GameStop: revolta micilor investitori pe bursă

O companie care comercializează jocuri în format fizic a devenit vedeta bursei americane după ce micii investitori de pe platformele fără comisoane au declanșat un război împotriva fondurilor de hedging care au pariat pe prăbușirea acțiunilor. Restricțiile impuse ulterior la tranzacționare deschid calea spre o adoptare mai rapidă a tehnologiilor crypto, însă reprezintă și un avertisment serios pentru cei care se grăbesc să investească bani pe bursă fără să se documenteze despre modul în care funcționează sistemul financiar.

Într-unul dintre articolele recente am vorbit despre marile greșeli pe care le fac micii investitori care au apărut la bursă în ultima perioadă, fără să știu că, la interval de numai câteva zile, bursa americană va fi bulversată de ceea ce se întâmplă cu acțiunile unui distribuitor de jocuri în format fizic.

Este aproape imposibil să nu fi auzit deja despre GameStop și despre războiul dintre bine (micii investitori) și rău (fondurile de hedging). Povestea a început, de fapt, în 11 ianuarie, atunci când GameStop a anunțat o serie de schimbări de oameni în consiliul de administrație. Fondurile de hedging au considerat că măsurile adoptate nu sunt suficiente pentru ca GameStop să se adapteze rapid la noile condiții de pe piață.

Pauză de dicționar: Fondurile de hedging sunt fonduri de investiții speculative care adoptă strategii riscante cu scopul de a obține profit pentru investitori într-un timp cât mai scurt. Dacă urmărești serialul “Billions” pe HBO Go, probabil știi că Axe Capital este un astfel de fond de hedging. În prezent, fondurile de hedging administrează active de 3 trilioane de dolari (3000 de miliarde de dolari) la nivel global.

În acest context, fondurile de hedging au aplicat strategia de investiții cunoscută sub numele de Short Selling.

Pauză de dicționar: Short Selling este un tip de investiție prin care investitorul speculează că prețul unei acțiuni pe bursă va scădea. Pentru asta, investitorul împrumută acțiuni și le vinde imediat la prețul pieței, însă plătește dobândă pentru împrumutul efectuat. Dacă ulterior prețul acțiunii scade, investitorul va cumpăra acțiunile la un preț mai mic decât cel cu care le-a vândut și va genera astfel profit.

Fondurile de hedging au fost convinse că acțiunile GameStop vor scădea, motiv pentru care au făcut Short-Selling cu un volum semnificativ de acțiuni. Mai exact, fondurile au cumpărat 140% dintre toate acțiunile disponibile, adică au împrumutat mai multe acțiuni GameStop decât există în realitate (da, legea permite acest lucru).

Acest element a atras atenția micilor investitori prezenți pe grupul WallStreetBets de pe Reddit, care și-au propus să “predea o lecție” prin care să genereze pierderi pentru fondurile de hedging. Pentru asta, valoarea acțiunilor GameStop ar fi trebuit să crească. Prin urmare, utilizatorii grupului au început să cumpere acțiuni la GameStop.

Cum au reușit micii investitori să învingă fondurile de hedging

În ciuda faptului că fondurile de hedging dispun de sume semnificative de bani, principiul “unde-s mulți, puterea crește” s-a aplicat perfect și în cazul micilor investitori. Impulsionați de mesajele publicate pe Reddit și de dorința de a “preda o lecție fosilelor la costum” de pe Wall Street, micii investitori au început să cumpere acțiuni la GameStop. Legea nescrisă a bursei spune că prețul unei acțiuni este direct proporțional cu cererea, astfel că acțiunile GameStop au crescut semnificativ într-un timp foarte scurt.

În 11 ianuarie, când GameStop a făcut anunțul care a declanșat valul de Short Selling, o acțiune costa aproximativ 20 de dolari. În 26 ianuarie, acțiunea ajunsese deja la circa 150 de dolari. În 29 ianuarie, la închiderea bursei, o acțiune valora 325 de dolari, însă valoarea maximă din timpul unei sesiuni de tranzacționare a fost atinsă în 28 ianuarie, când o acțiune a valorat pentru scurt timp 467 de dolari.

