Cinci animații de pe Netflix ne-recomandate minorilor

Săptămâna trecută am găsit răgaz să mă uit la Big Mouth. Un serial animat nerecomandat minorilor, căruia i-am făcut „binge” până am terminat ambele sezoane. Fiind un fan al producțiilor animate în stilul 2D, mi-am propus să vă împărtășesc cinci seriale animate de pe Netflix nepotrivite pentru cei mici.

BIG MOUTH

Bineînțeles că voi începe cu cel mai recent pe care l-am văzut, Big Mouth. Serialul prezintă viața unor copii în jurul vârstei de doisprezece ani care se confruntă subit cu preamărita și crunta pubertate. Cu toții ținem minte vremurile tulburi de atunci, când fetele devin un punct de interes fără întoarcere. Sau în alte cuvinte: „adio copilărie inocentă, bine ai venit incertitudine!”

Așadar, în Big Mouth, copiii care trec prin această experiență „mirobolantă” sunt însoțiți de monștrii hormonilor. Reprezentarea artistică a acestor creaturi este exagerată, cu accentul pe gânduri grotești cu tente sexuale. Dar pentru un copil ai anilor ‘90, am găsit această reprezentare a naibii de amuzantă. Viziunea creatorului nu duce absolut deloc lipsă de imaginație, iar eu nu am putut decât să apreciez viziunea sa unică. Pe care nu am mai întâlnit-o în vreun film sau serial de până acum. Umorul este bun dacă nu ai preconcepții sau o mentalitate învechită. Per total, dacă reușești să treci de primul episod, îți garantez că vei cădea în plasa „binge-ului” precum am făcut-o și eu.

F IS FOR FAMILY

Dacă ați auzit de Bill Burr, comediantul roșcat, chel, mizantrop și cu un umor mult prea negru, dar bine împământat în realitate, atunci sunt șanse să iubiți această animație. El este producătorul și protagonistul serialului, iar acțiunea are loc în anii ‘70. Când bărbatul era regele castelului, femeia musai trebuia să fie casnică, iar educația copiiilor ignorată în totalitate. Berea servită în maioul alb clasic, în fața știrilor sau a meciurilor de fotbal american erau la ordinea zilei și viața nu a fost nicicând mai bună. Toate aceste lucruri sunt complet false și nici un punct menționat mai sus nu ar trebui pus în practică vreodată. Dar ironia acestor lucruri este și tema serialului. Bill Burr practic ne prezintă o fereastră în propria copilărie și a stilului de educație pe care a primit-o, crescând. Știți și voi expresia: „unde dă tata crește” și alte aberații de genul acesta.

Dialogul este extrem de amuzant, comicul de situație vine la fiecare schimbare de cadru, iar personajele sunt tridimensionale și bine portretizate. Pe scurt, F is for Family este o comedie cu un aer melancolic pe care îl puteți savura ca pe un coniac bun.  

DISENCHANTMENT

Ultima creație a lui Matt Groening, creatorul seriei The Simpsons sau Futurama, se întoarce după o absență îndelungată pe Netflix. Serialul are loc în evul mediul a lumii fictive, Dreamland. Un titlu ironic, dar care se potrivește perfect tonului satiric a serialului. Pentru mine, Groening este întruchiparea elocvenței și a genialității atunci când vine vorba despre ironizarea societății, iar în Disenchantment, stilul său caracteristic umple atmosfera în fiecare scenă. Ca să fiu sincer, nu mi-a plăcut la fel de tare precum Futurama, care este serialul meu animat preferat, dar până la final, personajele m-au absorbit.

Dialogul incisiv, împreună cu diversele fire narative care se desfășoară în fiecare episod au avut un mod unic și interesant de a mă cuprinde. Iar după ce am văzut genericul rulând la ultimul episod, am simțit instantaneu nevoia să îl văd și pe al doilea. Încă îl aștept…

FINAL SPACE

Această animație m-a făcut să mă simt confuz. În primul rând din pricina faptului că personajul principal este atât de agasant și de antipatic. În al doilea rând, datorită faptului că orice altceva este pur și simplu fantastic scris, redat, și pus cap la cap. De la dialogurile excelent scrise și interpretate, la efectele speciale foarte bine realizate, la coloana sonoră, la tensiunea cu care începe fiecare episod, Final Space este o aventură care m-a făcut să trăiesc exact ce și-a propus creatorul.

În momentele de tensiune eram cu sufletul la gură, în momentele incomode cuvântul care îmi trecea prin cap era „cringy”, iar când începea acțiunea, țineam cu eroii poveștii mai ceva ca fanii Dinamo/Steaua. Dacă sunteți dispuși să treceți cu vederea anumite caracteristici penibile ale protagonistului, Final Space este o destinație formidabilă.

BoJack Horseman

O comedie neagră care nu putea fi reprezentată altfel decât prin intermediul unei animații. Cum altfel ai filma un protagonist cu trup de om și cap de cal? Bine, au încercat în Godfather, dar nu este aceeași viziune. Personajele antropomorfice au un scop uneori evident, alteori ascuns, dar imaginația din spate nu a încetat să mă impresioneze. Deși producția a fost lansată în urmă cu ceva ani, abia recent am avut ocazia să îl vizionez. Nimic nu e mai simplu decât Netflix, am dreptate?

Povestea personajului principal este una destul de deprimantă, iar personajele cu care interacționează mereu au un impact pozitiv sau negativ asupra lui. Pentru mine cel puțin, a fost foarte interesant să îl urmăresc fiindcă scenariul este bine scris și scopul precis al creatorului își spune cuvântul.