Cum să-ţi amenajezi locuința când ai un animal de companie

Dacă eşti iubtior de animale îţi vei sacrifica cu drag imaginea locuinţei tale pentru binele prietenului tău cu blană, sau fară, în funcţie de preferinţe. O amenajare armonioasă şi elegantă poate merge mână în mână cu confortul animalului tău, dacă vei ţine cont de câteva trucuri simple şi bine gândite. Ştiai încă de la început că un animal de companie înseamnă atenţie şi responsabilitate, dar şi locuinţa te poate ajuta să ai grijă de câinele sau pisica ta şi să nu munceşti în plus.

In primul rând, trebuie să ştii ce ai de făcut pentru a preveni mici dezastre şi distrugeri. Animalele nu ştiu, şi nu prea vor, fie vorba între noi, să aibă grijă de casa ta şi de amenajarea pe care ai alcătuit-o cu mult efort, aşa că tu va trebui să faci alegerile corecte pentru a te scuti de stres şi muncă.

Nu investi în covoare scumpe şi alege-le deştept

Pentru stăpânii de animale, una dintre cele mai mari şi recurente probleme este starea covoarelor. Prezenţa unui animal în casa ta va însemna diverse mirosuri, păr, eventuale distrugeri şi posibile pete. Fie că ai câine, pisică sau iepure, animalul tău de companie va avea măcar un accident pe covorul tău din living, sau poate mai multe, din diverse motive. Nu are rost să investeşti în covoare luxoase, cu design complex şi un preţ pe masură. Indiferent de specie sau rasă, alege covoare cu fire scurte, ca să eviţi distrugerea lor, şi cu printuri cât mai mici, pentru a camufla petele. Aceste covoare sunt mai uşor de curăţat, mai greu de destrămat şi, dacă optezi şi pentru culori mai închise, eventualele pete vor fi mai greu de observat. Bineînţeles, igiena este esenţială iar covoarele vor trebui supuse unor curăţări regulate. Sau schimbate.

Alegerea culorilor

Poate pentru cei care n-au avut niciodată un animal în casă sfatul referitor la alegerea culorilor poate părea uşor bizar, dar animalele năpârlesc iar măcar de câteva ori pe an proprietarul animalului va avea totul, de la covoare la haine, pline de păr. De aici reiese şi importanţa alegerii unor culori potrivite. Chiar dacă vei folosi tot timpul o perie sau o rolă specială, părul va apărea chiar din senin, imediat după momentul curăţeniei. O soluţie la această problemă, în afară de o curăţare obsesivă, este să asortezi culorile covoarelor şi accesoriilor textile cu blană animalului. Dacă, de exemplu, ai un animal alb, ar trebui să eviţi negrul şi nuanţele prea închise din cauza contrastului. În plus, te poate ajuta şi alegerea unor textile cu printuri mai mici.

Materiale rezistente

locuința

Fie că este vorba de obiectele de mobilier, de covoare, draperii sau podele, alegerea materialului este importantă atunci când locuieşti împreună cu un animal. Evită pardoselile din materiale preţioase, cum ar fi parchetul de bambus care se zgârie si când bate vântul, şi optează pentru lemn masiv, parchet laminat sau plăci ceramice, pentru a sta fără grijă de zgârieturi. Pentru canapele, cel mai rezistent material textil s-a dovedit a fi catifeaua, pentru că rezistă bine la gheruţele de pisică. Indiferent de preferinţe, îţi recomand să renunţi la fotoliile şi canapele din piele, acestea fiind preferate de animalele energice. Pentru draperii, cuverturi şi feţe de pernă este bine să eviţi materialele cu textură satinată, pe care orice fir tras va deveni un punct de interes negativ.

Renunţă la accesoriile mici şi multe

locuința

De la obiectele decorative mici pot porni un număr semnificativ de tragedii, aşa că ar fi mai bine să le eviţi. Ele pot fi înghiţite, ronţăite, sparte, deranjate sau furate şi ascunse pe sub canapea sau covoare. Poţi alcătui compoziţii interesante şi personale din obiecte mai mari, iar partea cea mai bună este că vor fi şi mai uşor de curăţat. Pentru a preveni şi mai eficient posibilele dezastre, ar fi mai bine să amplasezi aceste obiecte decorative în locuri mai înalte, unde animalul nu poate ajunge.

Cu puţină grijă şi “premeditare”, locuinţa ta poate deveni o oază atât pentru tine, cât şi pentru animalul tău de companie. O amenajare corectă şi bine gândită a spaţiului te poate chiar ajuta să îţi îngrijeşti mai bine animalul şi să ai mereu parte de o atmosferă chic, fără riscul ca mobila să-ţi fie distrusă sau urâţită.