FILM 2018 – Solo: A Star Wars Story

Cu multă vreme în urmă, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, Disney i-a angajat pe Christopher Miller și Phil Lord să regizeze Solo: A Star Wars Story. Patru luni mai târziu, cea mai recentă lansare din acest univers a primit un alt regizor, în persoana lui Ron Howard, singurul creditat pentru acest rol la momentul ecranizării.

O privire rapidă la rating-ul de pe IMDB te-ar putea face să crezi că nu merită vizita la cinematograf. Nu dispera. Situația nu e pe atât de sumbră pe cât te lasă cifrele să o vezi.

Dar să explicăm ce s-a întâmplat cu Solo, înainte să vă spunem cum a fost. Schimbarea regizorului după începerea filmărilor este o mutare riscantă. Curajoşi, cei de la Disney au aruncat zarurile pe masă și au așteptat rezultatul. Nu au câștigat jackpot-ul, dar… nu este totul pierdut, dacă îmi acceptați metafora.

Mulți consideră Solo un film ”de umplutură” în marea poveste Star Wars. Probabil că tocmai această prejudecată e şi motivul pentru care unii s-au declarat nemulțumiți înainte să meargă la cinema. Sunt, deci, şanse ca fanii înfocați ai seriei create de George Lucas să nu fie daţi pe spate. Însă… până și ei ar putea să plece cu zâmbetul pe buze, după ce va rula genericul pe marele ecran, pentru că acest film reușește să clarifice anumite legături dintre personajele din Star Wars. Odată cu povestea lui Han Solo, desigur.

De cele mai multe ori, astfel de povești apar la începutul unui film obișnuit, într-o recapitulare pe repede-înainte. Din care aflăm imediat de unde se trage un personaj și ce vrea să obțină el sau ea din viață. În cazul lui Solo, toată povestea din spatele personajului interpretat inițial de Harrison Ford se derulează pe parcursul întregii pelicule. Totuşi, este presărată cu suficientă acțiune încât să te țină în priză. Nu îți va da viața peste cap și dacă nu îl iei prea tare în serios o să pleci binedispus de la cinema.

În ceea ce privește prestația actorilor, se vede că Woody Harrelson a avut o perioadă bună la filmări, ceea ce putem spune și despre Emilia Clarke. Cât despre interpretul rolului principal, Alden Ehrenreich a reușit să capteze ceea ce am categorisi drept tinerețea lui Han Solo. Nu se cade să-l comparăm cu Harrison Ford – eu încă îl prefer pe cel din urmă în acest rol –  însă diferența de timp dintre evenimentele din Solo şi cele din Star Wars justifică abordarea lui Ehrenheich în comparație cu Ford.