De ce te simți bine după ce faci sport

Sau cum poți să te simți în al nouălea cer. Nu de alta dar din câte știu, nu am fost construiți să fim sedentari. Ci, cândva vânători capabili să alerge după mâncare cu sulița, dar și să culeagă ciuperci pentru bucate de o finețe rară. Din păcate sau din fericire, nici nu știu cum să o dau, am evoluat suficient de mult încât să vânăm animale doar în Red Dead Redemption 2. Și ce bine e că faci asta doar mișcând din degetele deja sensibile de la prea mult parașutism. Aici… Fortnite e de vină. De-asta zic….

O oră în sala de sport te poate împlini atât fizic, cât și spiritual. Secretul e că în anumite condiții de stres, precum cel generat de efort, corpul tău începe să emane… hormoni. Stai liniștit, doar tu îi simți. Nu miros…. Nu toți. Ce vreau să spun e că, în funcție de cum îți programezi ziua, mersul la sala ar putea fi cheia succesului tău zilnic. Trece-ți asta în calendar ca pe un TASK, așa cum ar trebui să fie și făcutul patului. Nici n-ai început ziua de școală sau muncă, că tu ești deja productiv și începi să faci chestii înaintea tuturor.  E un mic avantaj mental pe care-l poți obține cu noaptea în cap.

E foarte important ca atunci când intri în sala de sport, să știi deja ce ai de făcut. Patru repetări acolo, patru dincolo, 50 de abdomene și 20 de minute pe bandă. Fiecare exercițiu te va împlini și mai mult. E o supra-doză de mândrie. Johnny Bravo, tu ești mă?

sport

Apoi… sala este ca un dealer. Îți poate da drogurile de care ai nevoie, când ai nevoie. Hormonii, în acest caz. Endorfina te face să te simți optimist, îți dă, cum zice puștimea, un “vibe“ bun. Așa, pe stilul Bob Marley și al strămoșilor noștri jamaicani. În același timp, endorfina este și un foarte bun analgezic. Nu-l găsești în farmacii, dar e motivul pentru care, după sală, îți dispare durerea de spate de la prea mult stat pe scaunul de la birou. Funcționează și pentru durerile de cot dar și alte dureri care nu au legătură directă cu hemoroizii. Serotonina este hormonul fericirii. Și e în bromance cu endorfina pentru starea ta de bine. Tot ea este și motivul pentru care dormi bine și adânc după o zi începută cu exerciții fizice.  Ai serotonină, ai bunădispoziție!

Dopamina. Ehe, preferata mea! E aceeași substanță care ajunge în creier după sex dar și când iei anumite droguri. Spun din ce zic cărțile. La conexiunea cu drogurile, nu la prima afirmație. Starea de plăcere de după duș… de aici vine!  În doze record. Acești compuși reacționează în corpul nostru similar cu morfina iar sportivii de performanță numesc toată aceste poveste “Runners High“. Oare cum pot să traduc asta în română?

Contează foarte mult ce faci, cum profiți de aceste substanțe. În unele cazuri apare și adrenalina, mai ales când tragi de fiare grele. Adrenalina e aceeași substanță care ne-a ajutat să supraviețuim, ca specie. E responsabilă de acel prag decizional numit Fight or flight, adică ori o rupi la sănătoasa, ori stai și lupți. De-asta corpul devine brusc mai puternic fie pentru bătaie, trasul de fiare, în cazul nostru – fie pentru alergat.