Acest job nu este pentru oameni

Roboti-Oameni

Faceți cunoștință cu Mihai. Colegii îl strigă Mihăiță. E cel mai mic din echipă, abia a terminat facultatea și l-au luat chiar după absolvire ca inginer. Părinții sunt tare mândri de el, în special mama că doar e ”băiatul mamii”. Este singurul care a făcut facultate din familie și ăsta e singurul lucru pe care îl aude acasă, asta și desigur ”când te însori maică?, îți trece vremea”.

Mihăiță s-a mutat într-un oraș mare și are un program încărcat. Se trezește devreme, își bea ceaiul, își ia pachetul și fuge spre stația de autobuz. La fără un sfert vine mașina de transfer care îl lasă la poarta fabricii. Uneori mai întârzie însă acum e bine, ninge și nu e atât de frig.

Cu un zâmbet tâmp salută portarul și intră pe poarta fabricii cu gândul la sutele de piese pe care le are de inspectat astăzi. Și ce dacă e inginer? Nu stă cu mâinile în sân și dă ordine ci pune umărul ca toți ceilalți. Chiar și șeful său, Dl. Dumitru își murdărește mâinile de vaselină când e nevoie.

Mihăiță e destul de retras, vorbește puțin și își vede de treaba lui. Băiat isteț. Nu bagă de seamă că e deja ora 12 și jumătate din colegii lui de secție nici nu au apărut. Nu îl observă nici pe Dl. Dumitru care stă pe un scaun la câțiva metri de el. Dl. Dumitru își face curaj ”Mihăiță, vreau să vorbesc cu tine…”

Jumătate din posturi au fost restructurate. Și al lui Mihăiță. Mașinăriile sunt de vină. Alea noi, portocalii, care au fost aduse acum câteva luni și pe care angajații le-au instalat pe banda de producție crezând că vor fi inițiați în a le folosi. ”Doar pentru asta sunt mașinăriile, ca să nu ne mai rupem noi spatele cu piesele alea grele” spunea Nea. Ghiță, șeful de secție.

Oricine poate fi înlocuit. De la această afirmație dură pleacă multe din concepțiile mai mult sau mai puțin greșite ale managerilor, și chiar și cursurile la care aceștia participă. Și tu poți fi înlocuit foarte ușor, chiar dacă ești cel mai bun sau chiar dacă nu știi prea multe sau stai în banca ta. Poate ești cel mai bun, nu zic că nu, cine sunt eu să mă îndoiesc de tine? Atunci când ai să fii dat afară însă, cel mai probabil nu va fi vina ta. Și nu vei fi înlocuit de către colegul tău care îți vrea ”doar binele” ci de un robot!

Nu visez cu ochii deschiși, îți spun doar care este realitatea!

Mă uit excesiv de mult la clipuri pe internet și nu pentru a îmi spăla creierul de stresul acumulat la serviciu. Nu mai am stres, am doar timp în care să mă documentez, să acumulez informații și să formulez opinii. Recent am urmărit un subiect interesant dar și controversat. E vorba de acel subiect care atrage doar două tabere, cei convinși că este o aberație și cei care stau deja pe gânduri. Eu m-am asociat cu al doilea grup.

Lecția e destul de simplă. Să luăm exemplul lui Mihăiță care s-a școlit pentru a o duce mai bine. S-a angajat, și a fost înlocuit de o mașinărie. Nu e vina lui. Vei spune că s-a angajat într-un domeniu fără viitor dar nu este așa. În locul lui se află un scanner de dimensiuni industriale care verifică toate piesele pentru cele mai mici defecte, scanner pe care Mihăiță l-a și instalat.

La fel s-a întâmplat și cu portarul de la fabrică, locul lui a fost luat de o barieră automată cu camere de supraveghere inteligente. Muncitorii de pe linia de producție, toți 7, au fost și ei înlocuiți de un singur robot care manevrează toate piesele pe bandă și le mai și ambalează. Iar povestea continuă și se poate adapta la orice domeniu. Dacă o parcelă de cartofi era culeasă de 10-15 oameni în trecut, acum e nevoie de o singură mașinărie și un șofer, deocamdată.

Fabrica-Tesla
Cam așa arată fabrica de automobile Tesla. Mare inginerie nu?

