5 motive să pui bani deoparte la salariu

De câteva luni încerc (fără prea mare succes) să conving o bună prietenă să pună bani deoparte imediat după ce primește salariul. I-am recomandat să înceapă prin alocarea unei sume de numai o sută de lei într-un cont de economii, cu scopul de a se obișnui să facă în fiecare lună o astfel de operațiune. Pare simplu, nu-i așa?

Din păcate, pentru cei mai mulți dintre noi, nu este deloc simplu să dai deoparte chiar și o sută de lei pe lună. Mereu apare tentația unei ieșiri la (multă) bere cu băieții sau dorința de a vedea la cinema cel mai nou film de acțiune cu mult popcorn și cola.

Dacă te afli în aceeași situație, poate că următoarele scenarii te vor convinge că merită să ai un pic grijă de banii tăi astăzi pentru a nu trăi cu grijă ziua de mâine.

Ai nevoie de un produs electronic util, dar scump

Într-un interval de numai două săptămâni, doi prieteni au rămas fără telefoane: unul s-a stricat, celălalt a fost furat. Niciunul dintre ei nu avea un fond de rezervă din care să cumpere imediat un telefon nou. Niciunul nu este pretențios, dar amândoi au nevoie de un smartphone decent pentru activitățile de zi cu zi, așa că s-au împrumut la prieteni sau bănci pentru a-și cumpăra unul nou.

Ce trebuie să înveți tu din asta: este mai bine să faci o astfel de investiție din resurse proprii decât să apelezi la bunăvoința unui prieten sau la bancă, unde plătești și o dobândă consistentă. În plus, eviți să-ți faci griji pentru datoriile pe care trebuie să le achiți timp de luni sau poate chiar ani.

Ai o urgență medicală

Deși nu ne gândim prea des la asta, sănătatea este esențială pentru a ne bucura de viață și pentru a ne desfășura activitățile de zi cu zi. Dar, atunci când te aștepți mai puțin, te poți îmbolnăvi sau poți avea parte oricând de un accident care să necesite spitalizare.

Ce trebuie să înveți tu din asta: Este esențial ca în astfel de momente să ai un ban pus deoparte pentru a-ți plăti analizele și tratamentul. Iar asta este valabil indiferent dacă apelezi la un spital de stat sau la o clinică privată.

Ești concediat de la locul de muncă

Mai mulți colegi de facultate s-au angajat prin 2009 la cea mai mare companie românească de prospecțiuni geologice. Șapte ani mai târziu, problemele financiare au devenit atât de mari încât firma respectivă a fost nevoită să intre în insolvență și să concedieze o mare parte dintre angajați. Unii colegi au fost nevoiți să se angajeze urgent în cu totul alte domenii, pe salarii mai mici, pentru că altfel nu s-ar fi descurcat cu banii.

Ce trebuie să înveți tu din asta: indiferent cât de bine îți faci treaba la locul de muncă, există întotdeauna șanse ca ceva să meargă prost și să fii dat afară fără vina ta. Lucrezi pe cont propriu? Oricând te poți trezi cu o mărire de taxe care îți anulează tot profitul pe care îl făceai până acum. Pune bani deoparte pentru ca, în cazul unor probleme, să ai timp să faci cea mai bună mutare pentru cariera ta.

Vei avea nevoie de o pensie

Știu, ziua aceea pare foarte îndepărtată în viitor, indiferent dacă ai 25, 30 sau 35 de ani. Chiar și la 40 de ani preferi să te gândești la cu totul alte lucruri. Realitatea este însă mult mai dură: pensiile de stat sunt mici, iar prin 2050 vor fi și mai mici. Îți garantez că la 65 de ani te va durea mai mult că ai pensia mică decât că ai… casa mică.

Ce trebuie să înveți tu din asta: nu te baza pe stat la bătrânețe. Nici pe pensiile private. Cea mai bună pensie va fi cea pe care ți-o construiești acum, din banii pe care îi câștigi în prezent și care nu ajung în conturile statului pentru pensionarii actuali sau în conturile fondurilor de pensii care investesc în acțiuni. Și îți mai dau un sfat: nu te gândi că, după ce ieși la pensie, nu mai muncești. Obișnuiește-te cu ideea că poți câștiga bani din muncă și după 65 de ani, indiferent că vei vinde asigurări RCA pentru mașini autonome, vei scrie pe un blog sau vei face orice altceva îți place și nu necesită eforturi fizice prea mari.

Vei avea o stare de spirit mai bună

De cele mai multe ori, banii sau, mai bine spus, lipsa banilor provoacă stări de stres sau certuri cu partenera de viață. În loc să fii fericit și să te bucuri de viață vei avea tendința să reproșezi că salariul tău s-a dus pe acea rochie elegantă pe care o poartă de numai două ori pe an sau că hotelul la care v-ați cazat în concediu a fost prea sump.

Ce trebuie să înveți tu din asta: siguranța financiară vine la pachet cu numeroase beneficii la care în prezent nici măcar nu te gândești și care nu au nicio legătură cu banii în sine. Faptul că ai un fond de rezervă îți oferă liniște sufletească și te ajută să treci rapid peste momentele mai puțin plăcute ale vieții, indiferent că vorbim despre o concediere sau o problemă de natură medicală.