Cashback sau cum să primești bani când cumperi cu cardul

Plătești frecvent cu mijloace electronice la cumpărături? În funcție de banca emitentă, poți primi înapoi o mică parte din suma virată în contul comerciantului, de regulă între 1-3%, sub formă de bani sau de puncte pe care le poți folosi la următoarele tranzacții.

În termeni financiari, acest serviciu poartă numele de cashback și este foarte popular în Statele Unite și în țările dezvoltate din Europa. Astfel de beneficii au început să fie oferite în România, însă aproape niciuna dintre bănci nu folosește termenul de cashback în promovare. Poate și pentru că nu toți știm engleză. Tocmai de aceea, este posibil ca unele carduri de cashback să-ți fie deja familiare, chiar dacă se cheamă altfel.

În plus, o altă confuzie este generată de faptul că serviciile de cashback oferite de băncile din România sunt foarte diferite, atât în privința modului în care primești bani înapoi, cât și în cea a felului în care îi poți cheltui.

Cashback pentru carduri de debit

În prezent, câteva bănci oferă serviciul de cashback pentru carduri de debit. Acestea sunt și cele mai avantajoase pe termen lung, întrucât plătești întotdeauna doar cu banii pe care îi ai disponibili în cont. Nu e nevoie, deci, să apelezi la o limită de credit oferită de bancă, pentru care ulterior să plătești dobândă.

ING: primești bani în cont de la magazine partenere

Probabil cel mai cunoscut serviciu de cashback din România este ING Bazar, disponibil pentru orice client al băncii care are un card de debit atașat unui pachet Card Complet.

Banca oferă reduceri la anumite magazine de îmbrăcăminte, încălțăminte, hypermarketuri, benzinării sau agenții de turism. De regulă, sumele sunt cuprinse între 5% și 10% din valoarea tranzacției. Reducerea se acordă sub formă de puncte, iar apoi trebuie doar să transformi punctele în bani și să transferi banii în contul curent. Ulterior, poți folosi economiile astfel făcute pentru orice fel de tranzacții dorești.

Partea mai puțin plăcută este că, înainte de a primi o reducere, trebuie să activezi oferta respectivă în cadrul secțiunii ING Bazar din aplicația de internet banking Homebank. În plus, fiecare ofertă are anumite limitări, iar în cele mai multe cazuri vei putea accesa reducerea la un magazin de numai două ori. Detalii complete despre ING Bazar găsești aici.

Garanti Bank: bani pentru cumpărături

Garanti Bank este o bancă puțin cunoscută în România, însă turcii au câteva servicii interesante. Pe lângă faptul că poți schimba euro în lei direct la bancomat, banca are și un sistem de cashback, însă acesta funcționează invers decât ING Bazar.

Astfel, la fiecare plată efectuată cu cardul, indiferent de magazin, primești 0.15% din sumă sub formă de Puncte Bonus, pe care ulterior le transformi în lei și le poți folosi la anumite firme partenere, cu specific divers: îmbrăcăminte, benzinării sau restaurante. Serviciul este disponibil doar pentru contul curent în lei cu cardul de debit Bonus Debit Card de la MasterCard atașat. Detalii complete despre Bonus Debit Card găsești aici.

Piraeus Bank: primești înapoi 0.1% din sumele cheltuite

Un alt tip de serviciu cashback la cardurile de debit oferă Piraeus Bank. Oferta grecilor este valabilă pentru conturile curente în lei cu un card de debit Visa Shop&Cash atașat. În acest caz, la fiecare tranzacție pe care o efectuezi cu cardul, primești înapoi 0.1% din sumă. În cazul bancherilor eleni, nu e cazul să te temi când îți fac daruri, dar nici nu pune șampania la rece!

Există o parte bună: banii primiți bonus la cumpărături sunt transferați în contul curent. Există însă și o parte mai puțin bună: procentul oferit este infim. Chiar dacă faci tranzacții lunare de 1.000 lei, la final de lună vei primi doar 10 lei sunt formă de bonus. Măcar îți acoperi taxa lunară de 7 lei pentru contul curent și îți rămân bani și pentru 3 covrigi. Mai multe detalii despre serviciu găsești aici.

