Economia românească în 2020 în viziunea FMI

Fondul Monetar Internațional (FMI) anticipează un Mare Blocaj Economic la nivel global care în cazul României va aduce o scădere a economiei de 5% și un șomaj de 10%.

Fondul Monetar Internațional (FMI) nu este tocmai instituția cu care să îți dorești să te așezi la masă, întrucât o astfel de întâlnire are loc de regulă atunci când țara pe care o reprezinți are nevoie rapid de un împrumut de multe miliarde de euro.
Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem un merit al instituției: economiștii care lucrează la FMI cunosc în detaliu situația economică a principalelor țări și regiuni ale lumii și au posibilitatea de a anunța previziuni apropiate de realizate.

În cazul pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2, specialiștii de la FMI au plusat prin discuții cu epidemiologi și experți în sănătate publică și boli infecțioase pentru a înțelege cât de mult va mai dura actuala situație. Pe baza acestor discuții, FMI a realizat un raport cu privire la evoluția economiei globale în acest an și în 2021.

Cele 37 de pagini ale raportului (PDF) au la bază o concluzie mai degrabă îngrijorătoare: trebuie să ne pregătim pentru un așa-numit “Mare Blocaj Economic” determinat de faptul că oferta de produse a scăzut brusc din cauza restricțiilor de circulație, la fel cum și cererea a scăzut brusc în numeroase domenii de activitate din cauza incertitudinilor cu privire la viitor.

Practic, FMI scrie negru pe alb că “economia mondială va suferi cea mai gravă recesiune de la Marea Depresie din 1929”.
Concret, pentru România, FMI a anunțat două predicții descurajante:

Economia României va scădea cu 5% în 2020

Principala previziune realizată de FMI este legată de evoluția economiei, iar în cazul României instituția anticipează o scădere de 5% pentru 2020 și o creștere de 3.9% în 2021. Anterior, FMI anticipa că economia noastră va crește în acest an cu 3.5%.

Diferența între prognoza anterioară și cea actuală este foarte mare, însă de așteptat în contextul în care economia s-a blocat practic din prima parte a lunii martie, iar primele relaxări ale restricțiilor sunt așteptate abia spre finalul lunii mai, în cel mai optimist scenariu.

Scăderea “alocată” României este chiar mai mică decât în cazul principalelor economii europene, acolo unde FMI vede scăderi de peste 7% în Germania, Italia, Franța sau Spania. Cu deosebirea că aceste țări scad de la un nivel mult mai ridicat decât România.

În România, cu excepția unor sectoare care nu sunt practic deloc afectate de pandemie (alimente și bunuri de strictă necesitate), economia este practic la pământ. Singurul domeniu care încă “trăiește” la un nivel apropiat de cel ante-pandemie este cel al construcțiilor: se lucrează (tot în ritm de melc) la autostrăzi, metroul din Drumul Taberei ar putea fi inaugurat înainte de ridicarea restricțiilor, iar reabilitarea blocului în care locuiesc continuă fără probleme.

Șomajul va crește la 10% în 2020

Cealaltă “previziune” sumbră a celor de la FMI pentru România are legătură cu situația locurilor de muncă. Astfel, FMI anticipează că șomajul va ajunge în acest an la 10.1%, comparativ cu numai 3.9% cât era în 2019.

Explicația pentru această “explozie” este simplă: numeroase companii vor apela la concedieri mai mult sau mai puțin colective în urma sistării activității. Datele oficiale ale Ministerului Muncii arată că peste 233.000 de angajați din mediul privat și-au pierdut deja locul de muncă, în timp ce alți 900.000 de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic.

Dacă pandemia se va prelungi și spre vara, este foarte posibil că numărul de șomeri să crească și mai mult, pe măsură ce noi companii se vor alătura celor care nu au făcut față crizei.

Prin urmare, dacă nu ai făcut asta până acum, este momentul să te gândești cu seriozitate la banii tăi și la cariera ta. Iar dacă ești deja afectat direct de pandemie, învață ceva nou și citește articolul despre soluțiile pe care le ai dacă ai rămas fără loc de muncă.