Cum va arăta cerul în următorii ani?

Salut! Imaginează-ți un lucru pe care oamenii l-au făcut în fiecare zi a vieții, de acum 300 000 de mii de ani de la primul Homo Sapiens și până în prezent, noi. Acum acel lucru se va schimba pentru totdeauna. Iar tu faci parte din ultimii oameni care se pot bucura de asta. Cum te face să te simți? Cred că destul de special, nu? Vorbesc de stelele de pe cer, pe care oamenii le-au privit în fiecare zi de când existăm pe pământ. Noi suntem ultimii oameni care vom vedea cerul așa cum a fost el pictat de big-bang, pentru că în următorii ani în jurul pământului vor exista foarte mulți sateliți care, pentru ochiul liber, vor arăta exact ca stelele. Practic nu vei mai știi dacă te uiți la o stea sau la un satelit din metal. Ca să înțelegem ce se întamplă, trebuie să o luăm de la început. Oamenii au tot trimis sateliți pe orbită în ultimii zeci de ani, însă de fiecare dată costurile au fost foarte mari, pentru că rachetele cu care erau lansați erau pierdute pentru totdeauna. În ultimii ani, SpaceX a venit cu o nouă metodă de lansare, racheta reutilizabilă, care a scăzut considerabil costul unei lansări de satelit. Odată cu prețul mic per lansare, SpaceX a făcut posibilă dezvoltarea proiectelor precum StarLink. O constelație de 42.000 de mii de sateliți care vor staționa pe orbita joasă, în jurul planetei. În luna Aprilie 2021 s-au lansat deja peste 1300 de sateliți, și vor continua cu un număr de aproximativ 60 de sateliți per lansare. Deja oamenii puteau vedea încă de anul trecut șarpele format din stele care străbătea cerul noaptea. 

OneWeb, o companie britanică, a intrat și ea în războiul constelatiilor începând încă din 2020 să lanseze primii sateliți care vor oferi internet. Pe același principiu de a face rachete reutilizabile merge și compania lui Jeff Bezos, Blue Origin, care, pe lângă lansarea de sateliți care să ofere internet, se pregătește să transporte turiștii umani la marginea spațiului. Ba chiar plănuiește ca în viitor să transporte turiști și echipamente până pe luna. Din 1957 și până acum oamenii au lansat peste 6000 de rachete către spațiu care au plasat în orbită puțin peste 11.000 de sateliți. În momentul acesta 6900 încă orbitează, și doar 4000 din ei sunt încă funcționali. Pe lângă acești sateliți, există și foarte multe alte resturi, mai exact 28.160 de obiecte pe care Agenția Spațială Europeană le urmărește constant. În plus, se estimează că sunt încă 3400 de obiecte de peste 10 cm, 900 000 de obiecte cu dimensiunea între 1 și 10 cm, și 128 de milioane cu dimensiunea între 1 mm și 1 cm. Ai zice, eh, ce poate să facă o bucățică de câțiva cm… ei bine, călătorind cu viteze de până la 40.000 km/h …. pot face ceva stricăciuni serioase. Datorită evoluției tehnologice în domeniul lansărilor despre care vă spuneam adineauri, vedem din ce în ce mai multe misiuni în spațiu. China tocmai a lansat primul modul de la stația lor spațială iar rușii pregătesc și ei o misiune de lansare a propriei lor stații spațiale în 2026. Plus că vedem din ce în ce mai multe misiuni în afara orbitei. Anul acesta,  NASA și China au trimis rovere pe Marte, și chiar și Emiratele Arabe unite au marcat o misiune interplanetară trimițând o sondă care va sta 2 ani în atmosfera planetei Marte. Nici India nu iartă atmosfera, Organizația Indiană de cercetare spațială plănuiește în 2022 a treia misiune de explorare a lunii, de data asta trimițând un rover pe lună. Și tot pe lună își propune și NASA să trimită un echipaj uman până în 2024 prin programul Artemis, program considerat următorul pas către obiectivul pe termen lung de a stabili o prezență durabilă pe Lună, punând bazele pentru ca firme private să construiască o economie lunară și, în cele din urmă, să trimitem oameni pe Marte.

Mă opresc aici cu misiunile, ideea e că voiam să vă arăt cât de tare s-au intensificat lansările și toate misiunile către orbită și mai departe.

Toate acestea, generează și mai mult gunoi spațial, gunoi care creează probleme din ce în ce mai mari. Recent, capsula Dragon în care călătorea echipajul Crew-2, către stația spațială internațională, era să fie lovită de una din aceste bucăți. Bine, nu era chiar să fie lovită, bucata de rest spațial a trecut la aproximativ 40 de kilometri, o distanță care știu ca pare mare, însă a fost suficient ca cei de la centrul de control să le spună astronauților să își pună costumele presurizate și centurile ca măsură de siguranță.

Deci, crește numărul lansărilor și apar noi companii care vin cu “o soluție la problemă”. Deja avem cel puțin 3 companii care lansează constelații de sateliți și cu siguranță vor apărea din ce în ce mai multe în viitorul apropiat. Odată cu ele apar și companiile care vor lansa sateliți pentru curățarea resturilor de pe orbită. În cele din urmă, și astronomii vor fi nevoiți să lanseze noi instrumente de observat spațiul, care să fie deasupra acestor constelații. Și uite așa, în următorii ani, cerul se va schimba. 

Va fi imposibil să-ți dai seama dacă te uiți la o stea, sau la un satelit de fier. Așa că privește cerul, și bucură-te de priveliște pentru că tu faci parte din ultima generație de oameni care vor vedea cerul așa cum a fost el pentru noi în ultimii 300 000 de ani. 

În clipul video de mai jos avem un timelapse cu evoluția lucrurilor de la primii sateliți lansați în 1957 și până în zilele noastre. Imagini care îți vor tăia respirația și te vor pune pe gânduri. Vizionare plăcută!