Marile greșeli ale micilor investitori la bursă

2020 a fost unul dintre cei mai ciudați ani din ultimul deceniu. Pe de o parte, pandemia de coronavirus a generat schimbări profunde: numeroase afaceri sunt în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea în mod normal, astfel că mediul de afaceri în general are de suferit, la fel ca și angajații companiilor. În plus, economiile statelor europene au înregistrat inevitabil scăderi puternice, în special în perioada martie-mai.

Pe de altă parte, bursele de acțiuni și piața de criptomonede au înregistrat recorduri absolute, în special pe piața americană. Trilioanele de dolari tipărite de Rezerva Federală din Statele Unite (FED, echivalentul BNR-ului din România) și, într-o măsură mai mică, de Banca Centrală Europeană, au impulsionat creșterea burselor.

Pe de altă parte, bursele au crescut puternic și ca urmare a interesului tot mai ridicat pentru acest domeniu. Parțial, acest lucru este justificat de faptul că o parte dintre persoanele care obișnuiau să parieze pe evenimente sportive s-au “refugiat” pe bursă în perioada stării de urgență din Europa, când nu mai aveau loc meciuri.

Iar acest lucru nu s-a întâmplat doar în Statele Unite, ci inclusiv în România. O dovadă concretă în acest sens este că, în perioada stării de urgență, Tradeville, cel mai mare broker de la Bursa de Valori București (BVB) pentru persoane fizice, a anunțat o creștere de 3 ori a conturilor noi deschise, comparativ cu perioada similară din 2019.

În plus, este suficient să-ți arunci un ochi pe numeroasele grupuri cu tematică bursieră care au apărut pe Facebook și care sunt “inundate” cu întrebări venite din partea începătorilor.

Greșelile micilor investitori

Pentru moment, acești investitori noi sunt mulțumiți, pentru că portofoliul lor crește. Pe de altă parte, acești investitori fac și numeroase greșeli speicifice începătorilor. Iată câteva dintre ele:

  • sunt nerăbdători să marcheze profitul: jucătorii de pe bursă fără experiență verifică de câteva ori (sau zeci de ori) pe zi evoluția acțiunilor achiziționate și sunt tentați să vândă tot în momentul în care profitul pe termen scurt devine substanțial;
  • se expun pe puține companii: din diverse motive, investitorii începători cumpără acțiuni la una, două sau poate trei companii, de multe ori din același domeniu. Prin urmare, se expun puternic pe un număr infim de companii și, mai ales, se expun pe un singur sector economic, fără o minimă diversitate;
  • se panichează ușor la primele scăderi: o scădere de câteva procente la finalul unei zile îi determină pe mulți să vândă rapid acțiunile, inclusiv cu speranța că peste două-trei zile vor cumpăra acțiunile la un preț și mai mic.
  • sunt încrezători că pot anticipa evoluția pieței: mulți investitori începători citesc diverse știri legate de companiile în care au investit și consideră că, pe baza informațiilor aflate, vor anticipa mai bine cea mai bună strategie. În cele mai multe cazuri, în momentul în care o știre apare pe internet, acțiunea respectivă a crescut sau scăzut deja pe baza informațiilor respective;
  • consideră că acțiunea X nu va scădea niciodată: mult prea încrezători într-o anumită companie, mulți investitori începători cred că anumite acțiuni vor crește permanent.

Întrebarea este când, nu dacă, vine scăderea

Pentru acest segment de investitori, principala problemă va apărea în momentul în care piața va intra într-un proces mai lung de scăderi. Și, desigur, în contextul creșterilor recente care nu au mare legătură cu situația economică, este foarte posibil să avem o perioadă de scăderi.

De altfel, celebrul investitor britanic Jeremy Grantham a declarat recent că “nu a existat niciodată o perioadă cu astfel de creșteri care să nu se încheie cu o scădere de cel puțin 50%. Pe termen lung, Grantham consideră că există câteva semne majore de întrebare cu privire la perspectivele de creștere ale acțiunilor.

“Bursa are aceleași probleme pe care le avea acum un. Schimburile comerciale sunt în declin, creșterea economică devine din ce în ce mai lentă în ultimele decenii, iar populația tinde să îmbătrânească. Toate acestea sunt semne rele pentru creștere”, avertizează el.