Cinci băuturi de servit după cină

Crezi că după cină nu mai e loc de o băutură? Te înșeli amarnic. Este drept că adesea băuturile care încheie masa de seară fac praf organismul, dar asta numai dacă bei în exces ori dacă bei ceea ce nu trebuie. Experții susțin că alcoolul pe stomacul plin la ore târzii tulbură somnul. Dacă sari calul, și mai trist, iei somn instantaneu. Am trecuti cu toţii prin asta. Pentru oamenii chibzuiți, alcoolul în loc de desert la ceas târziu are un rol foarte clar. Ajută digestia și calmează orice incompatibilitate între felurile de mâncare cu care te-ai îmbuibat. De aia ți-am pregătit un ghid al băuturilor ce se potrivesc mănușă după o masă copioasă și care nu îți sting lumina imediat ce pui paharul jos.

Lichiorul

Lichiorul este obținut din alcool etilic aromat cu fructe, ierburi, flori sau coajă lemnoasă, apoi îmbuteliat în amestec cu zahăr sau cu alți îndulcitori. De aia, cel mai adesea, lichiorul este o băutură dulce. Însă nu orice lichior este potrivit după cină. De exemplu Midori, sau orice alt lichior de pepene galben, nu se va așterne tocmai bine peste ultima masă din zi. În schimb, Chartreuse, mai ales varianta galbenă, o să îți asigure o noapte liniștită, ca în sânul lui Avram. Presupunând, evident, că te simți liniștit la pieptul unui bărbat. Personal, m-aș lipi mai degrabă de sânul lui Sara, soția sus-numitului patriarh biblic.

Vermut

Acesta este un vin aromatizat cu esențe de origine botanică, precum rădăcini, scoarțe, flori, semințe și mirodenii. Până pe la anul 1700, băutura cu pricina era considerată medicament, iar rețeta sa actuală a fost pusă la punct în mijlocul secolului al XVIII-lea de italienii din Torino. Vermutul este mai puternic decât vinul și este plin de arome și de gusturi, adică exact ce cauți după o masă copioasă. Un pahar de vermut – Nu de verlMULT, coană Mița Baston – se bea încet, dar mult. Suficient, adică, să prinzi curajul de a-i mărturisi consoartei că ți-a picat cam greu felul doi. Asta, desigur, dacă ești un tată de familie tradițională. Ai înțeles, Bibicule? Nu fi nevricos, ești volintir! Ușor, că Mangafaua e încă la Ploiești și neamțul tot în Bulgaria.

Amaro

Așa se denumește în mod generic toată gama de lichioruri italiene amare, menite să ajute digestia. De cele mai multe ori, ele sunt servite seara, după o masă copioasă. Capisci? Rețeta de amaro conține mirodenii exotice și coajă de citrice, prin care băutura mediteraneană capătă arome bogate ce alunecă pe stomacul tău încăpățânat și induc digestia. La vita e bella!

Ouzo

băutura cină

Ouzo este fără îndoială, băutura națională a Greciei. Se poate servi simplu, în porții de 50-60 de mililitri, în pahare înalte și înguste, precum sondele de pe la noi, unde ai pus măcar trei cuburi de gheață și poate un degetar de apă. Toată kalimera cu băutura asta din alcool și anason este să o diluezi treptat, pentru că altfel te arde pe instalație precum i-a ars aurul topit beregata consulului roman Marcus Linicius Crassus prin anul 53 înaintea erei noastre. Acest adevărat absint meridional e un gust educat și nu o să îți placă dacă detești băuturile cu arome tari. Admiratorii săi însă nu concep să încheie ziua fără să guste măcar o doză din această băutură cu 40 la sută alcool și care, în pahar, se transformă dintr-un spirt clar într-o licoare lăptoasă și îmbătătoare. IAMAS!

Brandy

băutura cină

Brandy este în opinia mea cea mai potrivită băutură după cină. Conține în general între 35 și 60 la sută alcool, iar tehnica sa de preparare este distilarea vinului. De aia poate i se mai spune și vinars. Producătorii cu ștaif lasă vinul să se învechească pe doagă ani la rând înainte să îl treacă prin cazan și prin alambic. Alții, pentru care sigur există un cerc special în Infern, trag tulburelul prin instalația de distilare, apoi colorează rachiul rezultat cu niște caramel și servesc trăscăul ăla vopsit cu zahăr ars drept brandy cinstit. Însă băutorii profesioniști nu se lasă păcăliți, ceea ce vă dorim și dumneavoastră.

Cu acestea fiind spuse, îmi rămâne doar să vă urez tradiționalul „Hai noroc”, în speranța că o să ai înțelepciunea să alegi drept somnifer doar băutură de calitate, nu vreo poșircă stoarsă de pe un fund de butoi. Pentru că vei plăti cu capul, ziua următoare. Mahmureala e bătaia lui Dumnezeu pentru cei ce beau mizerii.