Limbajul iubirii – Partea a doua

Precum spuneam în articolul anterior, odată ce identifici și ești dispus să înveți limbajul principal al iubirii partenerului tău, ai descoperit cheia unei căsnicii de durată. Astăzi vom continua prin detalierea celor cinci limbaje ale iubirii.
Limbajul numărul 1 al iubirii: cuvintele de încurajare
Mark Twain spunea: “Pot trăi două luni de pe urma unui compliment bun.” Poate e puțin exagerat ceea ce afirma Twain, dar ideea e lesne de înțeles. Cu toții avem nevoie de încurajare, cu toții avem momente în care ne simțim nesiguri. Aceste zone de nesiguranță așteaptă vorbele tale de încurajare.
Încurajarea presupune empatie. Trebuie să învățăm mai întâi ce este important pentru partener. Numai atunci îl putem încuraja și îi putem acorda persoanei iubite încredere și apreciere. Vorbele bune, cuvintele blânde, sunt doar câteva exemple.
Limbajul numărul 2 al iubirii: timpul acordat
Acest limbaj presupune să-ți canalizezi întreaga atenție asupra unei anumite persoane. În special persoanei iubite, că despre ea vorbim. De exemplu, într-un restaurant e ușor de înțeles care cuplu e căsătorit și care e necăsătorit. Cei necăsătoriți se privesc, se țin de mână, sunt prezenți, își acordă timp. Cei căsătoriți… arareori se privesc sau se țin de mână. Aceștia stau și se uită în gol prin restaurant.
Când acorzi zece sau douăzeci de minute unei persoane înseamnă de fapt că i te dăruiești. Nu vei retrăi niciodată aceste douăzeci de minute. Când îți asculți partenerul de viață păstrează contactul vizual, nu mai întreprinde nici o altă acțiune.
Nu vreau să aud tipica replică “nu am timp, lucrez mult” . Totul în viață e în funcție de priorități. Când dorești ceva din tot sufletul, îți faci timp, punct. Prioritizează-ți dorințele și organizează-ți viața!
Limbajul numărul 3 al iubirii: primirea de daruri
Un dar este un obiect pe care îl poți ține în mână și spune: “uite, s-a gândit la mine, nu m-a uitat.” Simbolurile vizuale ale iubirii sunt mai importante pentru unii decât pentru alții. De aceea, de pildă, fiecare are reacții diferite față de verighete. Fapt ce atestă că oamenii au diverse limbaje principale ale iubirii.
Dacă principalul limbaj al iubirii partenerului tău constă în primirea de daruri, atunci, poți deveni un adevărat expert în a le oferi. Este unul dintre cele mai simple limbaje. Deci, este ușor de învățat. Fii sigur că aproape orice îi vei dărui va fi perceput ca o expresie a iubirii. În caz contrar, dacă s-a arătat nemulțumită, mai mult ca sigur că primirea de daruri nu este limbajul ei preferat.
Limbajul numărul 4 al iubirii: serviciile
Pe scurt trebuie să hotărești zilnic dacă vrei sau nu să-ți iubești partenerul. Dacă te hotărești să-l iubești, trebuie să îți exprimi iubirea în felul în care dorește partenerul. Dacă acesta dorește rufele spălate, iarba tăiată și vasele spălate, atunci, asta să faci, pentru că iubești. Dar nu atunci când ți se fac reproșuri, ci, când sunt exprimate dorințe – „aș vrea să…”. Reproșurile sunt o modalitate ineficientă de a cere iubirea.
Limbajul numărul 5 al iubirii: mângâierile fizice
Se știe că atingerea fizică este o modalitate de a comunica iubirea afectivă. Numeroase cercetări în direcția dezvoltării copilului au ajuns la această concluzie. Sugarii care sunt ținuți în brațe și sărutați își dezvoltă o viață afectivă mai sănătoasă decât cei privați de contact fizic.
Două exemple edificatoare:
• palmă dată pe obrazul unui copil face mult rău, dar este distrugătoare pentru copilul al cărui principal limbaj al iubirii este mângâierea.
• dacă un masaj pe spate îi comunică partenerului un puternic mesaj de iubire, atunci timpul, banii și energia cheltuite pentru a învăța să devii un bun maseur vor fi bine investite.
Ceea ce face ca o persoană să se simtă iubită nu este întotdeauna același lucru cu ceea ce face ca o altă persoană să se simtă iubită.

Cum descoperim limbajul principal al iubirii? Pentru că timpul și locul e limitat, acest răspuns conturează viitorul articol, deci, ne întâlnim data viitoare tot aici.

Alina Ștef – psiholog și psihoterapeut de familie și cuplu