Cum devii propriul tău designer de interior

Pentru a deveni designer de interior ai un drum lung şi anevoios de parcurs, ca în multe alte meserii, iar ca să fii unul de real succes şi renume trebuie să ai în portofoliu multe lucrări bine gândite şi îndrăzneţe. Totuşi, urmând câteva reguli furate de la profesionişti, poţi intra pentru scurt timp în pielea unui designer, cât să îţi îmbunătăţeşti atmosfera din locuinţă. Să angajezi un profesionist pentru a-ţi redecora sau amenaja casa poate fi o experienţă costisitoare, însă dacă începi să studiezi şi să cercetezi revistele din domeniu şi îţi planifici paşii aşa cum trebuie poate avea un rezultat asemănător.

Concentrează-te şi stabileşte priorităţi

Orice profesionist începe prin a-şi pune întrebările corecte şi prin a-şi stabili obiective, şi de aici priorităţi. Gândeşte-te la spaţiile pe care le amenajezi, la dimensiunile şi proporţiile lor dar şi la ceea ce îţi doreşti să obţi. Concentrează-te pe finisaje şi mobilier şi nu pierde din vedere bugetul în care îţi doreşti să te încadrezi. Cel mai bine este să îţi faci un plan special pentru fiecare cameră, să îţi alegi un stil care ţi se potriveşte şi să începi prin a alege finisajele potrivite pentru fiecare spaţiu. In tot acest timp, trebuie să ţi cont de funcţiunea fiecărei camere şi de atmosferă pe care îţi doreşti să o creezi. Poate fi distractiv să începi prin a alege accesorii, însa ţine minte că ele sunt tuşele finale, care vor completa amenajarea.

Inspiră-te, informează-te şi caută

De multe ori, obiectele prezente în reviste, ca şi cele de pe catwalk, sunt piese semnate de designeri celebrii, deci care nu s-ar încadra în bugetul tău, însă asta nu înseamnă că nu poţi visa. Uită-te prin reviste, pe net sau prin cataloage, alege piesele care ţi-ar plăcea şi care s-ar integra perfect în casa ta şi apucă-te de căutat. Este foarte posibil să găseşti lucruri foarte asemănătoare în magazinele obişnuite, pe care să le poţi cumpăra la preţuri rezonabile. Acelaşi lucru este valabil şi pentru tablouri şi postere, dar şi pentru accesoriile textile, iar unele obiecte le poţi face chiar tu sau le poţi comanda de la artişti locali. 

Amestecă stiluri şi ai răbdare

Ca şi o casă, o amenajare se construieşte pe paşi, aşa că nu poţi începe cu accentele. Incepe prin a alege finisajele potrivite pentru pereţi, podea şi tâmplărie, dacă este cazul, şi continuă prin a selecta piesele de mobilier potrivite şi obiectele de iluminat care îţi plac. Ultimele pe listă sunt obiectele decorative şi accesoriile textile, cele cu care poţi da o notă specială şi personală amenajării. Defapt, cu piesele mari şi finisajele începe prin a crea un stil de bază iar cu ajutorul accesoriilor adu puţin şi din alte stiluri, pentru că atmosfera să nu fie rigidă şi artificială. Dacă îţi place stilul minimalist, adoptă-l cu ajutorul unor finisaje în culori şi texturi conservatoare dar dă o notă mai caldă cu ajutorul uneor tablouri, perne decorative sau covoare cu modele deosebite.

Atunci când ai un plan bine pus la punct şi eşti conştient de ceea ce vrei să obţi, dar şi de bugetul de care dispui, amenajarea locuinţei poate fi o experienţă memorabilă, care să îţi scoată în evidenţă creativitatea şi de ce nu, un posibil talent.