Carduri bancare pentru copii: cum să-i înveți pe copii noțiuni elementare despre bani

Cardurile bancare pentru copii reprezintă o soluție optimă pentru a începe educația financiară, pentru a se adapta la tehnologiile moderne și pentru a evita contactul cu bancnote în plină pandemie de coronavirus.

Un studiu realizat la începutul acestui an de compania de consultanță KMPG a arată că România este în continuare pe ultimul loc la educația financiară: doar 21% dintre români înțeleg noțiuni financiare de bază.

Această situație are mai multe cauze, însă cele mai comune sunt generate de faptul că părinții nu au știut sau nu au vrut să ofere noțiuni elementare de educație financiară, iar în școală se predau în special noțiuni abstracte despre economie, fără aplicabilitate imediată în viața de zi cu zi.

De aceea, este important să-ți înveți copilul de la vârste mici să gestioneze singur bani. Desigur, sume mici de bani, suficiente pentru a-și cumpăra dulciurile preferate. Dar în acest stadiu de dezvoltare este esențial să înțeleagă anumite aspecte banale legate de bani.

O lungă perioadă de timp, funizorii de servicii bancare din România nu au oferit niciun produs economic pentru copii, poate tocmai pentru că părinții nu erau preocupați de educație financiară. Iată însă că, dacă până de curând există o singură opțiune, părinții au acum la dispoziție cel puțin trei soluții financiare.

Fiecare dintre ele oferă ca serviciu de bază un card de debit, în cele mai multe cazuri limitat, pe care copilul tău îl poate folosi cu ușurință la cumpărături. În acest fel se va învăța să folosească bani și poate chiar să pună bani deoparte într-un cont de economii asociat contului lui. Cireașa de pe tort este că nu mai trebuie să-l trimiți la cumpărături cu bani cash, un element important de protecție sanitară în plină pandemie de coronavirus.

Unicredit Mastercard Young

Unicredit a fost prima bancă din România care a oferit un serviciu bancar pentru copii sub numele Mastercard Young, după numele cardului.

Dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani, Mastercard Young este un card de debit Mastercard pe care părinții îl pot alimenta ușor prin serviciul de Mobile și Internet Banking. Cardul nu poate fi folosit pentru retrageri de la ATM, iar valoarea maximă a cumpărăturilor este de 200 de lei pe zi, însă poate fi modificată de părinte în aplicație. Desigur, cardul este contactless și nu necesită PIN pentru cumpărături de până în 100 lei.

Ca părinte, primești imediat notificări pentru toate cumpărăturile efectuate de copil și ai oricând acces la lista detaliată a tranzacțiilor, pentru a ști rapid pe ce a cheltuit banii copilul tău.

Revolut Junior

Popularul fintech Revolut oferă în România serviciul Revolut Junior după o rețetă foarte asemănătoare. Părinții au posibilitatea de a comanda un card de debit pentru copil și trebuie doar să instaleze aplicație Revolut Junior pe telefonul acestuia.

Aplicația mobilă permite de asemenea gestionarea banilor pe care decizi să-i aloci periodic copilului, iar clienții Revolut Premium și Metal au posibilitatea de a stabili și obiective pentru copil, reunite sub numele Goals. De asemenea, clienții Premium și Metal pot crea între 2 și 5 conturi Revolut Junior, o soluție potrivită pentru familiile numeroase.

OTP Junior Start

Banca ungurească OTP Bank are mai multe tipuri de conturi pentru copii, în funcție de vârstă. Pentru subiectul acestui articol pe noi ne interesează serviciul OTP Junior Star, adresat copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani.

Ca și în cazul celorlalte servicii prezentate, OTP Junior Start oferă un cont curent cu card de debit atașat. Părinții pot chiar să aleagă și altă monedă decât leul, inclusiv euro, dolar și… forint. Din păcate, pe pagina de prezentare se precizează doar că OTP Junior Start are “dobânzi avantajoase” și “comisioane reduse”, fără o explicare detaliată a acestei oferte.

Alte servicii pentru adolescenți

Pe lângă cele trei servicii menționate mai sus, alte două mari bănci din România oferă carduri de debit pentru copii, însă pentru copii ceva mai mari. Mai exact, adolescenții de peste 13 ani au acces la cardul BCR Xteen pentru care nu se percepe comision de administrare sau de retragere de la bancomat.

Între timp, BRD oferă pentru adolescenții de peste 14 ani cardul ISIC, care oferă acces la un program de reduceri valabil în 130 de țări. Din păcate, BRD solicită inclusiv comision anual și comision de retragere de la propriile ATM-uri, astfel că nu reprezintă tocmai o soluție ideală de plată.

Concluzii

Părinții încep ușor-ușor să aibă la dispoziție o gamă diversificată de produse adaptate pentru copii. În acest fel, primul pas pentru educația financiară este mai ușor de făcut, mai ales că aceeași copii sunt în cea mai mare parte avizi de tehnologie de la cele mai mici vârste.

În final, suntem curioși să ne povestești dacă ești interesat(ă) să oferi un astfel de card pentru copilul tău. Iar dacă răspunsul este nu, ne-ar plăcea să-ți argumentezi decizia.