Cum întreținem hainele de iarnă

Primăvara este aproape aici, așadar, ar fi timpul să te apuci să-ți pregătești garderoba pentru acest sezon. Știu, mai avem de suportat, cel puțin din punct de vedere calendaristic, încă o lună de iarnă, dar cum temperaturile sunt de primăvară, în curând nu vei mai avea nevoie de fulare groase, paltoane de iarnă și pulovere masive. De aceea, este momentul perfect pentru a face puțină ordine în dulap pentru hainele mai lejere și colorate. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să le iei și să le înghesui într-un colț și să uiți de ele până anul viitor. Nu doar că îți vor ocupa foarte mult spațiu dacă nu le aranjezi cum trebuie, dar riști să le deteriorezi și să te trezești cu haine îmbâcsite și mâncate de molii.

În primul rând, înainte să te apuci de sortat și aranjat este important să aerisești dulapul lăsând ușile larg deschise pentru câteva ore. Folosește săculeți cu levănțică pentru a preveni apariția moliilor și pentru a menține un miros plăcut. De asemenea, nu face greșeala de a înghesui hainele până la refuz, chiar dacă ăsta este primul tău gând. Fie că vorbim de bumbac, denim sau lână, fiecare material are nevoie să respire. În nici un caz nu pune hainele murdare înapoi în dulap alături de hainele curate. Când spun murdar, nu mă refer neapărat la haine pătate sau cu miros. Însă, bine ar fi ca înainte de a le pune în dulap, să le speli pe toate.

Cum îngrijim materialele

Articole din denim

Cum întreținem hainele de iarnă

Cu siguranță cel mai popular material, mai ales când vine vorba de pantaloni este denimul. Fie că vorbim de cel clasic, de cel colorat sau cu elasten, denimul este un material pe cât de popular și simplu de purtat, pe atât de ușor de îngrijit. Una dintre cele mai mari greșeli vis a vis de îngrijirea lui este cea legată de spălat. Poate ai mai auzit-o și înainte, dar îți mai spun o dată: hainele din denim se spală doar dacă prezintă pete vizibile. Motivul? Simplu. Jeanșii iau forma corpului tău după primele purtări, iar spălările excesive nu fac altceva decât să îți aducă la starea inițială, să îi deterioreze, iar dacă sunt colorați să elimine treptat din culoare. Știu, principalul motiv pentru care îți speli jeanșii atât de des este pentru că își pierd forma.

Articole din piele

Cum întreținem hainele de iarnă

Sub nici o formă hainele din piele nu se spală. În cazul în care se pătează folosește o cârpă udă sau o perie cu păr fin, iar dacă s-a murdărit căptușeala ori a prins miros neplăcut, soluția este să mergi la curățătorie. O metodă simplă pentru a socate mirosurile din hainele din piele este să folosești un amestec format din cinci părți de apă și o parte de oțet. În plus, hainele din piele trebuie ținute pe umeraș pentru a nu face cute, iar înainte de împachetare le poți aplica un strat subțire de cremă pentru a menține pielea hidratară pe toată perioada cât sunt depozitate.

Tricoturile

Hainele din lână și cașmir sunt cel mai bun aliat în lupta cu temperaturile joase, așa că merită un tratament adecvat din partea ta. Nu de alta, dar ar fi păcat să te trezești iarna următoare că puloverul tău pe care ai dat o groază de bani este îmbâcsit, și nu prea plăcut la atingere. În plus, articolele vestimentare din lână odată deteriorate cu greu mai pot fi reparate.

În primul și în primul rând, dacă nu necesită curățare, tricotajele trebuie aerisite câteva ore înainte de a fi depozitate. În nici un caz nu le pune pe umeraș. Având o textură voluminoasă, vor atârna și se vor lăbărța, vor lua forma umerașului și își vor pierde forma. Împachetează-le frumos și așează-le pe rafturile dulapului fără să le înghesui. Dacă vrei să obții ceva mai mult spațiu poți să foloseși pungile vidate. Chiar dacă mai devreme ți-am spus că acestea au nevoie să respire, în cazul vidării, acestea nu au contact cu aerul deci nu prind mirosuri neplăcute și nici nu împrumută mirosuri.

Catifeaua

Vedetă anul acesta în moda masculină și nu numai este catifeaua. Acesta este un material foarte pretențios care are nevoie de îngrijire specială. Unele articole vestimentare din suede, așa cum mai este cunoscută această țesătură, trebuie să fie curățate ecologic în timp ce altele pot fi spălate la mașină, motiv pentru care trebuie să consulți neapărat eticheta înainte. Sub nici o formă nu călca hainele din catifea deoarece fibrele vor fi stricate și vei strica țesătura, dar și talpa fierului de călcat. Dacă este nevoie să scapi de cute, folosește o mașină cu abur sau pune haina pe un umeraș, ud-o cu puțină apă și usuc-o cu uscătorul de păr. Ca să eviți apariția cutelor, dar și bătăile de cap aferente, pune hainele din catifea pe umerașe imediat după spălare. Acestea își pierd repede textura pufoasă dacă sunt împachetate și înghesuite, așa că nu trebuie să le presezi sub nici o formă.

În cazul în care s-a murdărit, catifeaua poate fi curățată cu o perie moale de scame sau cu o rolă adezivă pentru a îndepărta praful. Un tricou sau un articol vesimentar ușor poate fi spălat la mașină, la temperatură joasă și la un număr mic de rotații, iar cele mai voluminoase precum jachete sau paltoane trebuie neapărat duse la curățătorie.

Încălțămintea

Fără discuție cel mai important aspect de care trebuie să ții cont înainte de a depozita încălțămintea de iarnă este curățarea. Sub nici o formă nu pune în dulap bocanci plini de sare, noi sau care prezintă mirosuri neplăcute. Nu doar că se vor deteriora chiar mai tare, dar riști să distrugi și celălalte perechi din dulap. În această idee am scis un material mai pe larg despre cum este bine să îngrijești încălțămintea de iarnă și îl poți citi aici.