10 ponturi financiare pentru 2017

A devenit deja o regulă nescrisă pentru mulți dintre noi: la fiecare început de an, îți stabilești un plan grandios pentru următoarele 12 luni și îți imaginezi că îl vei pune în aplicare pentru a deveni mai bun în tot ceea ce faci.

Ca de fiecare dată, depinde doar de tine să reușești, cu condiția ca planul să fie unul realist, corespunzător aptitudinilor tale. Poate că te consideri un șofer bun cu experiență, dar asta nu înseamnă că în 12 luni poți deveni pilot de Formula 1.

Lucrurile stau la fel și atunci când vine vorba despre bani: elemente aparent mărunte te pot ajuta să economisești mai mult decât până acum dacă ești consecvent și aplici ideile cu regularitate pe parcursul anului. Iată 10 sfaturi financiare pe care le poți pune ușor în practică în acest an, fără eforturi prea mari. Îți trebuie doar voință și răbdare.

  • Notează pe ce cheltui banii. Este cel mai important sfat financiar pe care ți-l pot da și acesta este și motivul pentru care îl știi deja din articolele precedente. O evidență a tuturor sumelor cheltuite te va ajuta să înțelegi pe ce se duc banii tăi și, implicit, să vezi ce costuri poți reduce sau elimina pentru a ajunge în ipostaza de a economisi bani.
  • Folosește metroul și mergi pe jos. În loc să dai banii pe carburantul mașinii personale sau pe Uber și taxiuri, poți ajunge la locul de muncă sau la diverse întâlniri cu metroul și/sau pe jos. Poți combina cele două activități și, la finalul lunii, vei observa că sumele cheltuite pentru transport sunt semnificativ mai mici, fără să pierzi neapărat mai mult pe drum spre birou.
  • Gătește în loc să mănânci în oraș. Știu, este mai comod ca în pauză de masă se te duci la mall și să alegi unde mănânci. Dar vei avea o satisfacție mai mare dacă gătești acasă și iei mâncarea la birou, mai ales dacă ai posibilitatea să o încălzești. În plus, ai șansa să faci impresie bună și printre colege. Nu renunța complet la mesele la restaurant, dar păstrează-le pentru ocazii mai speciale.
  • Planifică din timp călătoriile. În primul rând, această strategie te ajută să găsești oferte mai bune, adică mai ieftine, decât dacă ai lua o decizie finală cu numai câteva săptămâni înainte. În al doilea rând, planificarea din timp te ajută și pe plan moral, întrucât vei aștepta plecarea în vacanța cu și mai multă nerăbdare. De altfel, colegul meu Mihai spune că asta te va ajuta inclusiv să scapi de depresie
  • Învață ceva nou din care poți câștiga bani. Decât să pierzi vremea inutil pe Facebook sau în fața televizorului, mai bine învață să faci ceva ce te atrage din care la un moment dat să poți câștiga bani. Vrei un exemplu? Învață o limbă străină mai dificilă, care îți poate deschide porțile spre un job exclusivist.
  • Cumpără lucruri de calitate. Cum adică, îți spun să economisești cheltuind mai mulți bani pe haine? Da, pentru că vei folosi mai mult timp hainele de calitate decât carpele de 10 lei și astfel vei ajunge să cumperi altele noi mai rar. Pe termen scurt pare că ieși în pierdere, dar pe termen lung vei vedea că economisești.
  • Las-o mai moale cu viciile. Înainte să apeși pe X-ul care închide pagină, citește următoarele cuvinte: nu spun să renunți complet la cafea, alcool și fumat, ci doar să le consumi cu ceva mai multă moderație. Chiar și reducerea la jumătate a “dozelor” te va ajuta să rămâi cu mai mulți bani înainte de salariu, asta pe lângă beneficiile aduse sănătății.
  • Fă sport în parc, nu la sală. Ok, poate nu la începutul anului, pentru că nu vreau să răcești sau să cazi pe gheață. Dar din primăvară și până în toamnă ai circa 9 luni în care poți face exerciții fizice și poți alerga în parcurile din oraș fără să mai plătești abonamentul la sală de câteva sute de lei pe lună. În plus, la sală ai tendința să fii ceva mai leneș, pentru că tentația de a schimba două vorbe cu colegii este foarte mare.
  • Cumpără cărți de calitate. Poate că pare demodat în era Facebook, însă alocarea unor sume modeste de bani pentru cărți te va ajuta să-ți dezvolți personalitatea și imaginația, să înveți din greșelile altora și, nu în ultimul rând, să-ți vină idei noi din care să faci bani. Iar aceste beneficii sunt valabile indiferent că vorbim despre literatură sau cărți practice.
  • Pune bani deoparte pentru un fond de rezervă. Dacă aplici măcar o parte dintre sfaturile de mai sus, vei reuși să economisești o sumă destul de importantă de bani. Înainte să o cheltui pe cine știe ce, alocă echivalentul a 3 sau chiar 6 salarii pentru un fond de rezervă pe care să-l folosești în situații speciale, cum ar fi pierderea locului de muncă sau cheltuieli neprevăzute pentru niște analize medicale.