[VIDEO] Volvo XC60 – Mommy’s back

Puțini știu, dar Volvo XC60 e cam cea mai vândută mașină din segmentul SUV compact premium. Mai pe românește, lumea se uită după Q5, X3 sau GLC și își ia XC60. De ce? E simplă, confortabilă, spațioasă și economică. Nici nu te rupe la buzunar iar service-ul este ok. Și poate la succesul vânzării contează și imaginea de autoturism sigur. Doar nu vrei să-ți duci copiii la școală într-un Jeep Wrangler Unlimited 4WD care are un risc de răsturnare de 27,9%, nu-i așa? Sigur că sunt deja pe piață autoturisme mai sigure decât XC60, dar nici unul nu are reputație de tanc construit din titan cu fibră de carbon, kevlar și geocell. Desigur, am exagerat aici. Nu conține în realitate decât oțel întărit cu extract de chiftele de IKEA și o garnitură de cartofi cu aluminiu.

Râdem, glumim dar la design spunem: Bravo! Noul Volvo XC60 arată spectaculos, cu linii de design împrumutate de la frățiorii mai mari: XC90 și S90/V90. Deh, are gene bune. La fel și la interior, fără surprize inutile, e bine finisat iar controalele pentru climă sunt cel puțin la fel de enervante. Chiar și la condus e similar. Puțin prea similar pentru gustul meu.

Motorizări? Toate de doi litri, benzină sau diesel. Surprinzător, dieselul e cel mai accesibil. Așa o motorizare înseamnă taxe mici (nu că ar conta la noi, unde oricum nu mai avem timbru de mediu) și nici asigurările nu cresc pe nesimțite. Nu mă întreba de benzină, te rog. Mi-am propus numai laude azi.

Preț de pornire? 45.000 de euro pentru motorizarea D4 (190CP), diesel în echiparea Momentum. Ce înseamnă Momentum? Climă automată pe două zone, multe dotări de safety, pilot automat și Keyless, Sensus (adică sistemul multimedia plus zece difuzoare). Pentru 5000 de euro în plus îți poți lua echiparea de top, Inscription. Mai păstrează vreo 350 de euro pentru pachetul cu Android Auto și Apple CarPlay. La mijloc mai e și echiparea R-Design, care e cu 3000 de euro mai mult decât Momentum pentru că include (pe lângă un prânz gratuit pe viață) culoarea exclusivă… albastrul. Și dacă prețul de pornire ți se pare mare, ține cont că XC60 vine doar cu tracțiune integrală și cutie automată în opt trepte. Am auzit însă și de o versiune 2×4, eventual de la anul.

Iată testul nostru featuring colegul-jurnalist din Republica Moldova, Constantin Mihalachi, de la AutoBlog.md.