3 sfaturi de investiții dacă ai pierdut bani cu GameStop

Evoluția haotică a acțiunilor GameStop într-un interval de numai câteva zile a generat pierderi semnificative pentru mulți traderi. Dacă te numeri printre ei, iată o listă scurtă cu sfaturi de care ar trebui să ții cont când apare următoarea “oportunitate” de “îmbogățire rapidă”. 

În mare parte, nebunia de la sfârșitul lunii ianuarie din jurul distribuitorului de jocuri în format fizic GameStop s-a încheiat. De la un maxim de 467 de dolari atins în debutul ședinței de tranzacționare din 28 ianuarie, acțiunile GameStop s-au depreciat până la circa 65 de dolari în 5 februarie. Cu alte cuvinte, în perioada 28 ianuarie – 2 februarie acțiunile GameStop au scăzut cu aproximativ 85%.

Desigur, traderii inspirați care au cumpărat acțiuni încă din luna decembrie sau până în preajma datei de 22 ianuarie sunt în continuare pe profit. În schimb, marea masă de traderi amatori, care au început “investițiile” în ultima săptămână a lunii ianuarie, s-au confruntat în mare parte cu pierderi semnificative. Iar acest lucru este valabil în special pentru cei care au ajuns mai târziu la “petrecere” și au cumpărat acțiuni în 26-28 ianuarie. 

Dacă te numeri printre cei care au înregistrat pierderi după episodul GameStop, această desfășurare de evenimente ar trebui să reprezinte un adevărat duș rece pentru tine. Sigur, este comod să dai vina pe “rechinii” cu “cămăși albe și costume”, care au întors jocul în favoarea lor după diverse “intervenții”. Este însă mai sănătos să înțelegi că ai pierdut din vina ta și să adopți o serie de măsuri pentru a evita repetarea acestui scenariu în viitor. 

Iată câteva sfaturi utile în această situație: 

Investește doar bani pe care îți permiți să-i pierzi

Aceasta este regula de aur în orice investiție. Indiferent cât de atrăgător și de sigur pare câștigul, nu te “arunca” pe bursă cu bani de care ai nevoie pentru plata ratelor la credite, pentru chirie sau pentru alte nevoi personale uzuale. 

Banii investiți pe bursă ar trebui să vină în primul rând din economiile acumulate în decursul timpului, și asta doar într-un anumit procent mai mult sau mai puțin conservator. De exemplu, chiar dacă ești dispus să-ți asumi riscuri, nu investi mai mult de 50% din economii pe bursă. 

În orice caz, este esențial să începi să investești pe bursă doar după ce ai pus deoparte o sumă de bani suficient de mare pentru a-ți păstrat nivelul de trăi cel puțin 6 luni în cazul în care rămâi brusc fără loc de muncă. 

Nu investi toți banii într-o singură acțiune

Una dintre principalele greșeli ale traderilor începători este că investesc preponderent într-o singură acțiune sau cel mult în 2-3 acțiuni, pe considerentul că au descoperit exact companiile care vor avea o creștere solidă și rapidă. 

Un investitor profesonist, oricât de mic este el, nu-și pune toate ouăle într-un singur coș, ci investește în mai multe acțiuni. În cazul companiilor mari de investiții, există o regulă mai mult sau mai puțin “nescrisă” care spune că expunerea pe o singură companie nu trebuie să fie mai mare de 10% din valoarea întregului portofoliu de investiții. În plus, investește în companii din cât mai multe domenii de activitate, nu doar din tehnologie sau industria auto. 

Avantajul acestei strategii este că nu ești expus pe un singur domeniu de activitate sau, mai rău, pe o singură acțiune. Prin urmare, își micșorezi riscul de a pierde bani, chiar dacă în același timp micșorezi și șansele de a obține randamente mari în timp scurt. 

Varianta și mai bună este să înlocuiești investiția în acțiuni cu investiția în ETF-uri. Un ETF este un fel de fond mutual care strânge bani de la mai mulți investitori și îi investește într-un număr mare de companii. În acest fel, cu două-trei tranzacții de ETF-uri investești direct în sute sau mii de companii, de la Tesla și Apple până la companii mai puțin cunoscute din numeroase alte domenii. Din păcate, tranzacțiile cu ETF-uri sunt posibile doar pe anumite platforme, care fie au comisioane mari, de până la 7 euro pe tranzacție, fie au comision 0, dar solicită o sumă minimă de tranzacție destul de generoasă, care depășește 100 de euro. 

Investește pe termen lung, nu pe termen scurt

O investiție pe termen scurt este, în principiu, o tranzacție pe care o faci astăzi cu scopul de a vinde acțiunile la un preț mai bun în aceeași zi, mâine sau într-un interval de câteva zile. În acest caz, investitorul este cunoscut mai degrabă sub numele de trader, întrucât își propune să obțină un profit rapid, fără o strategie coerentă pe termen lung. 

Cea mai sănătoasă strategie este totuși să investești pe termen lung. Istoria a demonstrat că bursele au tendința de a crește pe termen lung (5-10 ani), acoperind chiar și pierderile cauzate temporar la apariția unei crize. 

În acest caz, investiția în ETF-uri este cu atât mai recomandată, iar dacă preferi acțiuni individuale orientează-te spre companii cu o evoluție pozitivă constantă și evită acțiunile volatile, cu creșteri și scăderi bruște. 

Concluzii

Investițiile la bursă nu sunt pentru oricine. Cei mai mulți traderi ajung să piardă bani, în ciuda unor momente sporadice în care înregistrează creșteri majore ale portofoliilor. 

Totuși, indiferent ce strategie alegi, nu uita să te documentezi din cât mai multe surse înainte de a investi banii într-o companie sau alta. În acest fel poți evita relativ ușor să faci tranzacții cu o acțiune volatilă care îți poate provoca pierderi într-un orizont scurt de timp.