Automatizare, un cuvânt care inspiră teamă

Automatizarea este un proces continuu ce durează de mai bine de 100 de ani. Dacă acum 50 de ani de exemplu ea era îmbrățișată ca un ajutor pentru muncitori acum poate deveni ceva de temut. Să vă spun și de ce. Computerul, o mașinărie extrem de scumpă acum 50 de ani și utilă doar pentru a calcula traiectoria unor obuze în cel de-al doilea război mondial, este vital pentru orice domeniu. Mai mult, aproape orice computer poate îndeplini orice sarcină cu software-ul potrivit. Iar când vorbim de software nu există prea multe limite, doar imaginație.

Roboții sunt prezenți peste tot. Chiar dacă nu îi vedem după forma și chipul nostru, un robot a ambalat aproape orice tip de mâncare sau băutură pe care o consumi. Un robot a produs toate smartphone-urile sau PC-urile pe care le folosești și chiar și unele dintre articolele pe care le citești.

Aspirina e făcută de un robot. Un exemplu clar de automatizare este industria medicală. Acum 30 de ani erau mulți omuleți în halate albe care se foloseau de cunoștințele lor pentru a combina substanțele și a crea medicamente. Acum există un robot cu acces la o bază de date care face zeci de mii de combinații pe oră pentru a descoperi următorul medicament revoluționar.

Cafeaua e și ea făcută de un robot și nu vorbesc de espressor. Există roboți care îți pot face cafeaua exact așa cum o dorești cu o precizie extraordinară. Aceștia pot fi instalați în orice locație din lume și mai mișto e faptul că țin și minte exact proporția ingredientelor pentru cafeaua ta perfectă.

Poliția. S-a dovedit de multe ori că polițistul din intersecție este cel care îngreunează circulația doar prin prezența sa acolo și prin efectul psihologic pe care îl are asupra conducătorilor auto. Semafoarele sunt și ele automatizate și pot fi eficientizate.

Vorbeam de articole, ei bine, și acestea sunt scrise într-o anumită măsură de roboți. Unele trust-uri media din afară folosesc deja roboți pentru a scrie știri și materiale scurte de o corectitudine gramaticală pe care orice profesor de engleză ar invidia-o.

Șoferii sunt poate cei mai mulți angajați din lume. Sunt absolut necesari industriei și fără ei nu se poate trăi. Pe de altă parte, mașinile care se conduc singure există, sunt gata, au circulat mii de kilometri în teste și au dovedit că se descurcă singure. ”Păi da, dar omul reacționează mai rapid în caz de nevoie”. Probabil, însă omul mai și bea ceva alcool sau se urcă la volan foarte obosit și stresat. Un robot nu are sentimente și poate funcționa non-stop.

Negare

Cele 4 stagii ale negării

Acesta este un concept care se poate repeta la nesfârșit, și oricât de amuzant ar părea este foarte realist.

1. Un robot nu poate face ce fac eu acum. – Acum nu, însă învață, iar mai târziu…

2. Un robot nu poate face TOT ce fac eu acum. – Robotul continuă să învețe și crede-mă o face de 1000 de ori mai repede ca un om și nu uită. În plus e mult mai eficient și deja face jumătate din treaba ta. Deja ai un salariu de part-time.

3. Un robot se strică des și are nevoie și de mine ca să îl repar. – Da, adevărat, însă nu trebuie să stai lângă el. Deja îți poți pierde job-ul și e nevoie de un singur om la 20-30 de roboți ca să îi repare.

4. Jobul tău e unul nou și chiar dacă sunt roboți și acolo ei trebuie învățați să facă ceea ce faci tu. – Deja te bucuri că robotul nu poate face ce faci tu… Vezi punctul 1.

În concluzie

Poți să fii foarte cinic și să respingi ce ai citit mai sus însă degeaba. Evoluția și economia dictează că roboții vor deveni din ce în ce mai buni la ceea ce fac. Am mai trecut prin revoluții industriale și economice însă de data asta e diferit. Sigur, vor apărea noi tipuri de job-uri și te vei reprofila. Mihăiță este tânăr și dacă are suficientă voință se poate reprofila și el. Nu toți sunt însă atât de norocoși. În plus, ne înmulțim pe zi ce trece… asta ca temă de gândire. Mai jos ai clipul de la care a plecat acest material. Enjoy!