Cashback pentru carduri de cumpărături

În anumite situații, cardurile de cumpărături sunt instrumente utile pentru a cumpăra diverse bunuri în rate fără dobândă. Pentru asta trebuie însă să ai o disciplină financiară exemplară și să eviți numeroasele capcane care se ascund în spatele acestor produse.

Tot mai multe bănci impulsionează clienții să scoată cardul pentru cumpărături oricând au bani de cheltuit prin magazine, iar pentru asta oferă și servicii de cashback. Înainte de a-ți prezenta produsele de acest gen, îți recomandăm să citești cu atenție articolul în care explicăm cum funcționează un card de cumpărături.

BCR: primești 2% înapoi

În cazul cardului de cumpărături BCR, primești 2% înapoi în cazul tranzacțiilor realizate în orice benzinărie, la magazinele de îmbrăcăminte și de încălțăminte, în restaurante sau pentru plata facturilor la utilități. În plus, pentru toate celelalte cheltuieli, primești înapoi un bonus anual de 1%.

Partea bună este că banii sunt virați în contul cardului de credit, de unde pot fi cheltuiți în orice mod dorești. Detalii complete găsești în acest PDF.

Banca Transilvania: câștigi până la 15% din sumă

La Banca Transilvania, serviciul de cashback este oferit împreună cu cardul de cumpărături Star Forțe. Acesta îți oferă sub formă de puncte între 0.3 – 15% din sumele cheltuite cu cardul online sau în magazine la unul dintre cele 10.000 de magazine partenere.

În plus, în cazul cumpărăturilor pe care le faci într-un magazin care nu este partener în cadrul programului, primești 0.3% din suma în România și 0.1% din suma în străinătate. Fiecare punct este echivalentul unui leu care se întoarce apoi pe cardul tău de cumpărături. Detalii complete găsești aici.

UnicreditCard Principal: limită de câștig de 100 lei

În cazul celor de la Unicredit, trebuie să apelezi la cardul de cumpărături UnicreditCard Principal. Vestea bună este că aici primești 2% din sumele cheltuite cu cardul, indiferent de magazin, astfel că nu-ți mai bați capul cu liste de parteneri.

În plus, Unicredit te încurajează să folosești banii astfel obținuți pentru plata comisionului anual de administrare, în valoare de 50 de lei. Vestea mai puțin bună este ca suma maximă pe care o poți câștiga într-o lună este de 100 de lei. Detalii complete despre program găsești aici.

Bancpost: primești bani înapoi pe card

Nu în ultimul rând, cei de la Bancpost și-au numit programul de cashback Puncte Oriunde, asta și pentru că pentru fiecare leu cheltuit primești un punct, indiferent de magazin.

Bancpost a optat pentru un sistem diferit de transformare a banilor în puncte, Astfel, poți transforma 2.000 de puncte în 10 lei sau 4.800 de puncte în 25 de lei. Practic, în primul caz înseamnă că, la fiecare tranzacție efectuată, primești înapoi doar 0.5% din suma cheltuită. Mai multe detalii despre program găsești aici.

Concluzii

Serviciile de cashback sunt oferite în prezent de cel puțin opt bănci din România și îți pot aduce venituri demne de luat în seamă, fără prea mari bătăi de cap. Totuși, existența unui astfel de produs nu ar trebui să fie un criteriu important de selecție a băncii cu care lucrezi. Mai importante sunt taxele și comisioanele aplicate pentru tipul de cont curent și pentru cardurile pe care le primești, dar și serviciile de internet banking pe care le oferă acestea. Practic, ar trebui să privești opțiunea cashback doar ca pe un bonus și nimic mai mult, pentru că nu te vei îmbogăți de pe urma lui.

Dacă ești interesat, noi îți recomandăm în special serviciile atașate unui card de debit, iar în cazul cardurilor de cumpărături ai face bine să te uiți cu atenție la nivelul dobânzilor. Nu scăpa din vedere eventualele taxe de penalizare în caz de neplată, înainte de orice discuție despre cashback.