezit, spălat, îmbrăcat și plecat, alege o frizură simplă, care să nu îţi consume prea multe minute. Ţine cont că, adesea, un pic de păr în plus poate acoperi unele imperfecțiuni. Fruntea lată și urechile clăpăuge pot fi camuflate elegant cu un breton. Un stilist profesionist însă te poate ghida cel mai bine ca să alegi tunsoarea care-ţi va echilibra perfect personalitatea, chipul, hainele şi stilul de viaţă.

You Might Also Like

2 Comments

 1. 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.