CUM SĂ VIZITEZI BERLIN

Berlin, oh Berlin, feblețea mea! Berlin este un oraș care îți poate stârni mai multe emoții decât te poți aștepta. Am prieteni cărora le place atât de mult încât la prima ocazie cred că s-ar muta acolo cu tot cu familie. Am prieteni care chiar s-au mutat acolo și încă descoperă orașul cu același entuziasm de parcă ar fi prima zi. George este foarte atașat de acest oraș, îl văd cum se luminează la față atunci când urmează să plecăm toamna la IFA.

Sigur, există și reacția opusă a celor care l-au vizitat și nu au fost deloc impresionați. Ba chiar nu s-ar mai întoarce nici de nevoie. Eu sunt undeva la mijloc. După aproape 10 vizite la Berlin tot nu pot să mă decid dacă îmi place sau nu. îmi plac anumite părți ale sale, să zicem.

Cum ajungi la Berlin?

Ei bine, poți și cu mașina dacă ești într-o călătorie de câteva săptămâni și vrei să descoperi Europa. Primul meu drum la Belrin a fost cu mașina acum mai bine de 10 ani, însă nu l-aș repeta. Sunt 1800 de kiloemtri de oboseală cruntă iar biletele de avion sunt atât de ieftine încât nici nu merită să te mai gândești la asta. Sigur, cel mai des zboară Ryanair și găsești la 100 și ceva de euro bilet dus întors. Mai prinzi și câte o ofertă la Lufthansa și la Austrian dar destul de rar.

Cât costă cazarea în Berlin?

E decent sau ieftin, depinde unde stai. Media este de 200 de lei pe noapte, dar dacă ești tânăr, vrei să stai la buget redus și nu ai o problemă să dormi într-un hostel poți plăti 200-300 de lei pe 5 nopți de cazare. Cu puțin noroc și cu mic dejun inclus.

Airbnb devin însă din ce în ce mai rare în Berlin. Probabil fac ei ceva de restricționează accesul. Oricum, merită să arunci o privire.

Cu ce te deplasezi în Berlin?

Cel mai eficient, rapid și ieftin este metroul, sau trenurile de suprafață ori chiar autobuz și tramvai. Sistemul de transport e unificat așa că pentru 7 zile poți lua un bilet de 30 de euro pentru toate mijloacele de transport și stai fără griji o săptămână. Ai grijă, dacă iei bilet pentru o călătorie e valabil doar în două dintre cele trei zone cen de 2.5 euro și în toate trei zonele cel de 3.4 euro. Bagă-l în automatul de pe peron ca să îl validezi înainte să începi călătoria și e valabil două ore. Apropo, biletul e valabil până la 3 dimineața a doua zi dacă te prinde noaptea prin oraș.

Mai poți să circuli cu uber sau cu taxi, însă traficul e destul de aglomerat și probabil ajungi rapid la 50 de euro cu o cursă până la aeroport.

Ce vizitezi în Berlin?

Ia-l la pas, cel puțin în centru. E frumos pentru cei cărora le place istoria și vor să viziteze sutele de clădiri și muzee. Biletele de intrare sunt de asemenea ieftine, dar caută mai bine un pass care le include pe toate ca să ieși mai ieftin. Și încă un lucru, fă programare online la o parte din muzee, așa te asiguri că nu mai stai la coadă și poți să îl vizitezi atunci când îți propui tu.

Ce mănânci în Berlin?

Ohooooo, nici nu ai idee cât de multe opțiuni ai. Aici te ajută mult TripAdvisor și chiar și google maps ca să găsești cele mai frecventate și mai bune restaurante. Sunt peste 3.5 milioane de locuitori în Berlin și nu mai puțin de 13.5 milioane de oameni vizitează Berlin în fiecare an. Este una dintre cele mai complexe metropole din acest punct de vedere și locuiesc aici oameni din toate colțurile lumii. Găsești restaurante la tot pasul, însă nu aș putea să îți dau o recomandare anume pentru că toate sunt bune.

Intră fără emoție în restaurantele cu un rating bun, dar nu te feri nici de cele mici de cartier, s-ar putea să ai surprize plăcute, cum ar fi acea pizza genială pentru 5 euro, tipic italienească, la care am uitat complet să îi fac o poză.

Berlin, Germany viewed from above the Spree River.