BLACK FRIDAY E O FIȚĂ – CUMPĂRĂ CU CAP – Cavaleria.ro

Serios, tu îți iei ceva de Black Friday? An de an aceeași poveste, stai în fața calculatorului sau răstignit pe canapea cu telefonul în mână de la 5 dimineața, și dai refresh la aplicația aia cu cardul în dinți și cafeaua în poală. 

Ce cauți tu pe interneți și crezi că vei lua mult mai ieftin în ziua de 11 noiembrie? Pun pariu că pierzi și un weekend întreg căutând promoții și încă o săptămână discutând la muncă despre ele. Ba chiar două, una înainte și una după, când râzi printre dinți de oftică pentru ca cineva îți spune că ți-ai luat țeapă cu televizorul sau mașina de spălat vase luate vineri. Anul trecut era mai ieftin, și normal că nu se mai fac ca pe vremuri.

Da, știu, sunt și produse la care Black Friday e pe bune. Dar care sunt acelea? Și de unde știi că le-ai ales bine? Nu cumpăra produse de care nu ai nevoie imediat, pentru că nu faci decât să blochezi banii aia munciți tot anul, de care s-ar putea să ai nevoie atunci când chiar prinzi o ofertă bună…poate in decembrie.Sau de ce nu…. ianuarie. 

Ce parfumuri, haine, bilete de avion și vouchere de vacanță cauți de Black Friday? Și de ce îți mai bați capul cu promoțiile și ofertele la care unul singur pleacă acasă cu premiul cel mare? NU vezi că se uită încă 50.000 de oameni la acel produs în același timp?

Da, scutece, hârtie igienică, detergent de rufe sau de vase, prosoape de hârtie, cauciucuri la mașină, antigel și lichid de parbriz ori conserve și batoane proteice sunt de viitor. Oricum o să le folosești că așa te-ai obișnuit de 20 de ani și nu strică să iei un bax sau două. Trebuie să învățăm să mai cumpărăm și en-gros, nu chiar ca americanii, doar ca oamenii chibzuiți.

Îți spun de pe acum, e groasă. Atât de groasă că văd din nou același fenomen al prețurilor umflate, piperate, sărate și prăjite, apoi desumflate ca porția de mâncare la 50% reducere. Păi ce, vrei 300 de grame de pui? Sunt mai degraba 150 de grame, că e 50% reducere și ai primit oricum și o lingură de ciorbă. Ardeiul și smântâna sunt 3 lei, fiecare. Toaleta e pe colț, după bar.

Te vei lovi de fel de fel de situațiil, și de acest Black Friday de aceea e bine să știi că nu orice zboară cu eticheta de REDUCERE în colțul pozei este coțofana pe care o cauți. 

Uite joculețul acesta la 39 de lei, redus de la peste 100 de lei de Black Friday anticipat. Acu o lună tot 39 de lei era. Uite și o mașină de spălat la super preț, cu 30% mai puțin decât PRP-ul… Oricum a noastră e veche, aia e primită cadou de la rude, la cununie. Păai stai, că PRP-ul este Recommended Retail Price, adică prețul de vis la care speră producătorul/site-ul să îl vândă când l-a scos din fabrică, și e de altfel și cel mai mare preț la care a fost afișat pe site-ul respectiv la un moment dat, chiar și pentru o zi sau o lună. Vezi joculețul de 39 de lei. 

Dacă te uiți mai atent la extensia Pricy, o să vezi că mașina aia de spălat a fost în noiembrie anul trecut la fel de ieftină, fără reducere de Black Friday, și chiar în perioada în care creșteau prețurile artificial.

Mai ia în calcul și că un container din China costă de zece ori mai mult la transport azi, față de acum trei ani. Și e de două ori mai ieftin ca acum 6 luni.

Prețurile sunt mai mari și pentru că magazinele au făcut aprovizionare din vară, când transportul era și mai scump, iar cererea mult mai mică. Că deh, toată lumea era la plajă și banii se duceau pe benzină și servicii, cazare, masă și distracție.

Mai ia în calcul și inflația de 15% și gândește-te că se aplică la absolut TOT, cu minim 14%. Da, și eu mă minunez câteodată când știu că pentru 2 caserole de piept de pui, 7 banane, 3 bucăți de telemea, 2 bucăți de brânză de vaci și 1 kefir și am dat 92 de lei.

Prețurile sunt mai mari peste tot, și chiar și așa se preconizează că vom cheltui peste 400 de milioane de lei anul acesta pe Black Friday, cu cel putin 50 de milioane mai mult ca anul trecut.  Nu înseamnă că trebuie să fii și tu unul dintre cei care contribuie la aceste cheltuieli fabuloase, decât dacă cumperi doar ce ai nevoie.

Ce tipuri de produse să cumperi, neperisabile și necesare, dau exemplu hartie igienică cu detergent, cosmetice, vitamine de sezon, imbracaminte, incaltaminte extra sezon, rechizite scoala, accesorii auto, cauciuri de vară/iarna, antigel, ulei, lichid parbriz si bineinteles, decoratiuni de craciun. 

Să îți dau un pont, dacă faci curat serios la tine acasă, nu mai ai nevoie de soluții de curățat. Trebuie doar să întreții. Eu folosesc un lichid de geamuri care vine la bidon de 10 litri și dau cu el peste tot. Nu mai cumpăra tot felul de prostii și soluții de curățenie, secretul e să nu lași mizeria să se întărească. Cuptorul îl speli cu un vas cu apă caldă și lămâie lasat 30 de minute la foc mic.  Lămâie, bicarbonat și oțet, așa cum făcea și bunica pe vremuri. Accesorii de grădină dacă stai la casă, mobilier, umbrele, mașinării de tuns sau grătare.  Da ia și tu unele mai scumpe, mai bine construite să nu le tot arunci. La ce durată de viață are un bec LED ar trebui să le lași moștenire la strănepoți. 

Scutece, jucării, haine, cărți de citit (apropo, aici e adevăratul Black Friday) știi ce spuneam anii trecuți în articolele de pe site. Rechizite, abonamente la piscină, la tenis sau la alte sporturi. Black Friday e la jocuri, online și offline. Pont, caută și DVD-urile cu jocuri prin magazine, unele sunt la jumătate de preț față de varianta digitală.