Alec Baldwin a împușcat pe cineva – cum e cu armele pe platoul de filmare?

Recent, pe 21 octombrie, mai exact, știrile au luat o pauză de la numărul de morți de covid și au anunțat o altfel de moarte, însoțită de numele unui actor de la Hollywood și ceva pistol de pe platoul de filmare. Hai să lămurim cum stă treaba de fapt.

Pe lângă declarațiile apărute în presă, pe instagram, twitter și mai peste tot, există, în continuare, niște necunoscute, care îi fac pe cei mai mulți dintre noi să arate cu degetul în direcția greșită.

Alec Baldwin a omorât un om pe platoul de filmare. Concret, directoarea de imagine Halyna Hutchins a murit în urma rănii provocate de un glonț proiectat din revolverul pe al cărui trăgaci a apăsat actorul. Regizorul filmului respectiv, Joel Souza, a fost doar rănit, din aceleași cauze.

Să vedem cine ce face în ecuația asta, a unui astfel de accident pe platoul de filmare.

Producătorii, producătorii executivi, co-producători, eventual și persoanele din echipa de producție subordonate lor, adică coordonatori de producție, manageri de producție, UPM, adică unit production manager și cam atât. Oricare dintre oamenii aceștia pot fi responsabili pentru angajarea unui membru al echipei sau pentru negocierea cu aceștia.

Bun. Cine se ocupă de arme? Păi îi spune armurier. Un armurier aduce armele pe platou, le încarcă cu gloanțe oarbe, le ține încuiate atunci când nu sunt folosite. În situația unei producții cu multe arme, există și asistenți armurieri. Gloanțele oarbe sunt o încărcătură de praf de pușcă ce produce o explozie luminoasă și o bubuială, dacă îmi permiteți termenul, dar fără să proiecteze ceva pe țeava armei. Este periculos la distanță mică, dacă stai direct în fața țevii.

Mai există o poziție importantă pe platoul de filmare: Regizorul Secund, sau 1st assistant director. Secundul este responsabil cu siguranța echipei pe platoul de filmare. Astfel, el este ultimul filtru prin care trece orice înainte să intre pe platou.

Înainte de folosirea oricărei arme pe un platou de filmare, se face o mică ședință de siguranță, în care sunt implicați armurierul, regizorul secund, actorul sau actorii care vor interacționa cu armele respective. Este făcut un instructaj de siguranță și sunt stabilite sau restabilite regulile aplicabile în situația respectivă.

Asta e teoria. Să revenim la ce s-a întâmplat pe platoul filmului “Rust”. Avocații armurierei, Hannah Gutierrez-Reed, au declarat că ea nu știe cum a ajuns pe platoul de filmare muniția adevărată.

Regizorul secund, Dave Halls, a declarat detectivilor că ar fi trebuit să inspecteze tot butoiașul revolverului înainte să i-l înmâneze lui Alec Baldwin, dar că își amintește să fi verificat doar trei camere de ardere din butoiaș. Atât îți amintește.

Șeriful districtului Santa Fe, Adan Mendoza, a declarat la o conferință de presă că au fost găsite mai multe carcase de gloanțe adevărate pe platoul de filmare și că proiectilul care a fost recuperat din umărul regizorului este același care a omorât-o pe directoarea de imagine.

Am menționat mai devreme despre producători, executivi și ceilalți din echipa de producție. Motivul pentru care i-am adus în discuție este că oricare dintre ei ar fi putut angaja pe oricare membru din echipa de filmare, inclusiv pe armurieră și pe regizorul secund. Aparent, din motive economice, armuriera ocupa două poziții pe acel platou. Atât armurieră cât și asistent recuziter. Evident, atunci când faci două job-uri, există riscul ca pe cel puțin unul dintre ele să nu îl faci bine. Deci avem și informația asta.

Altă informație pe care trebuie să o luăm în calcul este că americanii sunt nebuni după arme. Le plac atât de mult, zici că ar fi făcute din cheeseburgeri și petrolul altora. În statul New Mexico este permis oricărui adult să poarte arme de foc la vedere, fără a fi necesar un permis. Îți trebuie permis ca să o porți ascunsă și încărcată. Pentru permisul acesta trebuie să faci un curs. Online, care te costă 145 de dolari și încă 56 de dolari să depui formularul la autoritatea care îți dă permisul. Deci 201 dolari și în 30 de zile poți să ai la tine o armă de foc încărcată.

Desigur, nimeni nu a fost încă acuzat, este o investigație în desfășurare, dar măcar acum avem toate datele adunate într-un loc. 

Concluzia este că din cauza unei serii de neglijențe, după cum reiese până acum, o persoană a murit pe platoul de filmare.

Vedeți mai multe în clipul de mai jos: