Cariere în gaming perfecte pentru tine

Dacă ești pasionat de jocuri video sau de industria lor în general, rândurile de mai jos îţi sunt adresate direct. Vestea bună pe care sigur o aşteptai este că te poţi bucura de jocuri şi altundeva decât pe propria canapea, iar ştirea secolului e că poţi câştiga bani cinstiţi şi deloc puţini din pasiunea ta. Ce rost are să pontezi plictisit cartela într-un birou anost, când o carieră în gaming te aşteaptă, ca promisiunea unei insule tropicale cu plaje albe, ape cristaline, băuturi colorate şi dansatoare sexy, care te-au desemnat rege? Iată mai jos câteva dintre opţiunile unei asemenea cariere, într-una dintre cele mai noi şi mai atractive profesii apărute în secolul informaţiei.

GAME TESTER

Învaţă următoarele două acronime: QA şi QC. Ele provin de la Quality Assurance, respectiv Quality Control. Cum ar zice taică-tu, CTC sau controlul tehnic al calităţii. Un game tester este responsabil să se asigure, în perioada de dezvoltare a jocului, că producţia va ajunge pe piață în forma dorită de către investitori. Nu te lăsa păcălit de legendele cu oamenii plătiţi să se joace pe consolă. Realitatea e ceva mai complicată şi cu mai puţine accente de roz. Sarcinile unui tester sunt foarte variate și nivelul lor de dificultate diferă în funcție de vechime. Aici am să te rog să mă crezi pe cuvânt, fiindcă am experiență directă. Iniţial, nici banii nu curg aşa, ca-n filmele cu Silicon Valley, dar nu te lăsa descurajat. Locul de muncă entry-level este o rampă de lansare care te poate duce departe, dacă te dedici pe deplin. Salariul poate crește anual în funcție de performanțe și la încheierea unui proiect poți primi tot soiul de bonusuri: o copie a jocului testat, haine și alte mici atenții care n-au cum să-ţi strice. Posibiltăți de promovare sunt, dar ele vin dacă rămâi bine orientat spre obiectivul tău. De exemplu, poți porni ca simplu tester şi să ajungi în echipa de producție, la Level Design, unde participi direct la crearea jocurilor video.

GAME DEVELOPER

Sună preţios şi maică-ta o să fie mândră de tine, când o să-i arunci cartea de vizită cu titlul ăsta sub numele tău. Dar ce înseamnă mai exact game developer? Ei sunt cei ce iau ideea şi o transformă în programul care va ajunge la final în mâinile utilizatorilor. În development – sau producție, pe stil vechi – lista de joburi disponibile este vastă. Poți fi Creative Director sau producător principal, ceea ce aduce binişor cu rolul şi răspunderile unui regizor de film. El își dezvoltă viziunea alături de echipa sa şi urmăreşte ca ideea sa să prindă viaţă aşa cum el şi-a dorit.

ANIMATOR 3D / DESIGN ARTIST

Postul de animator 3D sau artist grafic este ideal pentru pasionații de gaming care s-au mai născut şi cu talent la desen. Ca artist grafic, stai toată ziua în programe de modelare precum Maya, 3D Studio Max sau Unreal Engine și creezi artă. Din forme geometrice de bază, cum sunt cuburile și sferele, ajungi să animezi modele complexe, care pot ajunge să fie văzute și apreciate de milioane de jucători din toată lumea.

SCENARIST

Tot din spectrul creativității face parte și scenaristul. Dacă ai o imaginație bogată și crezi că poți așterne pe hârtie o poveste demnă de împărțit cu restul lumii, atunci pune-te pe scris, fiindcă scenariul tău poate ajunge povestea principală a unui joc video. Nici măcar nu trebuie să fie ditai Epopeea lui Ghilgameş. E de ajuns uneori să scrii mini-povești, ca în cazul misiunilor secundare din Witcher.

SUNET

Pe lângă poveste și grafică, avem și partea sonoră, cea fără de care un joc ar fi ca un film mut de la începutul secolului trecut. Locurile de muncă în acest sector domeniu variază de la tehnicienii care concep efectele sonore și muzica în programe audio până la compozitori, dirijori sau, preferatul meu, actorul de voce. Voice Actor e cel care îşi împrumută talentul și glasul personajelor din jocurile video.

