Jumătate dintre români vor să-și facă credit: este momentul oportun?

Un sondaj recent realizat de compania de cercetare de piață GfK a scos în evidență că 44% dintre români intenționează să-și facă un credit bancar în următoarele 6 luni. Asta în condițiile în care în România există în prezent aproape 700.000 de persoane fizice care au restanțe mai mari de 30 de zile la plata împrumuturilor.

Pentru a înțelege dacă este momentul oportun pentru un credit, vom analiza mai atent studiul pentru a vedea care sunt principalele scopuri pentru care românii vor să se împrumute în perioada următoare.

47% vor să-și îmbunătățească locuința

Intenția de a îmbunătăți locuința este una lăudabilă, însă, cu excepția cazului în care este urgență, o astfel de investiție trebuie realizată în mod obișnuit în perioadele în care prețurile la materialele de construcție sunt mai mici, mai ales dacă ai nevoie de credit.

În prezent, creșterea prețurilor pe piața imobiliară din România se apropie de sfârșit. Cel mai bun indiciu în acest sens este scăderea semnificativă a numărului de tranzacții imobiliare începând din luna septembrie. De altfel, în luna noiembrie, numărul de tranzacții a scăzut cu 54% (51.000 de tranzacții în noiembrie 2017 vs. 33.000 de tranzacții în noiembrie 2018).

Printre explicațiile acestui trend se numără epuizarea fondurilor pentru Prima Casă și accesul mai dificil la soluțiile de creditare, în contextul în care din 1 ianuarie rata nu poate depăși 40% din venituri. Astfel, există specialiști care anticipează o scădere a prețurilor la imobiliare cu 20%-30% în următorii doi-trei ani, ceea ce ar trebui să aibă ca efect și o scădere a prețurilor la materialele de construcție. În concluzie, ar fi de preferat să investești în îmbunătățirea locuinței într-un orizont de timp ceva mai larg.

44% vor să cumpere o mașină

Piața auto traversează în prezent o situație oarecum opusă pieței imobiliare. Pe de o parte, prețurile mașinilor noi cresc de regulă cu câteva sute, eventual câteva mii de euro la lansarea unui facelift sau a unei noi generații. Totuși, piața auto din Europa a înregistrat o serie de scăderi de vânzări în ultimele luni, scăderi puse pe seama trecerii la un nou sistem de evaluare a emisiilor. Problema este că scăderea pieței durează deja mai mult decât anticipau analiștii și nu este exclus să se extindă și în prima parte a anului viitor. Într-o astfel de situație, este posibil ca în următoarea perioadă să apară diverse reduceri la achiziționarea unei mașini noi, ceea ce ar justifica o achiziție.

Pe de altă parte, mașinile second-hand au devenit cu adevărat accesibile după eliminarea taxei auto în 2017. Vestea proastă este însă că, cel mai probabil, taxa auto se va întoarce într-o altă formă chiar de la 1 ianuarie. Prin urmare, ia în calcul că costurile de achiziție pentru o mașină second-hand vor fi ceva mai mari de anul viitor, ceea ce ar însemna și un credit mai mare.

41% vor să cumpere electronice

Achiziționarea unui produs electronic pe credit este în principiu o afacere foarte proastă, indiferent de valoarea creditului. Principalul motiv este că durata de utilizare a unui telefon, calculator sau laptop este de regulă de circa doi ani, adică mai scurtă decât un credit obișnuit de nevoi personale. În plus, cu mici excepții, produsele electronice se devalorizează rapid, astfel că la finalul perioadei de utilizare vei recupera o sumă relativ mică de bani.

Lucrurile sunt ceva mai nuanțate în cazul produselor electrocasnice, întrucât durata de utilizare a acestora este de regulă de 5-10 ani, astfel că un credit are o justificare mai mare, în special în cazul în care vrei să schimbi mai multe produse simultan.

Dacă ai totuși nevoie de un telefon nou și nu ai suma disponibilă în cont, apelează măcar la un card de cumpărături cu dobândă 0 pentru a nu plăti nimic în plus peste prețul de vânzare din magazin. Fii însă disciplinat și plătește întotdeauna ratele la timp, altfel vei suporta dobânzi semnificativ mai mari decât cele la creditele de nevoi personale.

Același sondaj de opinie arată că 41% dintre români vor un credit pentru cheltuieli legate de sănătate, iar aici de cele mai multe ori este irelevant care sunt costurile creditului, întrucât rezolvarea problemelor de sănătate este esențială.

De asemenea, alți 37% dintre români spun că vor un credit pentru cheltuieli neprevăzute. Procentul este unul foarte ridicat, iar soluția optimă pentru acest caz este constituirea unui fond de urgență cu o valoare echvalentâ cu salariul pe 3 sau 6 luni. Detalii despre modul în care poți face asta găsești în acest articol.

Procentele din exemplele de mai sus sunt atât de mari pentru că cei care au răspuns la sondaj au avut posibilitatea să aleagă mai multe motive pentru care doresc să-și facă credit. De exemplu, multe persoane au selectat că vor un credit atât pentru un produs electronic, cât și pentru cheltuieli neprevăzute.

În concluzie, această perioadă nu este neapărat una foarte favorabilă dacă îți dorești un credit, motiv pentru care ar fi bine să te gândești foarte bine înainte de acest pas. Sfatul nostru este să apelezi la un credit doar dacă ai neapărat nevoie (de exemplu, s-a stricat telefonul și nu ai altul de rezervă sau ai suferit o inundație în apartament) și dacă știi sigur că poți plăti ratele la timp, pentru a evita penalizările.