Credite 100% online: cum semnezi electronic documentele pentru împrumut

Până la criza economică care a izbucnit în 2008, băncile acordau numeroase tipuri de credite prin simpla prezentare a buletinului, însă ulterior condițiile pentru împrumuturi au devenit din ce în ce mai birocratice.

Scopul băncilor a fost de a acorda credite în special celor demonstrau că își permit să returneze banii (chiar și cu întârziere, pentru a obține venituri suplimentare din penalizări), însă pe parcursul anilor a devenit din nou din ce în ce mai simplu să obții un credit.

De data aceasta, băncile nu au relaxat însă neapărat condițiile de creditare. În schimb, instituțiile bancare au început să colaboreze cu ANAF pentru a afla rapid informații despre veniturile unei persoane și, eventual, despre datoriile pe care aceasta le are la bugetul de stat. În acest fel, a dispărut necesitatea de a aduce adeverințe de venit de la firmă pentru a demonstra nivelul veniturilor.

Pasul următor în debirocratizare a început relativ recent și va câștiga tot mai mult teren în perioada imediat următoare. Este vorba de posibilitatea de a obține un credit bancar online, fără să fie nevoie să te deplasezi la bancă.

Cine poate obține un credit 100% online?

În primul rând, este important de menționat că, cel puțin în prezent, creditul 100% online poate fi obținut doar de persoanele care au cont bancar la banca respectivă.

Probabil că intuiești deja și explicația: dacă ești client al băncii de la care vrei credit, banca respectivă are deja toate datele tale de identificare. În cazul în care primești salariul la banca respectivă, înseamnă că banca știe deja ce salariu ai și poate stabili rapid ce sumă maximă îți poate oferi. În plus, chiar dacă nu ai salariul la acea bancă, aceasta din urmă poate interoga rapid baza de date ANAF pe baza CNP-ului pe care l-ai furnizat când ți-ai făcut contul bancar.

În schimb, dacă nu ești clientul băncii, aceasta nu cunoaște (încă) dacă ești solvabil sau nu pentru a primi un credit bancar.

Ce este semnătura electronică?

Până de curând, principalul obstacol în acordarea unui credit online de către o bancă era reprezentat de necesitatea de a semna fizic contractul, conform legii.

Totuși, Uniunea Europeană a implementat încă din 2014 un regulament standard pentru identificarea electronică pentru tranzacții electronice, iar acest regulament este cunoscut sub acronimul eIDAS (electronic IDentification, Authentication and trust Services).

Regulamentul eIDAS 910/2014 din iulie 2014 se aplică începând din 1 iulie 2016, iar companiile care oferă servicii digitale publice (inclusiv băncile) sunt obligate să recunoască semnătura electronică începând din 29 septembrie 2018.
Băncile din România au început acum să implementeze servicii prin care oferă credite online pe baza datelor de identificare ale clienților și pe baza unei semnături electronice.

Semnătura electronică este de fapt un certificat electronic care atestă identitatea persoanei care solicită obținerea creditului. Certificatul electronic nu este însă emis de bancă, ci de către un furnizor extern. Fiecare bancă este liberă să aleagă furnizorul extern pe care îl dorește, iar în România există de asemenea mai mulți furnizori, cel mai cunoscut fiind CertSign.

Cum obții credit 100% online?

În cazul creditelor acordate de bănci, în cadrul aplicării online pentru un împrumut va trebui să oferi o serie de date personale furnizorului extern de certificate digitale cu care lucrează banca respectivă. Printre aceste date personale se numără și cele din cartea de identitate, iar unii furnizori au simplificat la maxim procesul și îți oferă posibilitatea de a scana rapid “plasticul” fără să introduci manual datele.

Ulterior, de cele mai multe ori, îți va fi solicitat și numărul de telefon mobil, pe care vei primi un cod pentru validarea și emiterea efectivă a certificatului. Întregul proces de emitere și validare a certificatului electronic durează circa 10 minute.

Ce bănci oferă credite online?

La ora redactării acestui articol, printre puținele bănci care oferă credite 100% online în condițiile menționate mai sus se numără ING Bank, Raiffesen Bank, Libra Internet Bank sau TBI Bank.

În plus, BCR, CEC Bank și Banca Transilvania vor implementa de asemenea astfel de servicii în perioada următoare. De altfel, Banca Transilvania folosește deja certificate digitale pentru noua platformă de internet banking Neo BT, astfel că nu trebuie să mergi deloc la o sucursală pentru a-ți face cont. Practic, procesul este unul apropiat de cel prin care îți faci cont pe Revolut.

Cât de benefic este să iei un credit online?

În principiu, digitalizarea procesului de acordare de credite este o veste bună, pentru că simplifică semnificativ obținerea unui credit.

Totuși, îți recomand să fii în continuare precaut atunci când vrei să obții un credit și să te gândești cu atenție dacă îți permiți să rambursezi ratele la timp. Cele mai recente statistici ale Băncii Naționale a României arată că valoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor a ajuns la 5.02 miliarde de lei.

Pe de altă parte, este posibil ca persoanele care doresc să obțină cât mai repede un împrumut și care apelează de regulă la IFN-urile cu dobânzi foarte mari să se îndrepte acum spre bănci, care practică dobânzi mai mici.