Cum să alegi şi să expui cu succes tablourile

Tablourile, posterele şi fotografiile înrămate pot îmbogăţi considerabil farmecul unei încăperi şi pot compune o tapiserie incredibilă care să te descrie chiar mai bine decât ai putea face-o tu. Un spaţiu perfect gândit şi mobilat nu este complet fără accesoriile potrivite, iar decoraţiunile pentru perete sunt primul pas în încercarea de a obţine o atmosferă personală, unică şi elegantă, care să recomande orice gentleman contemporan. Tablourile, posterele şi pozele nu trebuie să devină accesorii ale mobilierului, ci să devină centre de interes şi să descrie perfect  proprietarul locuinţei, pasiunile sale şi lucrurile pe care le-a realizat.

Spaţiu şi proporţii

tablourile

Priveşte bine spaţiul pe care vrei să îl decorezi, memorează dimensiunile peretelui sau pereţilor pe care îţi doreşti să îi accesorizezi şi nu uita de proporţiile camerei. Dimensiunile şi numărul tablourilor, dar şi poziţionarea lor, trebuie să fie în concordanţă cu spaţiul şi să scoată în evidenţă calităţiile lui. Dacă ai de-a face cu o cameră mai mică, încearcă să nu o sufoci cu un tablou enorm sau prin poziţionarea tablourilor pe toţi pereţii. Totuşi, dacă ai parte de pereţi mari şi un spaţiu înalt, un tablou de dimensiuni mari poate fi exact condimentul de care ai nevoie. Înainte să cumperi sau să înrămezi, gândeşte-te bine la dimensiunile spaţiului şi la numărul perfect de tablouri, încât să obţii o compoziţie echilibrată.

Ce să alegi

tablourile

Obiectele de artă pe care le expui în locuinţa ta trebuie să reflecte stilul şi personalitatea ta. Ar fi păcat de banii şi spaţiul tău să decorezi cu lucruri care nu au nici o legatură cu tine. Dacă îţi place fotografia, şi poate chiar o practici uneori, poţi înrăma câteva fotografii celebre care îţi plac sau chiar operele personale. Trebuie să alegi tablouri care să îţi vorbească şi să te încânte, pentru că le vei privi zi de zi. Poţi încerca să cumperi opera unui tânar artist local sau să înrămezi câteva postere care au legatură cu pasiunile şi interesele tale. Încearcă totuşi să potriveşti tabloul sau posterul cu funcţiunea camerei, cu schema de culori şi cu stilul abordat, pe cât posibil.

Cum poziţionezi tablourile

Prima regulă este ca tabloul, posterul sau fotografia să aibă centrul cam la nivelul ochiului, adică undeva la 1,60- 1,80 m faţă de podea, pentru că trebuie să fie în spectrul vizual. Bineînţeles că dacă ai de-a face cu un tablou sau poster enorm îl poţi agăţa şi puţin mai jos sau mai sus, dar trebuie să rămână în raza vizuală. Dacă vrei să agăţi ceva deasupra patului sau a canapelei, între partea de sus a corpului de mobilier şi baza ramei trebuie să fie minim 15- 30 de centimetrii. Dacă vrei să faci o compoziţie formată din mai multe tablouri sau poze mai mici, gândeşte ansamblul ca un tot şi ţine cont de aceleaşi reguli. Centrul ansamblului trebuie să coincidă cu centrul peretelui, dar dacă ai şi alte piese pe acelaşi perete, televizor sau rafturi, încearcă să le integrezi.

Doar funcţionalitatea şi simţul practic nu vor transforma o locuinţă în acasă, e nevoie şi de simţ artistic, amprentă personală şi căldură. Obiectele de artă, fie ele tablouri, poze, postere sau sculpturi, transformă spaţiul şi completează proiectul tău. Dacă ții cont de proporţii, de gusturile personale şi de faptul că stilul încăperii trebuie să fie în concordanţă cu ramele alese şi modul de aşezare, atunci locuinţa ta va fi elegantă, primitoare şi apreciată.