Trei ponturi financiare pentru un 2018 prosper

Știu, de la 1 ianuarie 2018 te vei schimba complet. Vei renunța la fast-food, te vei ridica de pe canapea pentru a merge la sală, vei renunța la țigări și, nu în ultimul rând, vei pune bani deoparte în fiecare lună pentru a-ți schimba mașina. La fel ca tine, știu că, în cea mai mare parte, toate aceste făgăduinţe sunt doar vorbe în vânt. Sper că ai reușit să pui în aplicare măcar câteva dintre ponturile financiare pe care ți le-am recomandat la finalul anului trecut, 2017. Mai ales că unele implicau doar un efort minor, dar promiteau efecte semnificative asupra situației tale financiare.

Prin urmare, la un an distanță, a venit momentul pentru o nouă serie de ponturi financiare. De data aceasta, lista este mai scurtă, însă sfaturile au o importanță mai mare, iar efectele vor fi mult mai vizibile. Asta, evident, dacă le aplici măcar pe unele dintre ele.

Investește bani în cunoștințele tale

Nu puțini sunt cei care consideră că mașinile și femeile definesc un bărbat de succes. Alții spun că fără pile nu poți să faci nimic în viață, nici măcar să-ți găsești un job decent. Cel puțin aceasta este percepția obișnuită la întâlnirile ocazionale la bere cu băieții. În practică, este esențial să ai cât mai multe cunoștințe și să-ți lărgești orizonturile. Chiar dacă ai un job stabil, trăim într-o perioadă în care aproape orice domeniu de activitate se schimbă rapid de la un an la altul, în special datorită inovațiilor tehnologice. De aceea, încearcă să fii permanent la curent cu ultimele noutăți.

Dacă simți că domeniul tău de activitate riscă să nu aibă un viitor strălucit, eventual din cauza roboților, una dintre soluții este să găsești un alt domeniu atractiv din care să-ți câștigi existența. De exemplu, poți transforma un hobby într-o afacere sau îți poți schimba zona de activitate. Nu-i asculta pe cei care îți spun că este dificil să-ți reorientezi cariera la 30-40 de ani. Urmează cursuri de specialitate și vei vedea că nu este atât de greu pe cât se spune, mai ales că oferta actuală este foarte generoasă. În aproape orice domeniu găsești cursuri de formare offline, dar mai ales cursuri online pe platforme dedicate, cum ar fi Udemy sau Coursera. Eu le-am utilizat pe amândouă și îmi sunt de mare folos.

Da, cursurile pentru anumite domenii sunt scumpe, în special cele offline, care pot ajunge cu ușurință la câteva mii de lei sau chiar mii de euro. Partea plină este că ulterior îți vei recupera banii investiți din noul job sau din noua afacere pe care o vei deschide pe baza cunoștințelor acumulate.

Investește bani în experiențe noi

Este important să fii capabil să economisești, adică să ai venituri mai mari decât cheltuielile lunare, pentru a evita situațiile jenante în care aștepți salariul pentru a putea cumpăra ceva necesar sau în care faci un împrumut prost ca ultimă soluție de rezolvare a unei probleme minore. Pe de altă parte, la fel de important este să investești în mod inteligent banii pe care îi ai, cu scopul de a obține ceva concret, nu neapărat alți bani. Iar în această categorie intră și investițiile realizate în diverse experiențe care îți îmbunătățesc viața.

Imaginează-ți că nu ai fi părăsit niciodată localitatea în care te-ai născut, indiferent că este vorba despre un sat uitat de lume sau de un oraș mare precum București, Timișoara sau Iași. Crezi că ai fi avut aceeași perspectivă asupra vieții și în prezent? Evident, nu, pentru că percepțiile tale se limitau la ceea ce vedeai în propria localitate. O simplă vacanță de câteva zile poate reprezenta o investiție dacă, pe lângă relaxarea propriu-zisă, profiți de ocazie pentru a înțelege și un alt stil de viață și pentru a cunoaște oameni noi. Oameni noi care îți pot da diverse idei pe care să le transformi, în timp, în bani.

În plus, nu este vorba doar despre bani. Timpul liber petrecut alături de familie şi de prieteni este preţios, nu se mai întoarce şi îţi vei aminti cu plăcere de acele evenimente mulţi ani după. În plus, acum a devenit accesibil şi uşor să călătoreşti în străinătate, chiar dacă ai doar un card de lei în portofel şi chiar dacă pleci fără cash.

Mai ușor cu creditele

2018 este anul în care ar fi bine să eviți pe cât posibil contractarea unor credite. Semnalele din economie nu sunt deloc favorabile pentru împrumuturi, iar asta din mai multe motive. Cel mai important este, fără îndoială, creșterea ROBOR-ului, indicele care determină dobânda pe care o plătești pentru un credit. De la valori minime fără precedent în istorie, de sub 1%, ROBOR a depășit deja 2% în 2017 și se anticipează că va ajunge la 3% sau chiar 4% pe parcursul lui 2018. Asta înseamnă o creștere de ordinul zecilor în procentele ratei, în funcție de tipul de credit contractat și de dobânda lui curentă.

În plus, creșterea dobânzilor generează deja o creștere a inflației. Rata anuală a inflației a ajuns în noiembrie 2017 la 3.23%, după ce o lungă perioadă am avut o inflație subunitară. Efectul se simte deja, întrucât prețurile pentru alimente, bunuri și servicii au început deja să crească. La fel ca și în cazul ROBOR, analiștii anticipează noi creșteri pentru 2018.

Nu în ultimul rând, cursul valutar dă semne tot mai puternice că va ajunge, mai devreme sau mai târziu, la pragul de 4.7 lei pentru un euro. Deși aparent creșterile sunt nesemnificative, acestea se amplifică tot într-o creștere de prețuri pentru toate bunurile importate din Uniunea Europeană, iar aceste creșteri alimentează în mod direct inflația.

Prin urmare, sfatul meu este ca în 2018 să încerci să eviți creditele de orice fel. Este, cu siguranță, un subiect pe care îl voi aborda mai des în acest an, însă reține că este mai bine să împrumuți bani de la un prieten decât de la bancă sau, și mai rău, de la o întreprindere financiară nebancară, adică IFN. Creditul ar trebui să fie o soluție doar în cazuri extreme, în care ai de rezolvat o problemă cu adevărat importantă cum ar fi un tratament medical, nu pentru câteva zile de vacanță.