Cum să verifici online ROVINIETA, RCA sau ITP

Eram la coadă la un oficiu poștal, la ghișeul pentru ridicat colete externe și amenzi. În fața mea un domn tare supărat că nu își poate ridica amenda primită, pentru că nu are nu-știu-ce ștampilă. A plecat furios dar nu înainte să facă toți angajații idioți. Aș fi vrut să-l contrazic, că nu e vine doamnelor de la ghișeu că el umblă fără rovinietă.

Nu comentez felul în care sunt colectate și administrate taxele pe care le plătim pentru drumuri, dar ține de noi ca cetățeni să ne facem treaba de… cetățeni europeni și cu drepturi. Așadar, înainte să pleci la drum, verifică-te de datorii cu aceste site-uri:

1. Asigurare (RCA este obligatoriu, CASCO nu). Aproape 12.000 de șoferi au fost prinși anul trecut fără RCA, alte zeci de mii spre o sută, cel mai probabil, circulă fără documentul verde pentru că lor nu li se poate întâmpla nimic, sunt de neatins. Poți verifica dacă ai asigurare valabilă aici: https://www.aida.info.ro/polite-rca. În cazul în care ți-ai pierdut polița de asigurare, poți să iei legătura cu compania de asigurări ori cu brokerul, ți se va da un duplicat.

2. Rovinietă. Nu ești singurul care simte că plătește taxa asta degeaba dar… Amenda pleacă de la 250 de lei pentru turisme și urcă spre 4500 de lei. Din păcate cele mai multe amenzi vin pentru că șoferul nu știe că a expirat, bonul dispare sau se șterge tușul așa că poți verifica dacă rovinieta ta este valabilă aici: http://www.cnadnr.ro/ro/verificare-rovinieta

3. I.T.P. valabil. Aici poți verifica pe spatele talonului, dacă mai e valabil ori ba. Consecințele sunt grave și e mult de umblat pentru redobândirea talonului. Aici poți să verifici dacă I.T.P.-ul mașinii tale mai este de actualitate: http://prog.rarom.ro/rarpol/

4. Taxă pod Fetești. O poți plăti la aproape             orice benzinărie mare și poți să plătești și 20 de treceri, valabile până la un an de zile. Poți plăti și a doua zi, dar nu mai târziu de miezul nopții. Poate fi achitată pe portatul erovinieta.ro, aplicații de mobile banking sau aplicațiile operatorilor de telefonie mobilă.

Acum, nu strică un pic de organizare. Trece în calendar perioada în care trebuie să îți reînnoiești RCA, rovinietă sau I.T.P. Există și câteva aplicații pe mobil în care poți adăuga polițele valabile, rata mașinii sau când trebuie să programezi următoarea revizie(Mașina mea, MY CAR).