F1: De la începuturi la legende

Mai mult ca sigur majoritatea dintre voi știți ce este Formula 1: sportul acela în care niște oameni, așa ziși piloți se întrec cu mașinile lor banale, pe un circuit, practic se învârt în același loc mai multe ture la rând, până la ultima tură când cel de pe primul loc câștigă, iar despre restul nu vorbește nimeni. Nimic special. Glumesc, bineînțeles. Este vorba despre competiția celor mai rapide mașini, în mâinile celor mai ageri piloți, pe cele mai spectaculoase circuite din toată lumea. 

Acest sport a început să se dezvolte încă de la începutul secolului 20, iar în anii ‘50 a început să fie organizat un campionat mondial de Formula 1. Între anii 1900 și 1950, Formula 1 a fost încă în stadiul său incipient. Cursele erau organizate pe drumuri publice și erau cunoscute sub numele de „curse de mașini de viteză”, și erau organizate de către cluburi de mașini sau de către diferite companii care voiau să promoveze produsele lor.

Prima cursă de Formula 1 a avut loc în 1950, la celebrul Silverstone, în Marea Britanie și a fost câștigată de italianul Giuseppe Farina de la Alfa Romeo. De atunci, campionatul a crescut considerabil, iar acum are loc în toată lumea, Grand Prix-uri având loc în Europa, America de Nord, Asia și Australia.

În timp, Formula 1 a devenit una dintre cele mai prestigioase competiții, cu piloți și echipe de top care concurează pentru a câștiga campionatul mondial. Una dintre cele mai cunoscute echipe din Formula 1 este Scuderia Ferrari, care a câștigat aproape 20 de campionate mondiale. Alte echipe cunoscute sunt Mercedes, Red Bull Racing și McLaren. Să nu mă înjurați aici că nu le menționez pe toate.