Trei soluții dacă ai rămas fără job în timpul pandemiei

Dacă ai rămas fără loc de muncă sau ești în șomaj tehnic este momentul să cauți alternative: învață mai multe despre domeniul în care activezi, caută sprijin direct de la departamentul de resurse umane sau caută un job nou într-un domeniu în care cererea de angajați este mare în această perioadă.

La sfârșitul anului 2019, în România existau aproximativ 5.6 milioane de persoane cu contracte de muncă înregistrate în platforma oficială Revisal, număr care nu include însă și cea mai mare parte a angajaților la stat.

După decretarea stării de urgență în România în 16 martie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a început să publice zilnic pe site-ul oficial un comunicat de presă cu privire la numărul contractelor de muncă suspendate sau încetate din cauza pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2.

Datele oficiale arată că, în 10 aprilie, existau puțin peste un milion de contracte de muncă suspendate începând din 16 martie, adică de angajați care au fost trimiși în șomaj tehnic și câștigă 75% din salariul net. Conform reglementărilor actuale, plata șomajului tehnic este asigurată de statul român, însă nu poate depăși 75% din valoarea unui salariu mediu net, astfel că un angajat într-o astfel de situație primește cel mult 2.381 de lei pe lună, indiferent de salariul net.

Cele mai afectate domenii de activitate sunt industria prelucrătoare (peste 292.000 de contracte suspendate), comerțul cu amănuntul și reparațiile mașinilor (peste 196.000 de contracte) și industria hotelurilor și restaurantelor (aproape 120.000 de contracte).

În plus, pe lângă milionul de contracte suspendate există deja alte aproape 210.000 de contracte care au încetat, adică de angajați care au fost concediați în timpul pandemiei. Dintre aceștia, 40.000 lucrau în comerțul cu amănuntul și reparația mașinilor, 36.000 în industria prelucrătoare și aproape 28.000 în construcții.

Pe scurt, până în prezent, 18% dintre angajații din mediul privat au fost trimiși în șomaj tehnic, în timp ce 3.5% dintre angajații din mediul privat și-au pierdut locurile de muncă. Iar până la finalul stării de urgență va mai trece cel puțin o lună.

Ce soluții ai dacă te numeri printre cei aflați în șomaj tehnic sau care au rămas fără job în această perioadă? Iată câteva propuneri:

Studiază și mai mult domeniul în care activezi

Cazul ideal este cel în care ai un fond de rezervă care îți permite să-ți păstrezi actualul stil de viață pentru încă cel puțin 6 luni, ceea ce înseamnă că nu ești obligat de împrejurări să-ți cauți acum un nou job și că poți aștepta trecerea pandemiei.
Dacă te afli în această situație și, la fel de important, îți place foarte mult cariera pe care o ai în prezent și anticipezi că domeniul tău de activitate va reveni relativ rapid la normal după trecerea pandemiei, cel mai bun sfat este să stai acasă și să înveți lucruri noi despre activitatea ta.

Pe internet găsești numeroase cursuri online, gratuite și contra-cost, care te vor ajuta să înțelegi mai bine domeniul tău de activitate și să fii mai productiv. După pandemie îți cauți un job și vei avea avantajul că, deși ai stat câteva luni acasă, ești mai bine pregătit pentru un loc de muncă decât erai înainte de pandemie. Și vei fi mai bine pregătit și decât contra-candidatii tăi care au stat acasă și s-au uitat doar pe Netflix.

În schimb, dacă rezervele tale financiare sunt mai degrabă modeste, trebuie să-ți găsești cât mai rapid un job, în special dacă locuiești cu chirie sau ai rate la bancă.

Caută sprijin la resurse umane

Chiar dacă probabil nu îi privești cu ochi buni pe foștii tăi colegi de la departamentul de resurse umane, încearcă să profiți de conexiunile pe care le au aceștia pe piața muncii. Întreabă-i fără jenă dacă cunosc alte companii din domeniu care traversează încă o perioadă bună și care ar putea avea nevoie de angajați. Poți chiar să-i întrebi dacă au idee despre locuri disponibile în alte domenii, oarecum conexe cu ce faci tu.

Poate că strategia asta ți se pare ciudată, dar uite un exemplu concret: 18 angajați de la IKEA România au fost angajați pentru o perioadă provizorie de 3 luni de producătorul de medicamente Zentiva, în cadrul unui parteneriat între cele două companii. IKEA nu mai are nevoie de lucrătorii comerciali din cauza închiderii temporare a magazinelor, în timp ce Zentiva are nevoie de oameni ca urmare a cererii în creștere pentru medicamente. Situație win-win.

Caută job într-un domeniu popular

Dacă ai nevoie urgent de bani, este momentul să te reorientezi rapid spre un loc de muncă într-un domeniu în care cererea de angajați este mare. Cea mai mare creștere de angajați se înregistrează în prezent în cadrul serviciilor online și a celor offline în care se lucrează direct cu clienții.

De exemplu, în online, există o cerere tot mai mare pentru servicii de videoconferințe. În plus, în România sunt foarte multe firme care nu au încă o prezență online și care vor dori probabil măcar un site de prezentare. Dacă ai cunoștințe sau vrei să înveți ceva nou, poți încerca pe astfel de nișe.

În offline, există o cerere tot mai mare pentru lucrători comerciali în supermarket-uri și hypermarket-uri sau pentru curieri. Poate nu este jobul ideal la care te gândeai, dar poate fi jobul potrivit pentru o perioadă de câteva luni, în special dacă ai nevoie urgent de bani.

Concluzii

Acestea sunt doar câteva opțiuni pe care le ai pentru a încerca să treci peste această perioadă dificilă în cazul în care ai rămas fără loc de muncă.

Sfatul meu este să cauți alternative și pentru cazul în care ai intrat în șomaj tehnic. Poate că acei 75% din salariul mediu pe care îi primești de la stat sunt buni acum, dar nu trebuie să te mulțumești cu asta. Nu ai de unde să știi dacă statul va putea suporta șomajul tehnic pe o perioadă mai lungă de timp și nici dacă firma te va păstra în șomaj tehnic sau va prefera în scurt timp să renunțe complet la colaborarea cu tine.

Prin urmare, chiar dacă acum primești niște bani fără să faci nimic, caută un job mai bun sau cel puțin învață lucruri noi care te pot ajuta în carieră pe viitor.