Cum să gestionezi eficient banii de coronavirus

Am pierdut șirul articolelor scrise pe Cavaleria în care am menționat cât este de important să ai un fond de rezervă care să acopere nevoile tale de cheltuieli pentru cel puțin 3 luni, de preferat pentru minim 6 luni. Pentru orice situație neprevăzută.

Atunci când scriam astfel de sfaturi, niciodată nu mi-a trecut prin cap că, într-o bună zi, o foarte mare parte a activității economice va înceta.

Din păcate, nu puțini sunt cei care au ignorat astfel de sfaturi elementare, ca urmare a creșterii salariilor din România din ultima perioadă, a numeroaselor oferte de joburi inclusiv în domenii bine-plătite și a ușurinței cu care poți obține un credit pentru a rezolva diverse “necesități” financiare punctuale.

Ei bine, în numai câteva zile, existența unui fond de rezervă de 6 luni a devenit un factor esențial pentru a evita intrarea în panică pe măsură ce criza coronavirusului SARS-CoV-2 a apărut și s-a extins pe teritoriul României.

Acum e prea târziu pentru economii

Vestea proastă este că însă că acum este prea târziu pentru a face economii. Dacă nu le-ai făcut la timp, atunci când aveai posibilitatea de a pune lejer o parte din salariu pentru un astfel de scop, acum va fi semnificativ mai greu, în special dacă ai un loc de muncă afectat mai mult sau mai puțin direct de pandemia de coronavirus SARS-CoV-2.

Numeroși angajați au intrat sau vor intra în perioada imediat următoare în șomaj tehnic (ceea ce înseamnă că nu mai muncești, dar primești 75% din salariu) sau concediu fără plată (adică nu mai muncești și nici nu mai primești salariu), în timp ce alții își vor pierde locurile de muncă.

Este momentul să reduci cheltuielile

În funcție de stilul de viață pe care îl aveai, cel mai probabil ai observat deja o reducere a cheltuielilor zilnice, indiferent că este vorba de banala cafea de 5 lei pe care o cumpărai zilnic în drum spre muncă (și pe care cheltuiai circa 100 de lei lunar) sau de mesele de prânz cu colegii de la mall, unde aruncai lejer câteva sute de lei lunar.

Practic, una dintre schimbările fundamentale de comportament prin care trecem acum este că toate cheltuielile pe care le facem sunt utile și sunt direcționate, de la caz la caz, spre domenii precum întreținere, chirie, facturi și, evident, alimente.

Renunță la cheltuieile majore

De asemenea, dacă aveai de gând să faci achiziții majore în perioada următoare, cel mai bun sfat pe care pot să ți-l dau este să le amâni pe termen nedeterminat, până “trece coronavirusul”. Astfel, cu siguranță nu este momentul potrivit să faci un credit de nevoi personale, cu excepția unei urgențe, și nici să schimbi televizorul din living cu unul 8K și cu o diagonală mai mare, la fel cum nu este momentul oportun pentru a schimba telefonul “vechi” de doi ani cu cel mai recent model de la Samsung, Huawei sau Apple.

Este mult mai inteligent să-ți direcționezi fondurile spre investițiile esențiale pentru a trece peste această perioadă, în timp ce bunurile de larg consum mai pot aștepta.

La fel, nu este nici pe departe momentul potrivit să cumperi o locuință sau o mașină. Dacă erai pe punctul de a face astfel de tranzacții și ai achitat deja un avans, citește cu atenție contractul și verifică modul în care îți poți recupera banii dacă renunți la tranzacție. Ca urmare a pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2, este foarte posibil că prețurile locuințelor să scadă în următoarele luni, în timp ce constructorii auto au oprit producția la aproape toate uzinele din Europa, ceea ce înseamnă că oricum o mașină comandată acum ar putea avea întârzieri majore de livrare.

Ai grijă de toate bunurile tale

Nu în ultimul rând, este esențial ca într-o astfel de perioada să acorzi o atenție sporită tuturor bunurilor tale. Prin urmare, folosește cu mai multă grijă telefonul, laptopul sau orice aparat electrocasnic pentru a evita să faci cheltuieli semnificative în cazul unei defecțiuni.

În plus, ai grijă de sănătatea ta. Pe cât posibil, încearcă să mănânci mai sănătos și să faci regulat exerciții fizice pentru a te menține în formă. Spală-te pe dinți în mod regulat, mai ales că toate cabinetele stomatologie sunt închise, iar în cazul unor probleme trebuie să apelezi la cabinetele de medicină dentară de urgență în cadrul Unităților de Primi Urgențe (UPU) ale spitalelor de urgență.

De altfel, într-o perioadă în care sistemul medical este copleșit de coronavirusul SARS-CoV-2, este cu atât mai important să fii sănătos și să nu ai nevoie de drumuri la spital.

În încheiere, dacă jobul îți permite, #staiacasă, așa cum procedăm și noi la Cavaleria.