VIDEO – Skoda Octavia RS: Vărul practic al lui GTI

Skoda Octavia RS

Skoda Octavia RS poate fi considerat vărul ceh al lui Volkswagen Golf GTI. Împart motorul, transmisiile și platforma tehnică. MQB, să ne înțelegem. Sigur, Golf GTI este considerat hot hatch din prima, fără discuții, deși avem de mulți ani modele mai performante în aceeași gamă, cum ar fi R32 și succesorii săi cu o singură literă, R.

Golf GTI nu mai este etalonul performanțelor în segment, dar poate să facă treaba de “hot hatch” și de “mașină practică” zi de zi, câtă vreme ai grijă de el. Nu-i mare lucru, dar nici puțin. Trebuie doar să nu îți bați joc de întreținere și vei avea o mașină practică pentru folosirea zilnică, pe care o poți abuza pe Motorpark și orice circuit îți sare în cale atunci când ți se urcă la cap frustrările și nervii din traficul românesc.

Între timp, undeva în umbră, trăiește Skoda Octavia RS. Încă de la început, acest model a primit platforma lui Golf. De la o generație la alta a tot mers schimbul acesta de platformă și de tehnică și a creat o mașină mai practică decât un Golf, cel mai bine vândut model compact la nivel european pentru mai mulți ani decât are rost să menționez aici. Octavia este o mașină mai practică decât Golf, iar elementul care o face atât de practică nu este caroseria de sedan ci felul în care se deschide hayon-ul. Nu are rival adevărat în segment pe acest aspect, iar Skoda știe asta foarte bine. Varianta RS plusează cu performanțe mai ridicate, chiar dacă nu vine cu senzația de hot hatch pur pe care o visează tinerii când au încă permisul proaspăt scos din imprimanta poliției.

Am încercat un exemplar din faza unu al celei de-a treia generații Skoda Octavia RS, oferit de cei de la Leasing Automobile. Are mai mulți kilometri decât mașinile pe care le conduc colegii mei și tot se simte bine. Personal, îmi place mai mult varianta pre-facelift a lui Octavia, unde Jozef Kaban, directorul de design al Skoda în acea perioadă, pare că a scos tot ce a putut din această caroserie. Ți-am povestit destule despre mașină, este timpul să te invit să urmărești testul nostru. De ceva vreme ne străduim să facem clipuri care să fie mai plăcute vizual pentru voi, de unde și filmările mai dese cu drona. Așteptăm cu drag reacțiile voastre.

Apropo de reacții, aceasta este una dintre mașinile pe care le-ați cerut la comentariile de pe YouTube de la testul nostru cu Maserati Quattroporte. Da, citim toate comentariile. Și răspundem cât putem de des și la cât mai multe, dar timpul nostru este limitat, cum este și al vostru.

Vom încerca să testăm cât mai multe mașini rulate, pentru că știm că vă atrag și aceste materiale și le-ați tot cerut. Facem tot ce putem ca să vă oferim conținut de calitate și care să fie pe placul vostru. Nu uitați să ne dați un like, un share și un subscribe, nu vă costă nimic și văd cât mai mulți oameni materialele noastre. Așa vor ajunge să fie și mai importante pentru producătorii, importatorii și dealerii de automobile și vom putea să încercăm pentru voi și mai multe mașini.

Partea frumoasă este că nu vă costă nimic să faceți asta, cum nu costă nici să urmăriți materialele noastre, filmate și montate în 4K. Pentru calitate maximă, așa cum ne dorim să oferim încă din prima zi a Cavaleria. Vizionare plăcută!