Cele mai scumpe cinci ceasuri din lume

Fără doar și poate, ceasul este un simbol al gustului, al personalității și poate fi interpretat ca toate celellalte simboluri ale stilului. Ceasul trebuie, evident, să se asorteze stilului vestimentar, dar și personalității proprietarului. Față de un accesoriu banal, precum fularul sau cravata, ceasul este de-a dreptul o bijuterie. Pentru pasionați, cumpărarea unui ceas nu este dictată de modă sau tendințe pentru simplul fapt că poate deveni un companion pentru o lungă perioadă de timp. Mai mult decât atât, valoarea acestuia poate crește exponențial în timp, deci poate fi văzut ca o investiție pentru viitor. 

În 1975 Abraham-Louis Breguet a inventat dispozitivul de siguranță antișoc pentru depozitarea ceasurilor, turbionul și un dispozitiv ce elimină influența gravitației asupra acurateței ceasului. Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele sale inveții care au schimbat radical industria, dar și calitatea ceasurilor. Lucrurile au evoluat, la fel și tehnologia, dar ceasurile clasice au rămas în mare parte neschimbate. Și deși popularitatea smartwatch-urilor a crescut exponențial, nu înseamnă că cele clasice și-au pierdut din valoare farmec. Dimpotrivă chiar. 

Nu este de mirare faptul că vorbim despre o industrie în care unele produse ajung să coste sute, mii chiar milioane de euro. Așa că, m-am gândit să-ți fac o listă cu unele dintre cele mai scumpe ceasuri din lume. 

Breguet Grande Complication Marie-Antoinette

Începem cu cel mai scump din lista mea. Această bijuterie de ceas, în adevăratul sens al cuvântului, a fost comandat de avocatul și în același timp amorezul secret al fostei regine franceze Marie Antoinette. Asamblarea legendarei piese a fost începută în 1782 de celebrul orologier Abraham-Louis Breguet și finalizat 45 de ani mai târziu de fiul acestuia. Fabricat din aur și cu capac din sticlă ce prezintă în toată splendoarea mecanismul complicat din interior, ceasul a fost o adevărată revoluție tehnologică la vremea sa. Deși i-a fost dedicat celebrei regine, aceasta n-a putut să-l poarte vreodată, fiind ghilotinată cu 34 de ani înainte ca ceasul să fie finalizat. Un motiv în plus pentru care acest ceas costă nu mai puțin de 45 de milioane de lire sterline, este faptul că la finele anilor 1900 ceasul a fost furat dintr-un muzeu din Ierusalim, ca mai apoi să reapară în 2007.

Rolex Daytona

Ceasurile Rolex sunt în general foarte scumpe, iar Daytona nu face excepție. Un model extrem de popular, poate chiar cel mai cunoscut al producătorului elvețian, un Daytona nou costă între 12.000 și 20.000 de euro, dar poate ajunge chiar și la sume chiar mai mari dacă vorbim despre ediții din platină ori cu diamante. Însă, modelul despre care vreau să-ți vorbesc eu i-a aparținut celebrului actor Paul Newman, iar asta se traduce printr-un preț mult mai mare. Dăruit de soția sa Joanne Woodward în 1968, ceasul are gravat pe spate mesajul “Drive Carefully“, este unul dintre motivele pentru care ceasul are un preț atât de mare. Acest mesaj, dar cu atât mai mult faptul că a fost purtat de celebrul Paul Newman, a făcut ca acest model de Daytona să coste cât 9000 de modele Daytona din 2017. Nu mai puțin de 13.500.000 lire sterline.

Patek Philippe 1518

Și despre Patek Philippe știm deja că sunt niște ceasuri speciale, de colecție, la niște prețuri foarte mari. Însă, față de Breguet Grande care este valoros în primul rând prin vechime și Rolex Daytona cu un preț enorm datorat fostului proprietar, în cazul acestui model de Patek Philippe vorbim despre unicitate. Mai exact, doar patru ceasuri model 1518 au fost produse în 1941 și a fost și primul ceas cu un calendar și un cronograf perpetuu. Nu doar vechimea și unicitatea sunt impresionante la acest ceas, ci și complexitatea mecanismului. Ceasul este o piesă de colecție, una pe care mulți pasionați și-o doresc. Așa se face că, cineva a plătit nu mai puțin de 8,9 milioane de lire sterline pentru acest model de Patek Philippe 1518 în cadrul unei licitații desfășurate la Geneva în noiembrie 2016.

Louis Moinet Meteoris Collection

Dacă ne raportăm la primele trei modele prezentate, acesta s-ar putea să pară prea ieftin pentru acest top. Însă, nici modelul de ceas și nici prețul nu pot fi ignorate. Denumit după părintele cronografului Louis Monet, colecția conține patru piese unice. După cum spune și numele, pe lângă pietre prețioase, în cadranele ceasurilor regăsim integrate bucăți de meteorit. De exemplu, modelul “Tourbillon Mars” include un fragmet din meteoritul Jiddat al Harasis 479, o piesă autentică cu o vechime de peste 180 de milioane de ani. Așa că, prețul nu mai pare atât de exagerat, mai ales dacă ne luăm după faptul că, un gram de meteorit ajunge să coste chiar și de 15 ori mai mult decât aurul. Prețul? 3,5 milioane de lire sterline.

Franck Muller Aeternitas Mega 4

Ți-am prezentat un ceas vechi, cu istorie, unul purtat de o vedetă, unul unic și altul produs cu materiale speciale. A venit timpul să vorbim despre unul extrem de complex – nu mai puțin de 36 de complicații diferite, 1483 de componente individuale, un calendar pe o mie de ani și așa mai departe. Fără doar și poate o minune a ingineriei și o piesă de colecție. Denumit de mulți experți în domeniu drept „Master of Complications” pe lângă complexitate vorbim și despre un spate din safir. Dacă ești curios, poți găsi pe internet ghiduri speciale unde sunt enumerate și detaliate toate cele 36 de complicații. Ți-aș spune și unde găsești unul de cumpărat, dar stai să-ți spun prețul – 1,8 milioane de lire sterline.