Cât și când este cel mai bine să mănânci

Se spune că dragostea trece prin stomac. Dacă ești atent la intonația cu care rostești această afirmație înțelegi că, dacă ești flămând devii irascibil și nu te mai înțelegi cu jumătatea ta. Mie așa mi se întâmplă. Îți recomand de altfel să nu pleci la cumpărături cu stomacul gol, asta ca să nu cumperi mult mai mult decât ce ți-ai propus.

Ai fost învățat încă de mic că trebuie să mănânci bine în fiecare dimineață. Pentru că este cea mai importantă masă a zilei, nu? Știu, am auzit și eu asta.

Purtătorul de cuvânt ADA, Noralyn Mills, este de părere că dacă alimentăm organismul la intervale regulate, corpul va primi astfel semnale că nu are nevoie să stocheze calorii pentru ”zile negre”. Atunci când nu mănânci regulat, vei mânca mai mult iar organismul stochează în grăsime calorii pe care le va arde atunci când vede că nu este alimentat.

Perfect de acord, și, deși am plecat de la o întrebare simplă, când trebuie să mănânci, trebuie să răspund și la întrebarea ”cât trebuie să mănânci?”

Micul dejun NU este cel mai important!

Ideea este simplă. Ne-am obișnuit să mâncăm rar și mult. Dimineața este momentul în care ne îndopăm ca să nu ne fie foame în restul zilei. Cine știe când mai apucăm să mâncăm, nu? Poate la pauza de prânz de peste doar patru ore când mâncăm din nou cu poftă și spor un meniu de două feluri.

Acum nu aș putea să îți spun exact ce să mănânci la micul dejun, depinde și cu ce te-ai obișnuit tu, însă pot să îți recomand să mănânci puțin. O gustare e suficientă, un iaurt, un bol mic de cereale, un sandwich mic, o cafea sau o cană cu ceai.

Logica este foarte simplă. Imediat ce mănânci, organismul începe să digere și încetinește celelalte activități, precum gândirea. De aceea, ți se face somn după masă. Corect? Dimineața ar trebui să fie una dintre cele mai active perioade ale zilei și ar trebui să realizezi cele mai multe lucruri posibile. Nu vrei să obosești prea repede.

Eu mi-am făcut un obicei de a lua o mică gustare dimineața. Un iaurt, un sandwich mai mic sau fructe. Cafeaua vine abia după ce mănânc. Întotdeauna!

Trei mese pe zi, așa cum ai învățat acasă!?

Nu! Mănânci cât ai nevoie. Sau mănânci ca să trăiești. Acum realizez că cele mai multe expresii ”din popor” se referă la mâncare. În zecile de ani de sub comunism, când ouăle și pâinea erau la porție, doar la mâncare ne gândeam. Vremurile acelea au trecut, acum găsești absolut orice.  Așadar e timpul să renunțăm la mentalitatea asta ușor bolnavă care din păcate ne va mai urmări ceva vreme.

Mănâncă atât cât ai nevoie, adică păstrează o limită precisă pentru caloriile de care ai nevoie. Află de cât are nevoie organismul tău pentru că diferă față de cele ale colegului de birou. Un medic sau nutriționist te poate ajuta la acest aspect pentru că trebuie să ții cont de metabolismul și greutatea ta. Numai așa poți ajunge lejer și la 5-6 mese mici pe zi, mai ales dacă ai probleme cu stomacul. Așa îl vei sătura mai repede și îți formezi obiceiul de a mânca puțin. Ceea ce este mult mai sănătos.

Eu, de exemplu, mănânc de prânz în intervalul 13-14 doar un fel de mâncare. Fără desert. Apropo de asta…

Sari peste desert!

Renunță la el. Este un dop special pentru stomac, care îi comunică să stocheze în grăsime, pe tot corpul, tot surplusul de care nu are nevoie. Crede-mă! Organismul tău se mulțumește cu puțin. Este cel mai distructiv lucru pe care poți să îl faci după o masă solidă de prânz sau mai ales de seară.

Zahărul din desert îți atacă cu furie celulele și le spune că e momentul să pună deoparte pentru hibernare și uite așa s-a terminat cu idealurile tale de perfecțiune fizică.

Cât și ce mănânci seara?

Mai important este momentul în care mănânci! Specialiștii, medicii, doctorii, toți îți vor spune același lucru: organismul tău are nevoie de cel puțin două ore pentru digestie, și asta la o masă normală, fără carne din abundență, cartofi sau alte mâncăruri grele. Acolo timpul de digestie trece și de patru ore.

Dacă ești acasă după o zi plină de muncă încearcă ceva ușor, un kefir, iaurt, de exemplu. Eu așa am făcut multă vreme pentru a îmi atenua senzația de foame, până când am renunțat și la acesta. O salată ușoară necondimentată e la fel de bună, poate chiar o gustare caldă, fără prea multe grăsimi.

Ah, și încă un lucru. Alcoolul, mai ales în abundență, nu te ajută deloc să dormi bine. E doar o iluzie. Nu ajută nici stomacul la digestie, iar dacă vorbim și de băuturi cu tărie peste cea a vinului, intervine și zahărul în ecuație.

De reținut

Primul lucru cu care trebuie să începi este reducerea la jumătate a cantității de mâncare, mai ales la prânz și seara. Un singur fel e suficient, chiar și o supă. Va exista senzația de foame când termini de mâncat dar trece în câteva săptămâni pentru că este doar la nivel psihologic.

Ca o sugestie personală, întotdeauna vorbește cu cineva specializat în domeniu. Caută un nutriționist, nu păreri pe internet. Eu am vorbit cu un medic care mi-a recomandat câteva diete. Am rămas la una singură și m-am ținut cu dinții de ea. Pe scurt, mănânc mai puțin la fiecare masă, dar doar într-un interval de 8-9 ore pe zi. În restul de 15-16 ore organismul are timp să digere tot ce am mâncat. Și așa am reușit ca în trei luni să îmi ating greutatea dorită.

Acestea fiind spuse, să ne auzim cu bine. Mă duc să mănânc un ananas că mă gândesc la el de două săptămâni.