Zboruri reluate spre anumite țări europene: prețuri și condiții de călătorie

Începând din 15 iunie, dacă te întorci în România din anumite țări europene nu mai ești obligat să intri în izolare la domiciliu sau carantină. Practic, românii pot relua călătoriile în străinătate, însă la ce prețuri și în ce condiții?

Autoritățile române au anunțat că, începând din 15 iunie, permit oficial reluarea zborurilor spre și dinspre țările care au raportat o medie de cel mult 5 cazuri noi de coronavirus la un milion de locuitori în ultimele 14 zile.

Pe baza acestei hotărâri, românii au libertatea de a călători spre Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstien, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria fără să fie nevoiți să intre în izolare atunci când se întorc acasă.

Eliminarea acestor restricții a determinat unele companii aeriene să reia zborurile spre câteva destinații populare. Este adevărat că încă nu poți merge în vacanță la Barcelona sau Paris, dar pe de altă parte te poți orienta deja spre destinații turistice din Grecia sau, de ce nu, spre Praga și Viena.

Date actualizate pe acest subiect poți găsi permanent pe site-ul oficial al Uniunii Europene, inclusiv în limba romană.
Totuși, companiile aeriene au impus o serie de condiții restrictive în timpul zborului, iar prețurile pentru anumite destinații sunt încă piperate, mai ales că numărul de călători va fi redus pentru o bună perioadă de timp.

Restricții la bordul avioanelor

Pentru moment, companiile aeriene care au reluat zborurile pe Aeroportul Internațional Henri Coandă au impus o serie de restricții temporare.

Cea mai comună dintre acestea se referă la renunțarea la furnizarea unei mese gratuite la bord, pentru a limita astfel cât mai mult contactul direct între pasageri și personalul de zbor. Totuși, Tarom oferă o sticlă de apă gratuit pasagerilor care solicită acest lucru.

Pasagerii care călătoresc însă cu companiile low-cost nu vor resimți practic această problemă, întrucât în cazul acestora orice tip de mâncare sau băutură este oricum contra-cost.

Chiar dacă specialiștii afirmă că riscul de transmitere a coronavirusului la bordul avioanelor este destul de scăzut, purtarea măștilor este o bună măsură de prevenție pentru a evita situațiile neplăcute. În plus, în această perioadă, pasagerii au posibilitatea de a sta și pe alte locuri decât cele de pe bilet, cu scopul de a fi at mai departe de ceilalți pasageri.

Cât costă acum un bilet de avion?

Pe aeroporturile din România, cele mai multe zboruri sunt operate de tripleta formată din Tarom, Blue Air și Wiz Air, în timp ce numeroase alte companii de linie pregătesc reluarea zborurilor începând cel mai devreme din luna iulie.

Cât ar costa însă o călătorie cu avionul acum, în a doua jumătate a anului? Am verificat pentru tine principalele oferte și venim cu vești nu tocmai rele.

De exemplu, un zbor de la București la Oslo (Norvegia) cu Wizz Air pentru vineri, 19 iunie, costă de la 343 de lei, un preț foarte bun pentru un bilet achiziționat cu numai câteva zile înainte de călătorie.

Zboruri reluate

În schimb, la Tarom lucrurile nu sunt la fel de simple. Chiar dacă poți călătorii fără restricții în Grecia, un zbor până la Atena costă cel puțin 270 de euro pentru ziua de sâmbătă, 20 iunie, adică echivalentul a circa 1.300 de lei. Noi spunem că este totuși un pic prea mult, iar prețul este justificat mai degrabă doar pentru cei care călătoresc în interes de afaceri.

Tot cu Tarom poți călători fără restricții la Viena. În acest caz, o călătorie pentru vineri, 19 iunie, are un preț minim de 117 euro, echivalentul a aproape 600 de lei.

Unele companii au reluat și zborurile spre Londra, Lisabona, Helsinki sau Bruxelles, însă reține că în cazul acestora ești obligat să stai izolat la domiciliu timp de 14 zile atunci când te întorci în țară. Oricum, astfel de zboruri au loc doar la cerere și doar în condiții speciale. În această categorie intră inclusiv câteva zboruri operate de operatorul low-cost Blue Air.

Concluzii

Chiar dacă condițiile de călătorie s-au relaxat în această perioadă, va mai trece o perioadă până când programul zborurilor se va apropia de cel înregistrat înainte de pandemia de coronavirus. Pentru moment, companiile aeriene mizează în special pe destinații precum Viena sau Atena, care era destul de populare și înainte, iar cu puțină inspirație și, mai ales, flexibilitate în alegerea datelor de călătorie poți găsi oferte la prețuri rezonabile.

Dacă intenționezi să călătorești în perioada imediat următoare cu avionul, nu ezita să ne spui ce părere ai despre măsurile de siguranță impuse de autorități și companiile aeriene și, mai ales, despre prețurile pe care trebuie să le plătești pentru biletele de călătorie.