VIDEO – Ce să cumperi, laptop sau desktop de gaming?

Acest clip este pentru pasionați. Pentru cei care își doresc un computer puternic pentru gaming, editare foto/video sau proiectare, și care vor să facă o investiție calculată ce le va aduce maximum de performanță în orice scenariu. Oricât de dragi îmi sunt laptop-urile, de aceea cred că nu mă pot abține să nu demontez unul, fie el și sute de milioane de lei, o fac în scopuri demonstrative, ca să îți arăt cât de greu spre aproape imposibil este să upgradezi unul. Da, chiar dacă vorbim de un laptop de gaming, probabil ai norocul să poți schimba memoria și stocarea. Atât.

Noi, în studioul Cavaleria, avem și laptop-uri și desktop-uri. Primele sunt folosite pentru vizionarea de clipuri, trimis mail-uri și scris articolele. Desktop-urile sunt cele care duc tot greul la montaj, editare foto și orice altă sarcină mai complexă. Și asta pentru că sunt mult mai puternice. Iar scopul principal este viteza mai mare de lucru. Eu personal, am încercat să editez pe laptop. Se poate, însă pe lângă display-ul foarte mic, pe care îl pot anula dacă conectez un monitor extern, mă îngrădește foarte mult performanța.

Cele două, trei secunde în plus cât durează să mișc cursorul de pe un clip pe altul, micile și foarte frecventele întârzieri care apar odată la câteva secunde îmi distrug complet eficiența. Ca să nu mai spun de timpul de două chiar trei ori mai mare pe care îl pierd atunci când export un clip. Trei ore pe laptop și mai puțin de o oră pe desktop, timp în care computerul este aproape inutilizabil. La fel ca la mașinile electrice, nu vrei să parcurgi la drum lung câte 200 de kilometri și apoi să stai cinci ore la încărcat. Este o comparație destul de corectă.

Atunci când salariul tău depinde de niște termene limită pe care le vei încălca din cauza tehnologiei parcă nu îți vine să mai glumești cu asta. La capitolul jocuri, da, te poți juca pe un laptop performant. Însă ce faci cu noul GTA care va cere și mai multă performanță peste vreo doi ani. Investești încă 1500 de euro într-un laptop sau doar vreo 500 de euro  într-o placă grafică pe care o introduci în desktop-ul de acasă?

Să vă explic mai bine.