Cu alte cuvinte, valoarea unei acțiuni a crescut și de 20 de ori comparativ cu 11 ianuarie sau, dacă preferi procentele, cu aproximativ 1800% în numai câteva săptămâni.

Efect de bumerang pentru politica “fără comisioane”

Activitatea pe bursele americane și europene a crescut semnificativ în ultimul an, în special ca urmare a faptului că tranzacționarea a devenit mult mai accesibilă pentru utilizatorii obișnuiți.

Nu cu mult timp în urmă, orice tranzacție efectuată pe bursă implica plata unor comisioane de câțiva dolari, în multe cazuri chiar și de peste 10 de dolari, lucru valabil inclusiv în România. În ultima vreme, noii jucători de pe piață au început însă să ofere tranzacții fără comisioane sau cu comisioane foarte mici. În SUA, cel mai popular astfel de serviciu este oferit de Robinhood, în timp ce în Europa sunt populare platforme precum Revolut Trading, eToro sau Trading 212, la care au acces inclusiv utilizatorii din România.

Politica “fără comisioane” a permis astfel unui număr mult mai mare de utilizatori să investească frecvent pe bursă, după aceeași metodă aplicată și în cazul pariurilor sportive. Prin urmare, valoarea tranzacțiilor a crescut semnificativ, iar micii investitori au putut astfel să concureze inclusiv cu fondurile de hedging.

Efectul imediat a fost că, doar în luna ianuarie, fondurile de hedging au fost nevoite să plătească peste 1.4 miliarde de dolari pentru a cumpăra acțiunile, întrucât plăteau deja dobânzi foarte mari pentru împrumuturile făcute inițial. Micii investitori au câștigat prima luptă și, în timp, probabil vor câștiga și războiul.

Efecte neprevăzute ale războiului Gamestop

Creșterea bruscă a numărului de tranzacții efectuate de micii investitori a avut însă un efect în lanț pe bursele din Statele Unite și Europa, care pune la îndoială inclusiv modul în care funcționează sistemul financiar actual.

  • platforme populare precum Robinhood, Revolut Trading, eToro sau Trading 212 au avut perioade lungi în care nu au putut fi utilizate din cauza traficului foarte ridicat;
  • unele platforme au blocat temporar posibilitatea de a cumpăra acțiuni la GameStop, însă au permis în continuare vânzarea acțiunilor. Măsura a fost văzută ca un ajutor indirect acordat fondurilor de hedging, ceea ce a declanșat un val de revoltă pe Reddit și alte platforme de socializare. Oficialii Robinhood afirmă însă că decizia a fost necesară pentru a putea respecta normele impuse de legislația americană, care prevăd obligativitatea de a face anumite depozite în funcție de sumele tranzacționate. Practic, Robinhood afirmă că s-a protejat pe sine în contextul unei volatilități extrem de ridicate;
  • deciziile luate de companii de tehnologie care nu sunt implicate direct acest “război” au fost interpretate ca un ajutor pentru fondurile de hedging. De exemplu, Google a șters automat aproape 100.000 de review-uri negative de o stea acordate aplicației de Android a celor de la Robinhood, după ce utilizatorii s-au revoltat pentru blocarea achiziționării de acțiuni GameStop, iar Facebook a dezactivat un grup de investitori cu 157.000 de membri care încurajau achiziționarea de acțiuni Gamestop.

Efecte pe termen scurt: mulți investitori mici vor pierde bani

Cred că este de la sine înțeles că această creștere a acțiunilor GameStop nu va continua la nesfârșit. La un moment dat, fondurile de hedging vor suporta pierderi semnificative după ce vor cumpăra acțiuni la prețul pieței, moment în care războiul va fi câștigat de micii investitori.

Ce se va întâmpla însă după acest moment? Previzibil, mulți dintre micii investitori care au cumpărat acțiuni le vor vinde, fie pentru a cumpăra acțiuni la următoarea companie atacată de fondurile de hedging, fie pur și simplu pentru a-și recupera banii investiții.