PROGRAMATOR

cariere în gaming

Dacă partea creativă nu a fost niciodată punctul tău forte, poate ai totuşi noroc şi la tine liniile de cod curg la fel de fluid ca screensaver-ul Matrix. Unii programatori sunt atât de pricepuți la ceea ce fac, încât practic devin una cu programele și comunică cu ele în mai multe limbaje decât pot eu număra. Deși pentru mine programarea este o nebuloasă, știu cu certitudine că atunci când devii bun, răsplata este pe măsura complexității. Jobul de programator este extrem de căutat și bine plătit, mai ales în afară.

STREAMER PROFESIONIST

Ca meserie, poate fi visul oricărui gamer. În teorie, tot ce îți trebuie este un PC puternic, o cameră web bună și ceva fler. Te filmezi live cât joci un titlu popular și încerci să fii cât mai caterincă pentru cei ce te urmăresc.Un streamer de succes se poate bucura de milioane de fani din toată lumea. Cu cât ești mai bun, cu atât atragi mai multă lume. Dacă te întrebai cât se câștigă aşa, ți-as răspunde simplu: enorm. Ai nenumărate platforme online de unde poți primi bani de la abonați, din donații, de pe platforma în sine pentru un anumit număr de vizualizări şi aşa mai departe. Pe lângă toate astea, mai primești sponsorizări de la firme-gigant din toată lumea și faci bani din reclame. Altfel spus, cerul este limita.

GAMER PROFESIONIST

cariere în gaming

Multe s-au schimbat de când gaming-ul însemna doar joacă pentru distracție. Mai ții minte sălile unde chiuleai de la ore cu colegii de liceu? La fel e şi cu nou-apărutele sporturi electronice, care acum au campionate mondiale, cu turnee finale. League of Legends, Counter-Strike sau Dota 2 şi le organizează chiar pe stadioane, cu zeci de mii de participanți. Și fenomenul se extinde neîncetat. Poate sună ușor pentru unii cariera de gamer profesionist, dar realitatea este mult mai dură. Ca să ajungi în top trebuie sa investești mult timp și să fii pregătit de sacrificii. Sunt echipe, de pildă, care pleacă în adevărate cantonamente, adică se mută în case special amenajate, unde timp de luni în şir se antrenează mai ceva ca la armată.

JURNALIST DE JOCURI VIDEO

Încă un job ideal în domeniul jocurilor, însă rezervat doar pentru cei care stăpânesc bine tainele comunicării, limba română, rigoarea scrierii şi dezinvoltura exprimării libere. Adică nu-i chiar pentru oricine profesia de jurnalist. Însă, odată ce ai bifat criteriile obligatorii acestei nobile şi destul de complicate profesii, constaţi că mai ai parte şi de unele bucurii care fac parte din fişa postului. Participi uneori la evenimente private și vezi jocuri care nici nu au fost anunțate încă. Stai faţă în faţă cu greii industriei la conferinţe de presă ori la congrese de specialitate, cum sunt E3 din Los Angeles, Tokyo Games Show, Paris Games Week, etc. Dacă ești pasionat de industria în sine și simți că după ani și ani de gaming vrei să oferi ceva înapoi comunității, du-te la Facultatea de Jurnalism, ia-ţi o licenţă în domeniu şi apucă-te de treabă. Jurnalismul e muncă serioasă, cu răspundere, cu deadline-uri strânse şi cu marjă destul de redusă pentru eroare. Nu îl confunda cu un hobby! Dar, odată ce eşti capabil să te priveşti în ochi de la egal la egal cu ceilalţi profesionişti din domeniu, or să apară şi momentele în care te simţi VIP. Poți să fii în mijlocul evenimentelor de profil şi să afli veștile direct de la producători sau de la sursele tale, alea care-ţi dau valoare ca reporter. Ai prilejul să întâlnești personalități din lumea gamingului și, dacă-ţi joci bine cărţile, chiar să prinzi o exclusivitate. Nu e tocmai rău, dacă ţii cont că ar trebui să primeşti şi o leafă peste medie pentru tot deranjul ăsta.