Mulți dintre ei vor descoperi însă și cealaltă față a investițiilor pe bursă: atunci când presiunea la vânzare este mare, prețul acțiunii scade brusc. Și este foarte posibil să scadă la fel de brusc cum a crescut. Cei care vor intui primii acest trend vor obține profit de pe urma acțiunilor GameStop. Ceilalți, cei mai mulți dintre ei, vor înregistra câștiguri sau pierderi mai mult sau mai puțin modice. Iar câțiva, în special cei care s-au alăturat cel mai târziu trendului, vor înregistra chiar pierderi semnificative. Va fi ca un fel de duș rece făcut în plină iarnă într-o baie fără căldură din cauza eternelor defecțiuni CMTEB (fosta RADET).

Efecte pe termen lung: finanțare descentralizată

Evenimentele petrecute pe parcursul acestei săptămâni au generat inclusiv o serie de polemici cu privire la manipularea pieței de capital de către utilizatorii platformei Reddit. Desigur, este o acuzație fără fundament, în contextul în care vorbim despre un forum în care micii investitori discută despre diverse oportunități care apar pe bursă.

Mai degrabă putem specula că adevărata manipulare a bursei a avut loc în 2008, atunci când economia mondială a intrat într-o criză economică și financiară de lungă durată. Acea scădere a fost generată, în mare parte, de fondurile de hedging. Surprinzător sau nu, niciun manager al fondurilor de hedging nu a fost acuzat pentru manipularea pieței.

Pe de altă parte, elemente precum blocarea tranzacțiilor de cumpărare pentru o companie alimentează ideea că actualul sistem financiar este depășit. Acesta funcționează în sistem centralizat, în care există o serie de instituții care reglementează activitatea pe bursă prin reguli stricte, care în unele cazuri sunt aplicate însă în favoarea unei părți sau alta.

Alternativa la acest sistem centralizat este DeFi, adică Decentralized Finance sau, mai pe românește, finanțarea descentralizată. Ce este DeFi? Finanțarea descentralizată este un ecosistem de aplicații financiare dezvoltat pe baza blockchain-ului, care stă și la baza celebrei monede Bitcoin. Avantajul finanțării descentraliate este că utilizatorii păstrează controlul complet asupra bunurilor și tranzacțiilor prin utilizarea acestor aplicații descentralizate.

Epopeea GameStop va accelera procesul de înlocuire a sistemului financiar centralizat cu un sistem financiar descentralizat. Sigur, acest proces va fi unul de lungă durată și nu va avea loc azi, mâine sau poimâine. Însă DeFi a primit un mare impuls în urma războiului Gamestop.

Mai este bursa sigură pe termen lung?

În final, merită să reflectăm puțin și asupra rolului general al bursei. Până de curând, bursa era văzută drept un instrument de investiții care generează profituri de 3%, 5% poate maxim 10% pe an pentru investitorii pe termen lung.

În ultima perioadă, volatilitatea (variațiile zilnice) a crescut însă semnificativ, iar Gamestop este un bun exemplu în acest sens. Iată cu cât a scăzut o acțiune Gamestop într-o zi de la sfârșitul lunii ianuarie și cât de mare a fost creșterea din ziua următoare:

În plus, astfel de fluctuații majore nu au nicio legătură cu activitatea curentă a companiei. Pe baza datelor financiare raportate de companie și pe baza evoluției actuale a pandemiei, nu există niciun fundament economic pentru creșterea de 20 de ori a prețului unei acțiuni Gamestop. Compania are 5000 de magazine fizice în care vinde jocuri, într-o perioadă în care pandemia a afectat activitatea magazinelor online, iar cei mai mulți gameri își cumpără jocurile pe platforme online.

Pentru moment, Gamestop este un caz izolat, chiar dacă începe să se contureze un astfel de trend și pentru acțiuni precum AMC (unul dintre marile lanțuri de cinematografe din SUA) sau chiar Blackberry și Nokia. De altfel, în săptămâna în care acțiunile Gamestop au crescut cu 1800%, bursa americană a înregistrat în ansamblu un declin de 3%, cea mai slabă săptămână din luna octombrie 2020.

Totuși, în timp, atractivitatea bursei pentru investitorii pe termen lung ar putea fi afectată și comparată mai degrabă cu o loterie decât cu o strategie de investiții bazată pe fundamente economice.